Chciałbym mieć możliwość zapisania predefiniowanego widoku z wybranymi przeze mnie opcjami oraz dołączoną do tego widoku notatką (patrz załączony obrazek)
Nie widzę polecenia, które na to pozwala, ani nie mogę utworzyć makra definiującego wstawienie wstępnie zdefiniowanego widoku.
W pomocy pokazano, jak wstawić wstępnie zdefiniowany widok. Z tej strony nie mam problemu.
Jednak typowym zastosowaniem wstępnie zdefiniowanego widoku jest wstawienie jednego lub więcej z nich do dokumentu i zapisanie tego dokumentu jako szablonu.
Z drugiej strony w moim przypadku nie chciałbym zapisywać rysunku jako szablonu, ale zapisać sam predefiniowany widok jako element biblioteczny (w taki sam sposób, jak na przykład blok).
Celem tego wszystkiego jest wykonanie rysunku z różnymi modelami 3D z widokiem izometrycznym dla każdego modelu.
Musiałbym więc po prostu wstawić gotowy widok na moim arkuszu, a następnie wstawić model 3D. I powtórz to dla wszystkich modeli 3D, które chcę wstawić do mojego arkusza.
Okno dialogowe Nazwany widok jest wyświetlane po kliknięciu przycisku Nowy widok w oknie dialogowym Orientacja.
Aby utworzyć nazwane widoki:
Użyj narzędzi Powiększanie i Tłumaczenie , aby uzyskać żądaną orientację w widoku lub arkuszu rysunku. Na przykład powiększ widok rysunku lub tabelkę rysunkową.
Kliknij przycisk Nowy widok w oknie dialogowym Orientacja.
Wpisz nazwę widoku i kliknij przycisk OK.
Orientację można wyświetlić, klikając dwukrotnie jej nazwę w oknie dialogowym Orientacja.
GT22: Czy mógłbyś powiedzieć coś bardziej konkretnego, ponieważ nie widzę, w jaki sposób miałoby to dać mi rozwiązanie.
Nazwany widok określa orientację i położenie modelu w środowisku 3D lub położenie arkusza w środowisku 2D, ale nie przynosi mi niczego w konkretnym widoku rysunku, prawda?
Aby manipulować widokiem rysunku w trybie widoku rysunku 3D:
Wybierz widok rysunku i kliknij Widok rysunku 3D(pasek narzędzi Widok) lub Widok > Edytuj > widoku rysunku 3D.
Pojawi się wyskakujący pasek narzędzi z wybranym narzędziem Obróć . Jeśli widok rysunku zawiera adnotacje, są one ukryte po jego obróceniu. Nie można wstawiać adnotacji w trybie widoku rysunku 3D.
Użyj narzędzi na kontekstowym pasku narzędzi, aby w razie potrzeby manipulować widokiem rysunku.
Aby utworzyć nową orientację widoku, kliknij przycisk Zapisz widok lub naciśnij spację, a następnie dodaj nazwany widok w oknie dialogowym Orientacja. Ta orientacja widoku będzie dostępna w obszarze Inne widoki w menedżerze właściwości PropertyManager Widok modelu przy następnym wstawieniu widoku modelu.
Kliknij przycisk Zakończ na kontekstowym pasku narzędzi.
Widok rysunku powróci do swojej pierwotnej orientacji.
Kliknij kontekstowy pasek narzędzi, aby zachować zmienioną orientację.
Nadal istnieje ścieżka makr, ale kiedy próbuję ją nagrać, wykonując polecenia krok po kroku (Wstaw widoki rysowania > > Ustawienie wstępne... > klikam na arkusz > modyfikuję opcje według moich potrzeb > wstawiam notatkę), makro wychodzi puste...
Niemniej jednak tak naprawdę nie jestem profesjonalistą w dziedzinie makr, jestem nawet więcej niż początkującym.
A nie wyobrażamy sobie zmiany mapy bazowej na szablon z predefiniowanymi widokami? Wykonaj test ręcznie, aby sprawdzić, czy utworzenie makra jest możliwe.
Może istnieć produkt, który spełni Twoje potrzeby. Niedawno opracowaliśmy narzędzie "AssemblyBoard", które umożliwia generowanie rysunków części lub podzespołów zespołu z zestawienia komponentów zespołu z rysunku. Możesz rozważyć posiadanie tylko jednego widoku i pobieranie właściwości z 3D.
Podaję link do artykułu, który prezentował to narzędzie.
@.PL: Myślałem o tym rozwiązaniu, które najpierw przetestowałem przed otwarciem tego tematu.
Problem polega na tym, że jeśli masz wiele predefiniowanych widoków w swoim dokumencie, przypisanie szablonu do jednego z widoków powoduje również przypisanie go do wszystkich dostępnych widoków... co bardzo mi nie odpowiada.
A szkoda, bo to by rozwiązało mój problem. Miałbym pusty widok, który skopiowałbym i wkleił w razie potrzeby.
Jeśli chodzi o AssemblyBoard, nie sądzę, aby to mogło rozwiązać mój problem, ponieważ nie mam zestawu łączącego wszystkie modele, które chcę wstawić na moim arkuszu.