Oto mój problem: Muszę wymodelować część ze starego planu. Problem polega na tym, że w takiej formie, w jakiej została wykonana, częścią jest dokładna symetria płaszczyzny.
Aby uniknąć błędów, chcę przerobić część ściśle według planu, a następnie wykonać symetrię części.
Moje pytanie brzmi: czy możemy uzyskać część symetryczną względem innej, a następnie zapisać ją samodzielnie, dopuszczając możliwość późniejszej modyfikacji bez wracania do pierwszej części?
Inna metoda: - zamodelować część zgodnie z planem; - w pomieszczeniu utwórz funkcję symetrii ciała (weź wszystkie ciała, jeśli zajdzie taka potrzeba); - Utwórz funkcję usuwania bryły, wybierając początkowe bryły.
Osobiście wolę @stefbeno rozwiązanie, które pozwala mieć tylko jedną część do zarządzania (i którą można łatwo zmodyfikować w razie potrzeby, ponieważ wystarczy wrócić do drzewa tworzenia)
@gt22: Byłoby interesujące wyjaśnić twoją pierwszą odpowiedź na pytanie, jak tworzyć symetrię.
W mojej metodzie mamy pojedynczy plik z 2 konfiguracjami. Można również utworzyć plik symetryczny, który zostanie połączony z pierwszym plikiem metodą klasyczną (wybór płaszczyzny/wstawienie/część symetryczna).
Nie widzę innej prostej i czystej metody na stworzenie symetrycznej części poprzez zachowanie szybu budowlanego.
XD Okej, dziękuję wam wszystkim, ale to jest właśnie problem, którego chciałem uniknąć: konieczność modyfikacji głowicy, aby zmienić symetrię... Nie ma innej istniejącej metody?
@clement.Merlin: Nie rozumiem, jak można mieć wał konstrukcyjny części symetrycznej, nie mając jednego z części nadrzędnej. W przeciwnym razie musisz uzbroić się w cierpliwość i skrupulatność, aby odbudować część symetryczną, modyfikując funkcje jedna po drugiej. Jeśli potrzebujesz 2 wersji w 2 niezależnych plikach, musisz zbudować część matkę, zduplikować plik, dodać w tej kopii funkcje, które wyjaśniłem w mojej pierwszej odpowiedzi.
Tworząc wiele symetrycznych części (jedna prawa i jedna lewa), zawsze rysujemy lewą część w 1st, następnie tworzymy funkcję symetrii (bez scalania ciał) w domyślnej konfiguracji, stamtąd tworzymy dwie konfiguracje (Right & Left), w których ciała po przeciwnej stronie zostały usunięte (funkcja delete/keep bodies), W razie potrzeby dokonałem korekt po symetrii