Witam wszystkich, tutaj po prostu chcę zrobić ten kawałek w 1 pojedynczym ciele. W ogóle nie mogę tego zrobić. Ja też nie mogę tego wyczyścić. Próbowałem zapisać go w różnych formatach, ale nic nie pomagało. Korzystam z SolidWorks 2024.
Zaletą tego sposobu robienia rzeczy; Dzieje się tak dlatego, że część utworzona z zespołu pozostaje połączona ze złożeniem. W przypadku modyfikowania części w zespole, po otwarciu zespołu utworzona część jest oznaczona CTRL-Q lub światłem dwukolorowym (przebudowywanym).
Udało mi się więc zrobić tę partię w 2 ciałach, ale myślę, że stać mnie na więcej. Oto dokumenty. 3.Zestaw testowy SLDPRT (886.6 KB) Zestaw testowy 4 2022.SLDASM (444.2 KB) Podany samouczek trochę pomaga, znajduję się między 7 ciałami i więcej niż 2 ciałami, ale to jeszcze nie jest szalone.
Jeśli część jest tworzona, aby połączyć bryły (pod warunkiem, że mają one wspólną powierzchnię, jak wspomniano wcześniej), istnieje funkcja... mieszać Menu wstaw >funkcje>połącz.
Myślę, że to bardziej sposób modelowania części niż solidworks nie był być może najważniejszy. Teraz, gdy jest to zrobione w ten sposób, musimy sprawić, aby ciała się stykały, albo poprzez dodanie dyskretnego mostu-ciała, albo przez przesunięcie o 1 lub 2 wierzchołki.
Precyzja; Wspólna krawędź lub wspólny wierzchołek (wierzchołek) nie jest prawidłowym obszarem kontaktu do łączenia 2 ciał (patrz rysunek). Muszą się dotknąć za pomocą 2 twarzy lub muszą się skrzyżować.