Witam
Aby uzyskać możliwość śledzenia każdej części na rysunku, muszę mieć listę materiałów z każdą częścią w ilości 1. Nawet jeśli mój zespół składa się z kilku identycznych części, muszę mieć jeden wiersz dla każdego komponentu w zestawieniu komponentów z pojedynczą ilością.
Czy jest to możliwe? Bezpośrednio w solidworks, bo wydaje mi się, że SmartBoom to robi.
Z góry dzięki,
Lionela Comte'a
Tzn. jeśli część ma łączną ilość n, potrzebujesz N linii czy tylko jednej linii na komponent?
W drugim przypadku myślę, że możemy ukryć kolumnę ilości i wstawić fikcyjną kolumnę (tę z samymi "1s").
Witam.
W przypadku rurociągów i monitorowania numerów odlewów niestety trzeba albo przejść przez makro, które przerabia zestawienie materiałów, albo użyć odniesień do komponentów.
Rzeczywiście, klikając prawym przyciskiem myszy -> właściwość --> odwołanie do komponentu t, można dodać unikalne tagi, które można pobrać w BOM za pomocą kolumny odwołania do komponentu. Jeśli ta kolumna jest obecna, dwa identyczne komponenty, ALE z różnymi odniesieniami do komponentów, pojawią się w dwóch różnych wierszach zestawienia komponentów. Więc możesz umieścić 1,2,3 itd... w odniesieniach do komponentów. Z drugiej strony jest to żmudne, więc makro, które zwiększa odwołania do komponentów, musi być możliwe do znalezienia w Internecie.