Sterowanie kompletnym projektem za pomocą zewnętrznego pliku XL

Witam

Program Inventor umożliwia połączenie modeli z zewnętrznym plikiem XL.
Zaleta, możesz zarządzać wieloma rzeczami (masz wszystkie funkcje XL), masz pewność, że wszędzie używane są te same formuły/wartości, jest to praktyczne: duplikujesz folder, modyfikujesz wartości pliku XL (nie musisz znać Inventora) i model jest aktualizowany.

Czy wiesz, czy istnieje podobna możliwość w przypadku SW?
Rzeczywiście jest Driveworks, ale wydaje mi się, że jest cięższy do skonfigurowania? Nie wspominając o tym, że jest to dodatkowy koszt.

Możesz przejść przez rodzinę części, która kontroluje albo długość kilku części lub zespołów (z możliwymi formułami), albo szkielet w postaci szkicu, który będzie napędzał twoje części lub zespoły.

Edycja: dzięki narzędziom Mycadservices masz również dostęp do PilotAssembly:

https://help.visiativ.com/solidwatch/2022/fr/PilotAssembly.html

3 polubienia

Rodzina części nie jest odpowiednia: za mała, chyba że coś przeoczyłem. Ponadto celem nie jest zarządzanie konfiguracjami...
W przypadku, który widzę, plik XL kontroluje zarówno części, jak i asm, niezależnie od tego, czy chodzi o wymiary, czy obecność/brak części.

Wydaje się, że PilotAssembly spełnia swoje zadanie, ale jest znacznie, znacznie mniej elastyczny.

Aby uzyskać szczegółowe informacje na temat pracy w programie Inventor:
- plik XL jest skojarzony z plikiem prt/asm;
- W pliku prt/asm, na stronie Równanie, zmienne zdefiniowane w pliku XL pojawiają się automatycznie.
- łatwo jest skojarzyć żądaną zmienną pliku XL z wymiarem (wpisujemy =, wpisujemy/wybieramy nazwę zmiennej z listy rozwijanej).

jedynym ograniczeniem jest przestrzeganie określonego układu pliku XL: zmienne znajdują się w kolumnie, system przestaje przeglądać listę, gdy napotka pustą komórkę. Co do reszty, robimy to, co chcemy wokół nas.

Możesz także przeglądać równania połączone z plikiem zewnętrznym, ale jest to plik tekstowy, więc jest mniej elastyczny niż Excel.

W przypadku rodziny części nie trzeba mieć kilku konfiguracji, aby działała. (nawet jeśli jest to rzeczywiście okrężny sposób korzystania z niego)

Używałem go już w tym sensie i można dość łatwo sterować kilkoma częściami i zespołami z jednego złożenia, dodając formuły między różnymi wymiarami.

Z drugiej strony kolumny z formułami muszą znajdować się po kolumnach, które napędzają wybrzeże, w przeciwnym razie spowoduje to zamieszanie.

1 polubienie

Zgadzam się z @sbadenis w sprawie PilotAssembly. To narzędzie, które może dopasować się do wszystkich Twoich żądań. Ale tak, jest mniej elastyczny w użyciu zgodnie z tym, co mówisz o narzędziu Inventor i będzie wymagał dużo pracy nad 3D.

2 polubienia

Witam

Od bardzo dawna zajmuję się modelowaniem narzędzi do formowania homotetycznego za pomocą zewnętrznego pliku Excel, do którego połączone są różne części zespołu. Działa bardzo dobrze. Oto jak to zrobić:

Utwórz plik rodziny części z wymiarami szkicu, które muszą być kontrolowane. Aby być wygodniejszym, skopiuj wszystkie komórki do pustego pliku Excela i pracuj poza oprogramowaniem.

Utwórz kolejny  plik Excel, zapisz ten plik w specjalnym i dedykowanym przedstawicielu.

Do tego pliku wprowadzisz wymiary wszystkich swoich części.

Rozmieść te dwa pliki na części, aby można było przełączać się między nimi.

W przypadku pliku rodziny części w komórkach wartości przełącz się w tryb formuły (=) i wskaż komórkę w pliku wejściowym. Zostanie utworzone łącze między dwiema komórkami 2 plików. Zrób to ze wszystkimi wymiarami.

Skopiuj wszystkie komórki z pliku rodziny części zewnętrznych do pliku części hermetyzowanej.

Aby zrekonstruować części, wystarczy edytować rodziny części i mieć otwarty plik wejściowy. Wszystkie połączone wartości zostaną zaktualizowane. Jedynym minusem, na który nie znalazłem rozwiązania, jest to, że plik wejściowy musi mieć ustaloną ścieżkę, w przeciwnym razie linki zostaną utracone. Na koniec wystarczy wykonać kopię w katalogu 3D, aby móc ją ponownie wykorzystać, nadpisując plik referencyjny.

Wszystko można kontrolować, treningi, próby, możemy ustalać warunki, operacje...

Mam nadzieję, że spełniłem twoją potrzebę.

capture.jpg
1 polubienie

@phamnuwen: Bardzo ciekawe.
Jak tylko nadarzy się okazja, spróbuję. Będę musiał zagłębić się w kwestię ścieżek, dla klienta, o którym myślę, musi to być proste w zarządzaniu.