Witaj Społeczności,
Czy możemy korzystać z biblioteki wspólnej dla kilku wersji? Aby móc go używać w 2021, a następnie 2018 bez powodowania problemów ze zgodnością.
Z góry dziękuję
Witaj Społeczności,
Czy możemy korzystać z biblioteki wspólnej dla kilku wersji? Aby móc go używać w 2021, a następnie 2018 bez powodowania problemów ze zgodnością.
Z góry dziękuję
Od momentu zarejestrowania części w wyższej wersji nie ma kompatybilności wstecznej.
Rozwiązanie 1: umieść bibliotekę w wersji 2018, wada za każdym razem, gdy otworzysz pokój z 2018 roku w 2021 roku, przekształci go tak, aby otwierał go wolniej, ale nie zapisze dzięki wersji tylko do odczytu. Jeśli zapomnisz ustawić go jako tylko do odczytu, istnieje duże ryzyko, że w 2021 roku zmienisz pomieszczenie i będziesz mógł je otworzyć w 2018 roku.
Rozwiązanie 2: 1 biblioteka na wersję
Dziękuję za odpowiedź.
Tak mi się wydawało, poza tym, że pliki są tylko do odczytu, nie ma innego rozwiązania (poza jedną biblioteką na wersję, co moim zdaniem nie jest opłacalne)
Dość @XavierC. Rozwiązanie 2 = duplikuje się i ryzykuje umieszczenie utworu w jednej bibliotece, a nie w drugiej.
Ideałem jest przeniesienie się do 2021 roku i powrót w 2018 roku!
Ale wydaje mi się, że istnieje imperatyw dla tych 2 wersji!
Rzeczywiście, mogę pracować w wersji od 2017 roku do najnowszej, wszystko zależy od klienta, dla którego pracuję
Witam
Jeśli używasz części specyficznych dla każdego klienta, z wersją, której używa, myślę, że włączenie ich do biblioteki specyficznej dla tej wersji nie jest takie nie do pomyślenia.
Ale jeśli używasz części cyklicznej, która prawdopodobnie zaspokoi potrzeby wielu klientów, najlepszym rozwiązaniem jest zaprojektowanie części w 2017 roku, aby móc jej używać we wszystkich przyszłych wersjach.
Jesteśmy w tej samej sytuacji: kilku klientów, każdy z własną wersją.
Dla aktualnych dokumentów mamy bazę danych w najstarszej wersji, z której kopiujemy elementy niezbędne w sprawie. Tak więc pliki są konwertowane (jest to lepsze dla czasów otwierania), ale zwiększa to rozmiar pamięci.