Część wieloobiektowa Solidworks

Witam wszystkich, tutaj po prostu chcę zrobić ten kawałek w 1 pojedynczym ciele. W ogóle nie mogę tego zrobić. Ja też nie mogę tego wyczyścić. Próbowałem zapisać go w różnych formatach, ale nic nie pomagało. Korzystam z SolidWorks 2024.

Oto utwór nagrany w 2022 roku i również w montażu.
Pozycja 16 2022.SLDPRT (1.1 MB)
Pozycja17.SLDASM (1.0 MB)

Dziękuję za pomoc

Witam

W załączeniu jest samouczek, który zrobiłem kilka lat temu
Tworzenie części ze złożenia w celu łatwego .pdf symulacji (3,8 MB)

1 polubienie

Zaletą tego sposobu robienia rzeczy; Dzieje się tak dlatego, że część utworzona z zespołu pozostaje połączona ze złożeniem. W przypadku modyfikowania części w zespole, po otwarciu zespołu utworzona część jest oznaczona CTRL-Q lub światłem dwukolorowym (przebudowywanym).

1 polubienie

Udało mi się więc zrobić tę partię w 2 ciałach, ale myślę, że stać mnie na więcej. Oto dokumenty.
3.Zestaw testowy SLDPRT (886.6 KB)
Zestaw testowy 4 2022.SLDASM (444.2 KB)
Podany samouczek trochę pomaga, znajduję się między 7 ciałami i więcej niż 2 ciałami, ale to jeszcze nie jest szalone.

Jeśli 2 ciała się nie łączą, to dlatego, że się nie krzyżują. Upewnij się, że pozostałe 2 ciała mają co najmniej jeden obszar styku ze sobą.

2 polubienia

Czy nie ma rozwiązania (nagrywanie w kroku, a następnie otwieranie w innym oprogramowaniu do rysowania, aby wszystko połączyć?)

Jeśli część jest tworzona, aby połączyć bryły (pod warunkiem, że mają one wspólną powierzchnię, jak wspomniano wcześniej), istnieje funkcja... mieszać :slight_smile:
Menu wstaw >funkcje>połącz.

Cóż, myślę, że po części problem tkwi w tym. (co za pomysł, aby rysować na solidworks) ...

Myślę, że to bardziej sposób modelowania części niż solidworks nie był być może najważniejszy.
Teraz, gdy jest to zrobione w ten sposób, musimy sprawić, aby ciała się stykały, albo poprzez dodanie dyskretnego mostu-ciała, albo przez przesunięcie o 1 lub 2 wierzchołki.

Precyzja; Wspólna krawędź lub wspólny wierzchołek (wierzchołek) nie jest prawidłowym obszarem kontaktu do łączenia 2 ciał (patrz rysunek). Muszą się dotknąć za pomocą 2 twarzy lub muszą się skrzyżować.

Modele te tworzą 2 ciała niestapiające się:

Modele te mogą tworzyć jedną bryłę:

3 polubienia

Witam

Dlaczego nie zacząć od pokoju i nie przebudować go odpowiednio?
Używasz go jak szkieletu, wkładając go do pokoju.

2 polubienia

Lub alternatywnie, po prostu spróbuj zapisać jako i wybierz format sldprt.

1 polubienie