Witam wszystkich,
Dzisiaj chciałbym wiedzieć, czy ktoś ma pomysł, aby móc kontrolować wymiary części składających się na zespół, w tabeli Excel.
Celem nie jest stworzenie 36 różnych konfiguracji o standardowych rozmiarach montażu. Celem jest możliwość tworzenia zestawów w poszczególnych przypadkach o różnych długościach, a tym samym korzystania z równań i innych funkcji programu Excel.
Na początek chciałbym wiedzieć, czy mogę kontrolować wymiary części w rodzinie części w złożeniu?
Dziękuję i do zobaczenia wkrótce ;)
Wydaje mi się, że mówisz o ocenie typu "parametryzacja", tak jak robimy to w programowaniu parametrycznym w F.A.O.
Witam
Tak, możliwe jest wykorzystanie wymiarów części w zespole i kontrolowanie ich w rodzinie części.
Idealnie, aby sparametryzowane wymiary były zmienne "w locie", radzę korzystać z rodzin części sprzężonych z funkcją "Configuration Manager". Dzięki temu będziesz mógł na bieżąco uzupełniać wartości wymiarów wprowadzonych w tej tabeli podczas korzystania z zestawu i w ten sposób uzyskać żądany rozmiar zestawu.
W przeciwnym razie na początku prościej zadeklaruj zmienne globalne w tabeli równań i użyj ich do kontrolowania swoich kursów.
Oto kilka pomysłów...
@+
3 polubienia
Witam
Znalazłem ten plik (i działa!), nie jest zbyt skomplikowany do opanowania: myślę, że może się przydać wielu osobom.
Korzysta z interfejsów API.
http://www.leguide3d.com/profiles/blogs/piloter-un-modele-3d-au-travers-d-excel
Dziękuję i do zobaczenia wkrótce;)
2 polubienia
Witam
Nie pracuję z Solidworks, ale z Inventorem.
I myślę, że oprogramowanie powinno być w przybliżeniu podobne.
Ze swojej strony stale używam części połączonych z arkuszami Excela, które aktualizują się zgodnie z konfiguracją tych arkuszy.
Podczas tworzenia szkiców łączę arkusz lub arkusze Excela z moją częścią, a następnie zamiast tego cenię I, ale zmienne arkuszy.
Następnie wszystko to jest aktualizowane podczas zapisywania arkuszy.
Rysuję schody i używam do tego arkuszy Excela, które mogą mieć do 2000 zmiennych i ponad 15 zakładek do obliczeń.
Jeśli to pomoże.
Pozdrowienia
1 polubienie
Problemem dla mnie jest teraz zapisanie modelu z wartościami, które umieściłem w Excelu, aby następnie uruchomić MEP