Czy można uniemożliwić edycję mapy bazowej po wydrukowaniu jej w formacie PDF?

Witam

Chciałbym wiedzieć, czy ktoś wie, jak zablokować mapę bazową, aby uniknąć usunięcia wstawionych obrazów (na przykład przez inkscape) po wydrukowaniu w formacie PDF?

Nie wiem, czy moje pytanie jest wystarczająco precyzyjne...

Z góry dziękuję.

Mapa bazowa czy rysunek? Plan podstawowy to pusty dokument w formatach A4, A3, A2, który służy do wykonania każdego rysunku dla każdej części lub zespołu.

Chcę zablokować mapę bazową, a nie rysunek, aby uniknąć sytuacji, w której mapa bazowa może zostać usunięta po wydrukowaniu rysunku w formacie PDF. Zasadniczo szukam rozwiązania, aby zastąpić obrazy w tle, które można usunąć, obrazami nieusuwalnymi...

Witam 

Myślę, że jedynym rozwiązaniem jest ochrona całego dokumentu za pomocą programu Acrobat.

W CATIA możesz zapisać w formacie jpg (obraz), robiąc to, chronisz mapę, ponieważ nie można jej już edytować, ale tracisz również stronę wektorową (jakość Zoom).

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedź,

Właściwie myślę to samo, niestety tylko darmowa wersja jest dostępna dla mojej firmy. Dziś wieczorem przetestuję w domu, czy ochrona przed akrobatą załatwi sprawę.

Rzeczywiście, w solidworks również w formacie jpeg lub png, ale strona wektorowa w pliku A3 jest po prostu niemożliwa do odczytania.

Zapisując plik PDF za pomocą wirtualnej drukarki, takiej jak PDF Creator, wydaje mi się, że możesz wprowadzić hasło i zablokować niektóre funkcje.

W przypadku eksportu do formatu jpeg zapoznaj się z opcjami i ustaw rozdzielczość na 300 lub nawet 600 dpi. Ale usunięcie logo z pliku jpeg jest jeszcze łatwiejsze niż gdzie indziej...

1 polubienie

Nie, wersja DC pro jest wymagana do ochrony pliku PDF.

Dobrze widziałem rozdzielczość dla jpeg, przynajmniej z mojej strony usunięcie planu tła nie jest już możliwe w JPEG, cały rysunek jest usuwany, to jest to, czego szukam. Dziękujemy you@stefbeno