Witam
Chciałbym wiedzieć, czy ktoś wie, jak zablokować mapę bazową, aby uniknąć usunięcia wstawionych obrazów (na przykład przez inkscape) po wydrukowaniu w formacie PDF?
Nie wiem, czy moje pytanie jest wystarczająco precyzyjne...
Z góry dziękuję.
Witam
Chciałbym wiedzieć, czy ktoś wie, jak zablokować mapę bazową, aby uniknąć usunięcia wstawionych obrazów (na przykład przez inkscape) po wydrukowaniu w formacie PDF?
Nie wiem, czy moje pytanie jest wystarczająco precyzyjne...
Z góry dziękuję.
Mapa bazowa czy rysunek? Plan podstawowy to pusty dokument w formatach A4, A3, A2, który służy do wykonania każdego rysunku dla każdej części lub zespołu.
Chcę zablokować mapę bazową, a nie rysunek, aby uniknąć sytuacji, w której mapa bazowa może zostać usunięta po wydrukowaniu rysunku w formacie PDF. Zasadniczo szukam rozwiązania, aby zastąpić obrazy w tle, które można usunąć, obrazami nieusuwalnymi...
Witam
Myślę, że jedynym rozwiązaniem jest ochrona całego dokumentu za pomocą programu Acrobat.
W CATIA możesz zapisać w formacie jpg (obraz), robiąc to, chronisz mapę, ponieważ nie można jej już edytować, ale tracisz również stronę wektorową (jakość Zoom).
Dziękuję za odpowiedź,
Właściwie myślę to samo, niestety tylko darmowa wersja jest dostępna dla mojej firmy. Dziś wieczorem przetestuję w domu, czy ochrona przed akrobatą załatwi sprawę.
Rzeczywiście, w solidworks również w formacie jpeg lub png, ale strona wektorowa w pliku A3 jest po prostu niemożliwa do odczytania.
Zapisując plik PDF za pomocą wirtualnej drukarki, takiej jak PDF Creator, wydaje mi się, że możesz wprowadzić hasło i zablokować niektóre funkcje.
W przypadku eksportu do formatu jpeg zapoznaj się z opcjami i ustaw rozdzielczość na 300 lub nawet 600 dpi. Ale usunięcie logo z pliku jpeg jest jeszcze łatwiejsze niż gdzie indziej...
Nie, wersja DC pro jest wymagana do ochrony pliku PDF.
Dobrze widziałem rozdzielczość dla jpeg, przynajmniej z mojej strony usunięcie planu tła nie jest już możliwe w JPEG, cały rysunek jest usuwany, to jest to, czego szukam. Dziękujemy you@stefbeno