Witam
Desperacko próbuję dowiedzieć się, jak działa pilotaż ograniczeń w badaniu ruchu. Mam dwoje drzwi, które chciałbym otworzyć jednocześnie między dwoma ujęciami śledzącymi. Używam sterownika ograniczenia kąta, ale w moim badaniu stresu dzieją się dziwne rzeczy. Znalazłem tę stronę, ale postępując zgodnie z instrukcjami, nie działa...
http://help.solidworks.com/2017/french/SolidWorks/motionstudies/t_Creating_Anims_Dist_Angle_Mates.htm
Z góry dziękuję ;)
capture.png
1 polubienie
Witam
Powinniśmy być pewni, że mówimy o tym samym. ;-)
Link, który podajesz, jest związany z badaniem ruchu, które ma swoją własną logikę, która nie ma nic wspólnego z funkcją "pilota z ograniczeniami".
http://help.solidworks.com/2017/french/solidworks/sldworks/hidd_motion_publisher_page.htm
Trzeba jednak powiedzieć, że w "badaniu ruchu" nie używamy tego samego terminu. Nazywa się to "Używaniem wiązań w animacjach".
Klasa A+
Pozdrowienia
1 polubienie
Lub, jak @Zozo_mp mówi, Pilot ograniczeń to funkcja, która pozwala na szybkie i dobrze wykonane animacje, pod warunkiem, że ustawiłeś odpowiednie ograniczenia (Kąt graniczny, Odległość graniczna, Trajektoria, ...).
Dzięki Study of Movement masz znacznie większą swobodę w tworzeniu własnych animacji, ale jest to trochę bardziej pracochłonne. Musisz działać na, umieścić je na chronogramie i na przykład umieścić klucz tak, aby miał kąt 0°, a następnie nieco później inny klucz na tym samym ograniczeniu o kącie 90°.
Następnie zostanie utworzona animacja między 2, a kąt będzie ewoluował od 0° do 90°. W SolidWorks znajduje się samouczek dotyczący animacji z badaniem ruchu.
Witam
Musiałbym dodać animację w studium ruchu ze zmianą kąta nachylenia dwojga drzwi jednocześnie. czyli od 0 do 135° w przybliżeniu. Mam nadzieję, że ich nie zmylę.
Witaj Lionel,
Pozwolę @ Aliende ci odpowiedzieć, ponieważ on lepiej niż ja opanowuje naukę ruchu. ;-)
Pozdrowienia
Bardzo dobrze dziękuję za pomoc^^
Poszedłem za linkiem Zozo, ale animacja jest zagrożona, a drzwi otwierają się w nieliniowy sposób. Normalnie zwiększa się o -9° co 0,1 sekundy, ale przechodzi od 90-9 do 90-50 do 90-18... itd.
Poniżej znajduje się samouczek, który należy wykonać w SolidWorks, aby zrozumieć animację badania ruchu:

Uh! cóż! mój drogi Aliende, nie zapomniałeś przypadkiem linku do samouczka?
Pozdrowienia
Stwierdziłem, że nie ma obaw ^^
Oto, co animacja daje mi jako rendering
assemblage_container.avi
1 polubienie
A oto moja struktura drzewa
capture.png
1 polubienie
Aliende, czy pobrałeś wideo? Moja animacja jest dobra, przynajmniej tak mi się wydaje, ale animacja szarpie się i wcale nie jest płynna
@lionel.bernardi381, dobrze, że szybko się nauczyłeś!
Film jest bardzo duży, myślę, że jak na proste drzwi, które się zamykają.
Można również lepiej kadrować zgodnie z oknem graficznym SolidWorks.
Ale to dobry początek!
@lionel.bernardi381, jasne jest, że jak na 2-sekundowy film, jest bardzo duży.
Musisz spojrzeć na opcje podczas umieszczania na nim wideo. Dostępne są różne opcje formatu.
A w Studium Ruchu dobrze oprawić montaż na początku; jest za daleko; Więc lepiej rozejrzyj się wokół drzwi.
Zozo_mp, są to samouczki wbudowane w SolidWorks; Nie mogę zrobić linku, tylko pokaż, jaki to samouczek z obrazem.
W przeciwnym razie ścieżka dostępu do samouczków (wersja SW18):
Witamy w SolidWorks / Nauka / Samouczek
Niezależnie od tego, czy wideo jest w 7,5 klatkach na sekundę czy 60 klatkach na sekundę, otwieranie drzwi jest w ten sam sposób, a jeśli chodzi o jakość, jestem w 1080p. Nie sądzę, aby błąd wynikał z rozmiaru pliku, ponieważ nawet w solidworks błędy animacji w badaniu ruchu w podglądzie. Właśnie próbowałem i zmiana jakości niczego nie rozwiązuje. Tym razem wideo jest spowolnione.
ouverture_porte.avi
Zaczynam tracić z oczu Solidworks, czy ktoś mógłby mi to wyjaśnić? Przechodzę z 6 sekund do 6,02 sekundy i zaczynam od nowa. Moje drzwi zmieniają położenie, gdy pogoda jest taka sama?
test_final.avi
Witam
Po kilku rozmowach z gorącą linią, problem pochodził z Solidworks. To byłby błąd. Wszystko, co musimy zrobić, to poczekać, aż zostanie to rozwiązane w kolejnych aktualizacjach.
Dziękuję za pomoc.