Sterowanie materiałem części za pomocą formularza właściwości niestandardowych

Cze wszystkim

W jaki sposób mogę sterować materiałem z formularza właściwości niestandardowych w SolidWorks?

Upieram się przy tym, że chcę kontrolować materiał z formy, a nie poprzez konfiguracje czy rodziny części.

Mogę bardzo dobrze kontrolować swój element za pomocą wartości liczbowych, takich jak wymiary itp. Z drugiej strony nie radzę sobie z wysterowaniem wartości nienumerycznych (możliwe w Inventorze poprzez ustawienie parametru na "nd" (undefined).

Celem jest możliwość wyboru materiału w formularzu, aby kontrolować materiał części.

Dziękuję za pomoc,

Z edytora formularzy właściwości:

Nazywasz właściwość "Matter", do której przypisujesz [SW-Material]

3 polubienia

Flegendre oferuje odzyskanie materiału zdefiniowanego w modelu.

Aby zrobić odwrotnie (co jest twoją prośbą, jeśli dobrze rozumiem), możesz zdefiniować listę (obiekt listy w edytorze formularzy), ale z drugiej strony nie wiem, jak szablon mógłby pobrać tę wartość.

2 polubienia

Rzeczywiście, nie zrozumiałem dobrze pytania!!

To jest to, czego używam.

Kwestionariusz z rozwijaną listą głównych tematów, z których korzystam.

Skorzystaj z @flegendre rozwiązania i dodaj listę rozwijaną.

@+

matiere.png

@Bart ,

Jeśli dodasz listę rozwijaną we właściwości Materiał, nie będzie już łącza z materiałem SolidWorks i myślę, że @Aurélien Fives chce kontrolować bazę danych materiałów z poziomu formularza.

1 polubienie

Witam

Przychodzę tylko przynieść mój kamień do gmachu :) .

W integracji z MyCADtools można przypisać materiał programowy. Zrobiliśmy to, aby powiedzieć na przykład: jeśli moja część ma właściwość dokumentu "Materiał" = S 235, to SW Material = Materiały niestandardowe/Stal/S235 JRG2 (E24-2).

Wszystko po to, aby powiedzieć, że gdy wybierzesz tekst materiału z listy rozwijanej, w tle  prawdopodobnie istnieje sposób na wpłynięcie na materiał SW. Nie?

Być może edytor właściwości nie jest wystarczająco "potężny" i powinieneś zwrócić się do Smartproperties?

Co myślisz?

1 polubienie

Cze wszystkim 

Dokładnie tak, potrafię bardzo dobrze stworzyć formularz i stworzyć parametr, dużym problemem jest powiązanie go z moją częścią.

Myślałem o zadeklarowaniu zmiennej globalnej, aby utworzyć powiązanie między parametrem niestandardowym a tematem, ale najwyraźniej SW nie obsługuje zmiennych globalnych innych niż liczby.

Dziękuję za te analizy, czy uważasz, że narzędzia MyCadTools działają jak makra? To znaczy, że narzędzie "Całkowanie" kontrolowałoby materiał za pomocą parametru VB? W każdym razie, Benoit, to dobry trop!!

Aurélien, Integracja nie jest przeznaczona do działania w sposób ciągły. Służy bardziej do ponownego przetwarzania plików, wykonywania operacji masowych. Ale funkcja przypisywania materiału programowego do warunków działa bardzo dobrze, zacząłem się zastanawiać, czy nie moglibyśmy odzyskać tej funkcji w inny sposób.

Jeśli chcemy to ztrywializować, Integration i inne narzędzia MyCADtools pełnią taką samą rolę jak makra... ale na tym porównanie się kończy: narzędzia MyCADtools są przyjazne dla użytkownika, dość łatwe w konfiguracji i obsłudze, niezawodne, z instrukcjami, poważną pomocą z infolinii,... Krótko mówiąc, jest to zrównoważone rozwiązanie.

Jeśli robisz makro, będziesz musiał sam uczynić je niezawodnym lub zapytać faceta, który się na tym zna. A kiedy ten facet odchodzi z firmy, płaczesz! :)

@jmsavoyat może mi przeczyć... ;)

1 polubienie

Dziękuję Benoit,

Ideą mojego pytania nie jest korzystanie z narzędzia MyCadTools, które nie spełni moich potrzeb, ale raczej zrozumienie, jak to %#§! parametru materiału można kontrolować za pomocą formularza :) 

1 polubienie

Potwierdzam,

Sprawdzając dziś rano, po prostu musisz zrobić to, co @flegendre.

A kiedy zmienisz materiał w kwestionariuszu, nawiązuje się połączenie z grą.

Więc nie martw się o mnie. Dobrze zarządzamy materiałem za pomocą formularza.

prop.png

@Bart, ale nie ma to wpływu na materiał w Menedżerze funkcji, prawda?

I to jest to, czym Aurélien chce zarządzać za pośrednictwem nieruchomości.

2 polubienia

Tak, absolutnie, parametr zwraca "wartość" materiału części CAD, ale nie zmienia tego materiału, jeśli zmienimy parametr

Istnieje narzędzie DriveWorksPro, które może to zrobić: 

http://docs.driveworkspro.com/Topic/HowToDriveAPartsMaterial

Ale po raz kolejny celem nie jest przechodzenie przez narzędzie, w przeciwnym razie najprostszym rozwiązaniem byłaby ręczna zmiana materiału

Oferuję długopis "Piątki" osobie, która znajdzie dla mnie odpowiedź! (Testuję wszystkie techniki...)

Jeśli nie chcesz dodawać warstwy wierzchniej, musisz postępować zgodnie z myślą o użyciu SW:

• Przypisanie materiału przez bibliotekę w Menedżerze funkcji (czyli dane związane z materiałem zawsze dobre, gęstość, wytrzymałość, kolor,...)
  • Odzyskiwanie wartości materiału we właściwości oprogramowania
  • Eskalacja tej właściwości na mapie EPDM.

Zgadzam się z Tobą, nie jest do końca spójne posiadanie pojedynczych danych (które skończą się na płaszczyźnie 2D), którymi nie da się sterować zdalnie, ale niestety musisz z tym żyć, jeśli nie chcesz robić gazowni :/

A może powinieneś też pomyśleć o konkretnym przypadku: czy masz kiedyś elementy, które mają 2 materiały? Jak stalowy wałek pokryty wulkanizacją poliuretanową? Lub części uzupełnione: podstawa stalowa + Inconel...

Wyłączam się z pytania, ale dlaczego robisz formularz nieruchomości??? Nie chcesz wypełniać swoich danych za pomocą karty danych EPDM?

Do pióra Fives... Już go mam! :)

1 polubienie

I cholera, myślałem, że długopis "Fives" to rzadki towar :)! No cóż, selfie z długopisem? Ahah

Zasadniczo celem mojego interfejsu jest opracowanie narzędzia do projektowania. Za pomocą formularza własności projektant będzie mógł kontrolować pomieszczenia zgodnie z danymi, które stopniowo zmienia zgodnie z projektem.

Mam więc swój formularz własności, który steruje zespołem składającym się ze szkieletu i dołączonych do niego części. Szkielet steruje wymiarami części. Ale części są wykonane z różnych materiałów w zależności od pożądanych wymian ciepła.

Tak więc mój formularz własności jest moim interfejsem między projektantem a narzędziem do projektowania.

I nie mogę wypełnić tych danych z płyty EPDM, ponieważ jest wiele materiałów, ponieważ w zespole jest wiele części. Zespół ten służy również jako narzędzie do projektowania, więc sterowanie parametrami z EPDM nie byłoby praktyczne.

Małym minusem jest to, że Inventor pozwala na zarządzanie tego rodzaju danymi! Stąd trochę frustracji...

2 polubienia

To, co chcesz zrobić, możesz to zrobić za pomocą formularza Smartproperties, ale właśnie ponownie sprawdziłem z SW2014 (dla SW2015 nie wiem), za pośrednictwem zarządcy nieruchomości nie jest to wykonalne.

Musimy więc znaleźć rozwiązanie gdzie indziej...

capture.jpg
1 polubienie

Pytanie:

Czy Twoja forma zarządza tylko wymiarami Twojego szkieletu w Twoim zespole? A może zarządza wymiarami i wszystkimi właściwościami zespołu oraz częściami, które go tworzą?

@flegendre,

Forma zarządza wymiarami szkieletu, ale także (przynajmniej ja bym tak chciał) materiałami, z których wykonane są części