Witam
Chcę zrealizować projekt, ale nie wiem, do jakiego oprogramowania się zwrócić. Jeśli to możliwe, oprogramowanie nie jest zbyt drogie, ale hej, zobaczymy, jak to działa.
Chciałbym stworzyć rozwiązanie do łatwej edycji zestawu części poprzez wprowadzenie żądanych wymiarów. Rozwiązanie przeznaczone jest dla odbiorców, którzy nie są zaznajomieni z DAO, dlatego mile widziany byłby stół excel lub inny stół.
Na początku mogę być zadowolony, że montaż części pozostaje taki sam, tylko wymiary mogą się zmienić. Po przywróceniu moich części muszę uzyskać rysunek zespołu, a także wszystkie moje części. Części są stosunkowo proste, są to tylko kostka brukowa z fazami/zaokrągleniami i innymi cięciami, takimi jak wiercenie lub wytłaczanie kostki brukowej. Nigdy nie będzie krzywych. Ale często istnieje 45 faz do montażu części.
Zacząłem zazwyczajać się do pracy z Solidworks, rysunek jest szybki i wydajny oraz aktualizuje się po zmianie części. Na razie zrobiłem testy, wykonałem swoje części i wykonałem montaż. Jeśli chodzi o konfigurację, to dopiero zaczynam, więc zajrzałem do samouczków dotyczących rodzin pomieszczeń i równań. Bardzo praktyczne jest to, że mogę edytować wymiary z poziomu programu Excel. Trochę się waham, czy powinienem ustawić moje części z zespołu, czy każdą część z osobna.
Jeśli chodzi o Sketchup, bardzo łatwo jest ustawić i zmienić wymiary, jedyny problem jest na rysunku za pomocą Sketchup Layout, nie wiem, czy mogę łatwo uzyskać rysunek zespołu i moich części.
Czy w drugim kroku możliwa byłaby modyfikacja moich części, tj. dodanie profilu/zaokrąglenia, a nawet kształtu mojego zespołu bez konieczności przerabiania wszystkiego? Jeśli zawsze możemy pozostać w konfiguracji arkusza kalkulacyjnego, takiej jak Excel, byłoby świetnie. Mam opcje przypominające fazowanie na takich a takich krawędziach, mam revill tu i tam.
Jak myślisz, jakie oprogramowanie byłoby odpowiednie? Mam przed sobą 3/4 miesiące i kilka godzin dziennie , aby to zrobić.
Dziękuję.