Element, który sam się usuwa

Witam, mam duży problem z Solidworks, kiedy wstawiam część, umieszczam ją tam, gdzie chcę itp., a gdy tylko odbuduję swój zespół, część jest automatycznie usuwana. (zobacz film w załączniku). Próbowałem z inną częścią i innym zespołem i jest dokładnie tak samo. , czy wiesz skąd bierze się problem? A jak to rozwiązać?

Korzystam z solidworks 2020 SP5.

piece_qui_se_supprime.mp4

Witam

Widzę, że używasz Swooda, który jest prawie identyczny z mechanicznym SW

Myślę, że wynika to ze stanów wyświetlania.

Powinieneś powiedzieć, czy jesteś w przypadku prostego montażu, czy masz konfiguracje i inne automatyczne rzeczy.

Również to, że pokazujesz nam stany wyświetlania, rozwijając trzy mini kolumny w lewej ramce.

Pozdrowienia

Witam

Po umieszczeniu komponentu w stanie "Usuń", oprogramowanie umieszcza również wszystkie komponenty w stosunku do tego komponentu w stanie "Usuń". Czy tak jest w Twoim przypadku?

W takim przypadku należy zmodyfikować te relacje (wiązania, zależności geometryczne itp.), które łączą te komponenty z tym, który ma zostać usunięty.

Pozdrowienia

3 polubienia

Witam i dziękuję za odpowiedzi. 

Drewno nie jest jeszcze na miejscu, nie używam go w tym zespole i w częściach.

Zestaw zawiera 8 konfiguracji.

W PJ dołączony jest stan wyświetlacza.

Tak, gdy usuwam część, solidworks usuwa wszystko, wiązania itp.

capture.png

Witaj @Edouard.B 

Widzę, że użyłeś tego utworu SCOMM003380 <11 11 razy> co oznacza, że jeśli na niego klikniesz, pojawi się nić okruszkowa, która automatycznie pokazuje Ci relacje z innymi utworami,  a także wszelkie szkice pośrednie.

Gdy pojawi się ten link, zapoznaj się z poradami @jmsavoyat.
Co do configów to daję "język na Kota"

Pozdrowienia

1 polubienie

Ta część ma tylko 3 ograniczenia, jeden z SCOM003360<1>, jeden z  SCOM003320<1>, jeden z SCOM003310<1>, a te 3 części nie są usunięte i dobrze obecne. Myślę, że nie jestem w pełni zrozumiały dla rady JMSAVOYAT.

screenshot_08.png

Poszukaj w Narzędziach, równaniach, może równaniu po określonym warunku, który usunąłbyś automatycznie część.

Jeśli nie masz równania w 4 trybach zakreślonych na czerwono, to dlatego, że będziesz musiał szukać dalej.

2 polubienia

Obecnie mam to w 3 

capture2.png
1 polubienie

Nie ma więc równania typu "jeśli taki a taki warunek" to "taki a taki pokój = stłumienie".

Równania są podstawowe, więc nie ma się czym martwić.

Albo problem związany ze stanem wyświetlania, albo związany z inną częścią.

Albo błąd w zespole, miałem go już na zespole i aby go naprawić, musiałem wstawić zespół do wadliwego i przeciągnąć do niego wszystkie części zespołu, aby usunąć błąd, a następnie zastąpić go nowym, ponieważ jedna z moich części również znikała. Nigdy nie znalazłem powodu, ale byłem stronniczy przez to obejście.

2 polubienia

Witam

Chciałem tylko przypomnieć, że usunięcie komponentu "nadrzędnego" (pod względem projektu, położenia, geometrii,...) może prowadzić do usunięcia jego komponentów "potomnych" w złożeniu, a cofnięcie usunięcia komponentu nadrzędnego nie spowoduje ponownego pojawienia się komponentów "potomnych".

Pozdrowienia

3 polubienia

Witam

Czy anomalia jest związana z problemem z konfiguracją?
Oglądając wideo, widzimy, że SW uważa, że część jest w stanie usuniętym , ponieważ przycisk "Cofnij usunięcie" jest oferowany po kliknięciu prawym przyciskiem myszy.
Ciekawą rzeczą jest to, że "usunięta" część musi mieć nazwę wyświetlaną na szaro, a jej ikona widzialna/niewidoczna w panelu wyświetlania przybiera wygląd niewidocznej części (biały symbol). Ale tutaj nazwa nie jest wyszarzona, a w kolumnie widzialna/niewidoczna nie ma ikony. Brak ikony w kolumnie trybu wyświetlania (szkieletowa, cieniowana...).
Wszystkie inne części lub zespoły mają obie te ikony, zgodnie ze stanem usuniętego lub przywróconego elementu.

W tym samym duchu: część wydaje się mieć kilka konfiguracji, ponieważ w momencie jej reaktywacji nazwa konfiguracji jest dołączona do nazwy części, podczas gdy domyślnie nie istnieje. Nie dotyczy to wszystkich innych części lub zespołów, których konfiguracje wstawiania są widoczne przez cały czas, nawet w stanie usuniętym.

Ponieważ zjawisko to występuje, gdy wstawiane są inne części lub zespoły, można sądzić, że problem wynika z anomalii w zespole, a nie z wstawionej części. Prosty test: gdy część jest widoczna i dostępna po jej ponownej aktywacji, wybierz inną z jej konfiguracji, aby sprawdzić, czy problem nadal występuje.

1 polubienie

Witam
Tak, mogę zmienić konfigurację, gdy część jest aktywna, zanim zniknie.

W tym samym czasie zrobiłem bilet do wsparcia, a on również uważa za bardzo dziwne, że część jest usunięta, ale nie wyszarzona. przeprowadził kilka testów w domu z moimi meblami i nie może odtworzyć błędu, ale nie ma zainstalowanego SWOOD na swoim komputerze, więc uważa, że problem będzie wynikał z dodatku SWOOD.

W SW2020 SP3.0 (i do SW2021 SP5.0 występuje błąd): przeciąganie i upuszczanie z eksploratora Windows powoduje błędy i generuje to zachowanie (wydaje się, że jest to związane z EPDM w SPR).

Obejście problemu: Otwórz część w SW, a następnie włóż ją do zespołu.

Z pamięci jest sposób na ograniczenie błędu (podawany przez infolinię visiativ), ale nie jestem już w 100% pewien; Możliwe, że jest OK przy 2. przeciągnij i upuść.

W każdym razie, dopóki nie ma więcej do zobaczenia funkcji w pomieszczeniu, oznacza to, że jest martwy.

SOLIDWORKS PDM - Wyszukiwanie: Początkowe przeciąganie i upuszczanie komponentu z wyniku wyszukiwania szybkiego, zintegrowanego lub autonomicznego do otwartego złożenia w sesji oprogramowania może sporadycznie nie dodawać komponentu. Nie pokazuj komponentu w drzewie FM. Nie wyświetla opcji "Wybierz konfigurację".
Odtworzone w SOLIDWORKS PDM 2020 i 2021, Windows 10
Wygląda na to, że jest to regresja zachowania z SOLIDWORKS PDM 2019 i starszych.

Ten problem został zaobserwowany podczas korzystania z przeciągania i upuszczania komponentu w wynikach wyszukiwania PDM do otwartej sesji oprogramowania.  Problem nie zawsze jest powtarzalny.

1. Otwórz lub utwórz zespół.
2. Użyj wyszukiwania PDM (Szybkie wyszukiwanie, Wyszukiwanie zintegrowane lub wyszukiwanie samodzielne), aby znaleźć pliki części znajdujące się w innym folderze niż zespół.
3. Z wyników wyszukiwania - przeciągnij i upuść plik części do zespołu.
4. Początkowe dodanie komponentu może zakończyć się niepowodzeniem, aby wyświetlić nazwę w drzewie Menedżera funkcji.
- Powtórz tę czynność, a plik zostanie dodany.
-Wydaje się, że zdarza się to tylko raz, a potem zachowuje się normalnie.  Jeśli pojawi się monit o wybranie konfiguracji, będzie ona działać poprawnie.  Jeśli nie, problem się wydarzy.  
- Wydaje się, że występuje to tylko podczas dodawania plików z wyniku wyszukiwania.  Działa dobrze podczas dodawania plików z okna Eksploratora Windows innego niż repozytorium.  
- Jeśli ponowne uruchomienie wyszukiwania spowoduje ponowne przeciągnięcie, że początkowe przeciąganie ponownie zakończy się niepowodzeniem.

Potencjalne obejście problemu:
Przed przeciągnięciem pliku do sesji oprogramowania kliknij plik prawym przyciskiem myszy i wybierz opcję "Przeglądaj do nowego okna", a następnie przeciągnij plik z nowego okna.

1 polubienie