Sterowanie parametrem części w zespole za pomocą rodziny części zespołu

Cze wszystkim

Jak wspomniano w tytule, mam zespół składający się z 5 części, które mogą się zmieniać w zależności od konfiguracji, na przykład: konfiguracja ekranu 1 M8 i konfiguracja 2 M10 lub konfiguracja 1 komponent B jest aktywowany i konfiguracja 2 elementów A. Ponadto część ma zmienną średnicę powiązaną z parametrem, tzn. w każdej konfiguracji zespołu średnica części może się zmieniać w zależności od wyboru użytkownika. Czy ten parametr może być obsługiwany w rodzinie części montażowych? Jeśli tak, czy możesz podać mi nagłówek kolumny, ponieważ próbowałem $VALEUR@Para_Name@Component_Name@Equations i to nie działa.

A może użytkownik będzie musiał sam udać się do pomieszczenia, aby zmienić parametr, po wybraniu konfiguracji montażu?

Dziękuję za odpowiedzi.

Czy masz jakiś przykład z obserwacji prawnych? Dlaczego nie umieścić swojej zmiennej średnicy w kontekście? 

Mam taki montaż: 

Ze wszystkimi elementami, które mogą się zmieniać w zależności od konfiguracji. Jednak w każdej konfiguracji niebieska część ma zmienną średnicę. Chciałem więc wiedzieć, czy tym parametrem można zarządzać bezpośrednio z zestawu?

Nie znam tej metody ustawiania parametru w kontekście.

Cześć Roub25!

Zapoznaj się z technologią DriveWorks.

Dokładniej rzecz ujmując, DriveWorksXpress, który jest bezpłatny ze wszystkimi licencjami SOLIDWORKS.

3 polubienia

Witam

Powiedziałbym, że może wystarczyć mała formuła warunkowa według wartości wymiaru lub usunięcia funkcji, aby zobaczyć według zestawu.

Zobacz: http://www.lynkoa.com/tutos/import-export-formats-neutres/piloter-une-r%C3%A9f%C3%A9rence-externe-selon-une-configuration

To nie odpowiada moim potrzebom :/

a.leblanc to nie po to, żeby aktywować konfiguracje według średnicy, o której mówię, tylko czy jest możliwość kontrolowania parametru części z rodziny zespołów?

EDIT: W przeciwnym razie to, co mogłoby zadziałać, to powiązanie parametru części z parametrem kontrolowanym w zespole, czy jest to możliwe?

Witam ponownie,

Jaka jest dokładnie Twoja potrzeba? Czytając Twój opis, wydaje mi się, że DriveWorksXpress odpowiada na Twoją prośbę.

Posunąłbym się nawet do stwierdzenia, że pozwoliłoby to na większą elastyczność, ponieważ rodzina części ma ograniczoną liczbę możliwych konfiguracji.

1 polubienie

Roub25: "W przeciwnym razie, to, co mogłoby zadziałać, to powiązanie parametru części z parametrem kontrolowanym w zespole, czy jest to możliwe?"

Oto, co @MaD.

Nie znam sposobu na bezpośrednie powiązanie parametrów, ale możliwą metodą byłoby: 
- w ASM utwórz linię szkicu, której długość jest powiązana z parametrem, który ma zostać przesłany;
- w części utwórz linię szkicu, której długość jest równa długości ASM (edytując część w kontekcie ASM), utwórz (sterowany) wymiar długości;
- W równaniach utwórz parametr równy wymiarowi długości.

Pytanie brzmi, ile potrzebujesz, aby zduplikować/odrzucić ten montaż. Zarządzanie tego rodzaju linkami jest nieco skomplikowane.

1 polubienie

Witam

W zespole utwórz zmienną globalną dla średnicy, a następnie wyeksportuj ją do pliku tekstowego.

W pomieszczeniu zaimportuj zmienną globalną. 

W przypadku konfiguracji należy ustawić zmienną globalną jako specyficzną dla konfiguracji w zestawie. 

Edit: Źle to przeczytałem, sprowadza się to do robienia tego, co Ci polecono, ale z eksportem.