Części spawane mechanicznie

Witam 

Mój problem jest następujący: 

Mam tom, który sam w sobie jest podzielony na kilka tomów. (patrz zdjęcie) 

Chciałbym zintegrować go z mechanicznie spawanym zespołem bez dzielenia tej części na kilka folderów na liście spawanych części.

Tak więc 3 niebieskie foldery w jednym, aby na rysunku nie było 3 linii dla jednej i tej samej części. 

Czy można to zrobić, zachowując tę listę w trybie automatycznym? 

Dziękuję za odpowiedzi. 

Witam

Integrujesz tę część bezpośrednio z konstrukcją spawaną lub wykonujesz montaż, a następnie integrujesz swoją spawaną konstrukcję, a następnie część solidną ???

Część sześcienna (zdjęcie 1) jest zintegrowana ze złożeniem (zdjęcie 2), to w tym zespole chcę mieć tylko jeden folder na liście spawanych części, dla jednej części, a nie 3, jak na 2. obrazie. 

Dla mnie wydaje się to logiczne, ale nie jest łatwo to wytłumaczyć, mam nadzieję, że mnie zrozumiałeś. 

Środowisko "spawane mechanicznie" jest częścią oprogramowania, a nie zespołem.

Zakładam, że wstawiasz swój skos za pomocą polecenia funkcyjnego/wstaw część. Być może będziesz w stanie zmodyfikować swoją przekładnię kątową tak, aby miała tylko jeden korpus (nawet jeśli oznacza to wykonanie konfiguracji)

1 polubienie

Tak mi się wydawało, stąd moje pytanie. Zwykle, jeśli wykonasz montaż i umieścisz część spawaną mechanicznie, a następnie część objętościową, będziesz miał tylko dwie części w wale z plikiem naprężeń...

1 polubienie

Masz rację. 

Mam niestandardową bibliotekę solidworks na serwerze, po prostu przeciągam części, które chcę zintegrować, ale wraca to do tego samego, co funkcja wstawiania części. 

Zastanawiałem się nad tym rozwiązaniem, ale problem polega na tym, że gubi ono również materiały związane z każdą częścią sześcianu, którą chcę zintegrować. Chciałbym, aby w końcu miało to rzeczywistą wagę i cechy. Nie wiem, czy to możliwe. 

Co myślisz? 

Zespół zachowuje materiały, jeśli zostaną wprowadzone do części, jeśli zrobisz nomenklaturę, zobaczysz wagę i materiał każdej części...

1 polubienie

Powtarzam to, co powiedziałem wcześniej, to nie jest montaż, wkładam swoją część do innego pokoju, więc w jednym są 2 sztuki. 

W przypadku ciężaru można przypisać materiał do określonej bryły objętościowej w pomieszczeniu.
Jeśli importowana część ma bardzo różne bryły (np. plastikowy korpus i stalowe uchwyty, więc dźwignia zmiany kierunku ruchu jest bardzo przesunięta) i zmodyfikujesz importowaną część tak, aby miała tylko jedną bryłę, to efekt odsunięcia środka ciężkości nie może zostać odtworzony.

1 polubienie

Jeśli nałożysz materiał na poziomie stopionej grupy ciała, jak wskazuje stefbeno na cdg, również zniekształca on masę i zaczyna tworzyć defekty (zwłaszcza jeśli detale, wewnętrzna pustka części są wypełnione, uproszczone).

Ponieważ części komercyjne są często wykonane z wielu materiałów lub mają wewnątrz puste przestrzenie (które czasami są wypełniane-upraszczane-wypełniane w 3D), ich gęstość jest niezwykle zmienna: 5,6 / 6,2 / 6,7 / 9,0... Ma to również wpływ na pozycję CDG.

Bardziej odpowiednie będzie rozpoczęcie od "ASM w trybie hybrydowym", w celu uwzględnienia PRT-Const.Soudée i dodania komponentów handlu (Bosch itp.), z nomenklaturą ASM w tabeli (BOM-ASM-TAB)

Jeśli zostanie podjęta decyzja, aby pozostać na PRT-Const.Soudées, podczas wprowadzania modyfikacji w 3D (zmiana kolejności części, znacznika itp. pozostając w trybie automatycznym) czasami trzeba usunąć, a następnie odłożyć tabelę z powrotem, ponieważ nie aktualizuje się ona cały czas o pewne modyfikacje 3D (w przeciwieństwie do ASM).

Ostrzeżenie: jeśli ktoś dopiero zaczyna pracę z wlutowanym PRT-Const., nie zaleca się wyłączania trybu "Automatic", ponieważ może to prowadzić do błędów w Soldered Const.table, które nie będą winą oprogramowania!

1 polubienie

Najprościej byłoby więc wykonać montaż bezpośrednio, a nie zespół spawany mechanicznie. 

Dziękuję za odpowiedzi, 

Miłego dnia. 

To zależy od tego, jak ta część jest dołączona do reszty:
- jeśli jest "spawany", musisz zgodzić się na "majsterkowanie", aby to zrekompensować;
- Jeśli jest przykręcony, należy go przełączyć na normalny montaż.

1 polubienie

Nawet spawanie, jest możliwe dzięki użyciu:

- "ASM w trybie hybrydowym" (z PRT-Const.Welded)

- i użyj BOM-ASM-Tab.

Ponadto tryb ASM jest tysiąc razy bardziej niezawodny niż tryb PRT, do zmiany położenia komponentów.

(ruch ciała z ograniczeniami w PRT był zbugowany prawie od początku funkcji... i wydaje się, że nigdy nie ewoluowało...)

1 polubienie

Olivier42, jak stworzyłeś ASM w trybie hybrydowym? Po prostu umieść część w konstrukcji przyspawaną w nim, czy jest to manipulacja do wykonania? 

Tak

najpierw w swoim PRT-Const.Welded musisz zostawić "listę spawanych części w trybie automatycznym!! "

następnie tworzymy ASM,

wrzuca się "jeden lub więcej PRT-Const.Soudée",

wsuwamy się w komponenty handlu (Bosch itp.)

w MEP, umieszczamy widok Twojego ASM,

następnie wybieramy widok i klikamy prawym przyciskiem myszy dodaj nomenklaturę ASM (= BOM).

Następnie klikamy obok niego, aby opuścić panel BOM,

Następnie ponownie wybieramy BOM, aby mieć pełne menu (i tak, tak to już jest)

i wybieramy klasyczne i zwykłe opcje nomenklatury ASM, czyli:

Grupowanie: Wł. / Tryb 3

Sprawdź: Śledź / Obserwuj...

A ponieważ zależy nam na trybie "Hybrid ASM", w "BOM type" wyjątkowo wybieramy Tab, następnie wybieramy tryb numeracji.

a potem, chcąc umieścić bąbelki, na różnych widokach,

przed umieszczeniem bąbelka wykonaj "właściwości" na widoku, a następnie zaznacz "Powiązany z nomenklaturą" i wybierz właściwy...

capture2.png
1 polubienie

Dziękuję Olivier42 za te wyjaśnienia, wszystko działa idealnie poza linią w tabeli nomenklatury, która została utworzona bez niczego w niej. Usunąłem go i wszystko jest idealne. 

Problem rozwiązany. 

Miłego dnia.