Witam
Czy w przypadku gdy w zespole istnieje sterownik wiązań, można zabronić ruchów poprzez wybranie części w widoku 3D, aby wymusić użycie sterownika wiązań?
Witam
Czy w przypadku gdy w zespole istnieje sterownik wiązań, można zabronić ruchów poprzez wybranie części w widoku 3D, aby wymusić użycie sterownika wiązań?
Dobry evening@meca
Nie jestem pewien, czy zrozumiałem koniec, gdy mówisz "", aby zabronić ruchów, wybierając części w widoku 3D, aby wymusić użycie sterownika ograniczeń? ""
Czy możesz podać nam przykład, ponieważ z mojego doświadczenia, gdy blokujesz część, blokuje to trochę w trybie "gówna" trochę wszystko.
Ponieważ zajmuję się dużą ilością kinematyki, tworzę ukierunkowane ograniczenia, które nazywam tymczasowymi, a które uniemożliwiają ruch na części. A potem wystarczy "usunąć" lub "anulować usuwanie" w zależności od tego, co chcesz zrobić dalej.
Powiedz mi, czy to jest Twój pomysł ;-)
Pozdrowienia
Chodzi o to, aby móc przesuwać model tylko za pomocą pilota z ograniczeniami.
Myślę, że to jest rozwiązanie, które proponuję powyżej
Mogę ci pomóc, jeśli potrzebujesz
Pozdrowienia
Dziękuję.
W końcu znalazłem, to bardzo proste, po prostu odznacz:
Opcja systemowa -> Złożenia -> Przenieś komponenty, przeciągając je.
Szkoda, że jest to opcja systemu, a nie dokumentu.
Witaj Meca
Czy możesz nam pomóc z kolei, określając, co najlepiej robi z tą opcją.
W mojej wersji ta opcja była zaznaczona, co oznacza, że być może nigdy nie spotkałem się z Twoim problemem ;-)
Pozdrowienia
Na przykład w zespole część porusza się w X i Y względem innej części, która obraca się wokół osi. Wszystkie ruchy są niezależne i zarządzane przez ograniczenia graniczne . Za pomocą sterownika naprężeń można wykonać ruch na jednej osi niezależnie od pozostałych. Jeśli przeciągniesz część w widoku 3D, prawie niemożliwe jest przesunięcie jej na jedną oś bez przesunięcia jej na inną. Zablokowanie operacji "przeciągnij części" w widoku 3D wymaga użycia sterownika ograniczeń i pozwala uniknąć przedwczesnych ruchów.
Dobry wieczór mecha
Wielkie dzięki, musieliśmy to znaleźć
Tak, teraz pamiętam, wydaje mi się, że była to nowa funkcja na 2018 rok, którą uznałem za bardzo przydatną. Potem już nie zwracałam na to uwagi ;-)
To, co mi się podoba, to użycie trójścianu do umieszczania ograniczeń, ponieważ można je zobaczyć podczas ruchu. Pozwala to uniknąć prób i błędów.
Pozdrowienia
PS: na wypadek, gdybyś tego nie znał. Zapobiega przesuwaniu się popychanego obiektu, w przeciwieństwie do starych wersji, w których wszystko poruszało się we wszystkich kierunkach.