Edytowalna część symetryczna

Witam

Oto mój problem: Muszę wymodelować część ze starego planu. Problem polega na tym, że w takiej formie, w jakiej została wykonana, częścią jest dokładna symetria płaszczyzny.

Aby uniknąć błędów, chcę przerobić część ściśle według planu, a następnie wykonać symetrię części.

Moje pytanie brzmi: czy możemy uzyskać część symetryczną względem innej, a następnie zapisać ją samodzielnie, dopuszczając  możliwość późniejszej modyfikacji bez wracania do pierwszej części?

Dziękuję

Witaj @clement.merlin

Po utworzeniu części macierzystej 

Po prostu zarejestruj go za pomocą nazwy

Stamtąd zabieramy się za ten kawałek macierzysty 

Tworzymy symetrię i zapisujemy pod nową nazwą

i usuwamy część matkę 

Będziesz miał 2 kawałki o różnych nazwach, które będą symetryczne 

@+

3 polubienia

Inna metoda:
- zamodelować część zgodnie z planem;
- w pomieszczeniu utwórz funkcję symetrii ciała (weź wszystkie ciała, jeśli zajdzie taka potrzeba);
- Utwórz funkcję usuwania bryły, wybierając początkowe bryły.

4 polubienia

Osobiście wolę @stefbeno rozwiązanie, które pozwala mieć tylko jedną część do zarządzania (i którą można łatwo zmodyfikować w razie potrzeby, ponieważ wystarczy wrócić do drzewa tworzenia)

1 polubienie

Witam @froussel 

Osobiście uważam, że tak jest lepiej 

mieć 2 odrębne i niezależne pokoje

(jeden prawy/jeden lewy)

każdy z własnymi nazwami

co pozwala m.in. na dowolną modyfikację jednego lub drugiego

i zapisać te nowe elementy za pomocą rozszerzenia 

Myślę, że znalezienie ich jest + łatwe 

i podążaj za nimi

@+

2 polubienia

@gt22: Byłoby interesujące wyjaśnić twoją pierwszą odpowiedź na pytanie, jak tworzyć symetrię.

W mojej metodzie mamy pojedynczy plik z 2 konfiguracjami.
Można również utworzyć plik symetryczny, który zostanie połączony z pierwszym plikiem metodą klasyczną (wybór płaszczyzny/wstawienie/część symetryczna).

Nie widzę innej prostej i czystej metody na stworzenie symetrycznej części poprzez zachowanie szybu budowlanego.

1 polubienie

Witam @stefbeno 

Po refleksji i testach

W końcu wynik jest taki sam 

Zawsze będzie wymagała części macierzystej, aby zmodyfikować część zrównoważoną

aby pogłębić moją pierwszą odpowiedź 

Musisz dokonać modyfikacji, gdy przejmujesz część macierzystą i symetrię 

ponieważ jest to symetria, która zależy od części macierzystej 

Jedyną rzeczą, która się zmienia, jest twoja opcja, jest to, że masz pojedynczy folder części z konfiguracją 

jeśli nie zmieszam tego małego neuronu, który mi pozostał

@+

2 polubienia

XD Okej, dziękuję wam wszystkim, ale to jest właśnie problem, którego chciałem uniknąć: konieczność modyfikacji głowicy, aby zmienić symetrię... Nie ma innej  istniejącej metody?

@gt22: zgadzamy się ;-)

@clement.Merlin: Nie rozumiem, jak można mieć wał konstrukcyjny części symetrycznej, nie mając jednego z części nadrzędnej.
W przeciwnym razie musisz uzbroić się w cierpliwość i skrupulatność, aby odbudować część symetryczną, modyfikując funkcje jedna po drugiej.
Jeśli potrzebujesz 2 wersji w 2 niezależnych plikach, musisz zbudować część matkę, zduplikować plik, dodać w tej kopii funkcje, które wyjaśniłem w mojej pierwszej odpowiedzi.

2 polubienia

Witam

Tworząc wiele symetrycznych części (jedna prawa i jedna lewa), zawsze rysujemy lewą część w 1st, następnie tworzymy funkcję symetrii (bez scalania ciał) w domyślnej konfiguracji, stamtąd tworzymy dwie konfiguracje (Right & Left), w których ciała po przeciwnej stronie zostały usunięte (funkcja delete/keep bodies), W razie potrzeby dokonałem korekt po symetrii

1 polubienie