Części można konfigurować za pomocą arkusza kalkulacyjnego/rysunku, zespołu i części

Witam

Chcę zrealizować projekt, ale nie wiem, do jakiego oprogramowania się zwrócić. Jeśli to możliwe, oprogramowanie nie jest zbyt drogie, ale hej, zobaczymy, jak to działa.

Chciałbym stworzyć rozwiązanie do łatwej edycji zestawu części poprzez wprowadzenie żądanych wymiarów. Rozwiązanie przeznaczone jest dla odbiorców, którzy nie są zaznajomieni z DAO, dlatego mile widziany byłby stół excel lub inny stół. 

Na początku mogę być zadowolony, że montaż części pozostaje taki sam, tylko wymiary mogą się zmienić. Po przywróceniu moich części muszę uzyskać rysunek zespołu, a także wszystkie moje części. Części są stosunkowo proste, są to tylko kostka brukowa z fazami/zaokrągleniami i innymi cięciami, takimi jak wiercenie lub wytłaczanie kostki brukowej. Nigdy nie będzie krzywych. Ale często istnieje 45 faz do montażu części.

Zacząłem zazwyczajać się do pracy z Solidworks, rysunek jest szybki i wydajny oraz aktualizuje się po zmianie części. Na razie zrobiłem testy, wykonałem swoje części i wykonałem montaż. Jeśli chodzi o konfigurację, to dopiero zaczynam, więc zajrzałem do samouczków dotyczących rodzin pomieszczeń i równań. Bardzo praktyczne jest to, że mogę edytować wymiary z poziomu programu Excel. Trochę się waham, czy powinienem ustawić moje części z zespołu, czy każdą część z osobna.

Jeśli chodzi o Sketchup, bardzo łatwo jest ustawić i zmienić wymiary, jedyny problem jest na rysunku za pomocą Sketchup Layout, nie wiem, czy mogę łatwo uzyskać rysunek zespołu i moich części.

Czy w drugim kroku możliwa byłaby modyfikacja moich części, tj. dodanie profilu/zaokrąglenia, a nawet kształtu mojego zespołu bez konieczności przerabiania wszystkiego? Jeśli zawsze możemy pozostać w konfiguracji arkusza kalkulacyjnego, takiej jak Excel, byłoby świetnie. Mam opcje przypominające fazowanie na takich a takich krawędziach, mam revill tu i tam.

Jak myślisz, jakie oprogramowanie byłoby odpowiednie? Mam przed sobą 3/4 miesiące i kilka godzin dziennie , aby to zrobić.

Dziękuję.

1 polubienie

Witam

W stylu oprogramowania, które nie jest zbyt drogie, radzę spojrzeć na FreeCAD, który jest darmowy.

W taki sam sposób, jak w przypadku SolidWorks, może istnieć łącze do plików Excel:

http://www.freecadweb.org/wiki/index.php?title=Spreadsheet_Workbench

Jeśli chodzi o program SketchUp, nie bardzo rozumiem, w czym tkwi problem? Jeśli wykonasz swój rysunek, możesz mieć coś podobnego do SolidWorks, prawda?

Dzięki SolidWorks będzie całkiem możliwe dodawanie funkcji z rodziny części później, jeśli chodzi o inne oprogramowanie, nie znam ich tak dobrze, ale nie sądzę, aby to był problem.

Dziękuję za odpowiedź!

Nie wydaje mi się, żeby Sketchup pozwalał mi na rysowanie ze wszystkimi szczegółowymi widokami i sekcjami , jak to ma miejsce w przypadku Solidworks. Zajrzałem do sieci/tutoriala i youtube nie znalazłem nic bardzo konkretnego do rysowania na Sketchup. Czy wiesz, czy można to zrobić jak Soliworks?

W przypadku funkcji masz na myśli, że freecad nie pozwoli mi robić tego, co chcę z funkcjami?

O jakich typach funkcji myślisz?

Witam

Ze swojej strony uważam, że Solidwoks pozwala zarządzać różnymi konfiguracjami za pomocą programu Excel, a ponadto rysunki pojawiają się natychmiast. 

Cześć manu67,

Dziękuję również za udział w tym poście, czy wiesz, czy Freecad pozwoli mi zrobić rysunek tak wydajny lub przynajmniej zbliżony, jak pozwala na to SW? 

Po co odmawiać Freecad, skoro jest darmowy :).

Czy w przypadku funkcji z Excelem pozwoli mi to kontrolować moje fazowania na takich a takich krawędziach?

Szczerze mówiąc, nie znam się na freecad, ale dzięki Solidwoks możliwe jest osobne zarządzanie krawędziami, jeśli używasz funkcji na krawędź.

Zacząłem od SW, będę kontynuował i zobaczymy, czy uda mi się zrobić to samo na Freecad.

Na razie wykonałem swoje części i wykonałem montaż.

Nie wykonałem jeszcze żadnych równań ani rodzin części w moim zespole ani moich części. Co dalej? Czy zmierzam w dobrym kierunku? Potrzebuję wszystkich ustawień w tym samym programie Excel.

Zastanawiałem się, czy montaż jest przydatny, czy nie mogę zrobić kilku rozmiarów objętości na tym samym rysunku, ale nie wiem, czy będzie to problem dla mojego rysunku. Chciałbym, aby zespół lub wszystkie moje bryły objętościowe i każda część lub objętość zostały sporządzone oddzielnie.

Właśnie zobaczyłem też konfigurację wydawcy z menedżerem właściwości niestandardowych.

Czy mógłbyś mi doradzić, które rozwiązanie wybrać?

Dziękuję.

Nie znam freeCAD na tyle dobrze, aby wiedzieć, czy będziesz w stanie modyfikować funkcje w taki sam sposób, jak SolidWorks. Chciałem tylko powiedzieć, że w Solidworks jest to wykonalne i bardzo łatwe.

Po tym jest pewne, że jeśli masz SolidWorks i już z nim zacząłeś, to jest to najlepsze rozwiązanie. Ale mówiłeś o oprogramowaniu, które nie jest zbyt drogie, co nie ma miejsca w przypadku SolidWorks.

Nie wydaje mi się, aby SolidWorks mógł zarządzać wymiarami części bezpośrednio w rodzinie części złożenia, ale można zarządzać konfiguracjami (w razie potrzeby za pomocą rodziny części) części na poziomie złożenia.

Możesz zbadać obie możliwości z rodzinami pokoi, aby zobaczyć, która z nich jest dla  Ciebie odpowiednia: 

-montaż 

- Część wieloobiektowa:  można narysować pojedynczą bryłę z widokiem względem modelu.

Wydawca konfiguracji potrzebuje konfiguracji, aby można je było zobaczyć później.

1 polubienie

Jedno narzędzie do pracy z napędem za pośrednictwem solidworks 

może odpowiedzieć na Twój problem 

więc tworzysz na SW 

oraz rodziny części i bezpośrednia konfiguracja za pomocą napędu dostarczanego z oprogramowaniem

lub Drive Works Pro tam, gdzie masz + możliwości 

Zobacz wyszukiwarkę Google Driveworks

@+

3 polubienia

Dzięki, patrzę, czy mogę uzyskać DriveWorks, ale myślę, że idę za daleko jak na to, co muszę zrobić.

Szukam sposobu, aby mieć tabelę w Excelu i zmieniać wymiary. Następnie, aby uzyskać rysunek zespołu i moich części.

Jak byś to zrobił?

1 polubienie

Witam

Jak już wspomniano, najlepszym narzędziem do robienia tego, co chcesz, jest SolidWorks w połączeniu z DriveWorks.

Przejdź do tej witryny, aby zobaczyć przykłady: http://www.driveworkslive.com/Apps/Landing%20Page/

@+

2 polubienia

Witaj Ticola,

Niektórzy już o tym wspominali, ale pozwolę sobie dodać kilka informacji na temat DriveWorks.

DriveWorks jest dostępny w trzech różnych wersjach.

DriveWorksXPress jest darmowy i już dostępny w używanej wersji SOLIDWORKS.

DriveWorks Solo i DriveWorks Pro to dwie inne wersje, tym razem za opłatą, ale ze znacznie większymi możliwościami (sterowanie rysunkami, modyfikowanie formularzy, konfiguratory dostępne online itp.).

Myślę, że możesz rzucić okiem na DriveWorksXpress:

• Umożliwia sterowanie częściami i złożeniami (generuje również rysunki)
  • Wspominasz o użytkownikach niebędących użytkownikami CAD, DriveWorks jest do tego idealny, wystarczy wypełnić formularz z niezbędnymi informacjami do przyszłego modelu CAD (moim zdaniem prostszy niż plik Excel i upewnia się, że nie popełnisz żadnych błędów).
  • Nowe pliki niestandardowe są generowane automatycznie.
  • Ta wersja jest całkowicie darmowa i jest już dostępna w Twoim SOLIDWORKS.

Jeśli chcesz uzyskać więcej informacji na temat serii DriveWorks, radzę skontaktować się ze sprzedawcą SOLIDWORKS, który będzie w stanie przedstawić Ci funkcje oprogramowania.

Szczerze

Thomas

2 polubienia

@thomas.guillard

samouczek łączy się z funkcjami driveworks (wersje X )

Myślę, że będzie to bardzo rozsądne

takich jak ten link

http://www.driveworks.co.uk/help/

@+ ;-)

1 polubienie

@gt22

Bardzo dobry pomysł,

Na początek krótkie wprowadzenie do DriveWorksXpress:

http://www.driveworks.co.uk/products/driveworksxpress/

Następnie filmy prezentujące DriveWorksXpress na przykładzie:

http://www.driveworks.co.uk/products/driveworksxpress/video-clips/

Poniżej znajduje się kilka przykładów Xpress, które możesz zainstalować na swojej stacji roboczej, aby samodzielnie przetestować:

http://www.driveworks.co.uk/products/driveworksxpress/sample-projects/

Aby zakończyć macierz do porównywania wersji:

http://docs.driveworkspro.com/Topic/DriveWorksFeatureComparison

Pozdrowienia

Thomas

2 polubienia

Witam

Przepraszam, że odpowiadam tak późno.

Przyjrzę się dokładnie Twoim linkom i pogłębię leady, które zostały mi podane.

Bardzo dziękuję i będę na bieżąco informował o postępach w realizacji projektu.

Do zobaczenia wkrótce.

1 polubienie