Witam
Posiadam część typu blacha, która jest wykonywana metodą tłoczenia na prasie. Chcę przedstawić wszystkie możliwe otwory (około 100 różnych obróbki), wiedząc, że mogę mieć kilka otworów na tej samej części i kilka pozycji.
Zamiast tworzyć części jedna po drugiej (kilkaset referencji), chcę kontrolować różne narzędzia kształtu możliwe do użycia w rodzinie części. Nie mogę jednak wprowadzić mojego narzędzia kształtu do rodziny części (tylko ręcznie za pomocą " Zamień narzędzie " w funkcji).
Próbowałem też z blokami szkicu, ale ten sam problem, nie mogę ich łatwo zastąpić za pomocą rodziny części.
Z góry dziękuję za pomoc
Witaj c.lardière,
Witamy w naszej społeczności, mając nadzieję, że szybko znajdziecie odpowiedź na swoje pytanie.
Oto, co oferuję na ten temat, co nie jest proste, ale osiągalne =>Konfiguracje z rodziną części - 2023 - Pomoc SOLIDWORKS
Powodzenia.
@+.
AR.
Nie sądzę, aby wybór narzędzia do kształtu był możliwy w zależności od konfiguracji.
Może inne rozwiązania do zaoferowania, jeśli umieścisz zrzut ekranu 2-3 różnych konfiguracji, aby zobaczyć możliwości swojego użycia.
REDAGOWAĆ:
W przeciwnym razie, jeśli nie ma zbyt wielu różnych narzędzi do kształtów, po jednej funkcji na narzędzie kształtu i kontrolujesz stan usuniętej funkcji lub nie. Jeśli 100 narzędzi kształtów, z drugiej strony będzie to niemożliwe do opanowania i na pewno będziemy musieli rozważyć inne rozwiązanie.
1 polubienie
Oto kilka przykładów konfiguracji:
Mam dobrą setkę różnych narzędzi i 3 możliwe pozycje dla tych narzędzi
Chciałbym mieć możliwość stworzenia szkicu poprzez wywołanie bloku i zastąpienie danego bloku za pomocą rodziny części, ale nie sądzę, aby było to możliwe

1 polubienie