Witam
Od bardzo dawna zajmuję się modelowaniem narzędzi do formowania homotetycznego za pomocą zewnętrznego pliku Excel, do którego połączone są różne części zespołu. Działa bardzo dobrze. Oto jak to zrobić:
Utwórz plik rodziny części z wymiarami szkicu, które muszą być kontrolowane. Aby być wygodniejszym, skopiuj wszystkie komórki do pustego pliku Excela i pracuj poza oprogramowaniem.
Utwórz kolejny plik Excel, zapisz ten plik w specjalnym i dedykowanym przedstawicielu.
Do tego pliku wprowadzisz wymiary wszystkich swoich części.
Rozmieść te dwa pliki na części, aby można było przełączać się między nimi.
W przypadku pliku rodziny części w komórkach wartości przełącz się w tryb formuły (=) i wskaż komórkę w pliku wejściowym. Zostanie utworzone łącze między dwiema komórkami 2 plików. Zrób to ze wszystkimi wymiarami.
Skopiuj wszystkie komórki z pliku rodziny części zewnętrznych do pliku części hermetyzowanej.
Aby zrekonstruować części, wystarczy edytować rodziny części i mieć otwarty plik wejściowy. Wszystkie połączone wartości zostaną zaktualizowane. Jedynym minusem, na który nie znalazłem rozwiązania, jest to, że plik wejściowy musi mieć ustaloną ścieżkę, w przeciwnym razie linki zostaną utracone. Na koniec wystarczy wykonać kopię w katalogu 3D, aby móc ją ponownie wykorzystać, nadpisując plik referencyjny.
Wszystko można kontrolować, treningi, próby, możemy ustalać warunki, operacje...
Mam nadzieję, że spełniłem twoją potrzebę.
capture.jpg