Określanie położenia punktu w szkicu trójwymiarowym (3D)

Cze wszystkim

Próbuję kontrolować położenie punktu w szkicu 3D za pomocą menedżera równań. Możliwe jest dołączenie go do linii konstrukcyjnych wyrównanych na osiach, ale nie jest już możliwe nadanie wartości null typu X=0.

Z góry dziękuję za pomysły!

MS.

Aby sterować punktem w szkicu trójwymiarowym (3D)

potrzebujesz 3 ref: X; Y; Z

@+

1 polubienie

Witaj gt22,

Dziękuję za odpowiedź. Podejrzewam, że potrzeba 3 odniesień, aby określić stanowisko tego punktu. Pytanie brzmi, jak zdefiniować te 3 współrzędne, aby można było nimi sterować za pomocą menedżera równań?

Dziękuję!

Dobry wieczór @MhG 

Z podobnym problemem mieliśmy do czynienia niedawno!
Nie wiem, czy to do końca odpowiada Twojej prośbie ;-)    

https://www.lynkoa.com/forum/import-export-formats-neutres/coordonn%C3%A9es-x-y-z-dans-un-tableau

Pozdrowienia

Witam!

Czy próbowałeś umieścić 3 boki między początkiem a twoim punktem? Wyrównujesz je zgodnie z 3 osiami, a następnie będziesz mógł pobrać swoje 3 wymiary w równaniach i w razie potrzeby ustawić je na 0. 

Klasa A+

Witaj @Zozo_mp,

Dziękuję za odpowiedź, jest przydatna, ale to nie jest to, co chcę zrobić...

Witaj @Rpicard, myślałem o tym. To zadziała, ale chciałbym zrobić "piloting" w +/- w celu umieszczenia mojego punktu zarówno po prawej, jak i po lewej stronie początku. Ale z drugiej strony skłoniło mnie to do myślenia, że może uda mi się to zrobić, stosując ogólny "offset" do mojego szkicu, co pozwoliłoby mi zrobić +/- z wciąż pozytywnymi wymiarami. Powinno działać, ale myślę, że nie jest to zbyt "eleganckie".

Nie ma sposobu, aby dać kurs XYZ za punkt (w stosunku do początku)? W punkcie menedżera właściwości dostępne są 3 pola w obszarze "Ustawienia wierzchołków sterujących". Możliwe jest podanie wartości w tych polach w celu umieszczenia punktu, ale nie ma możliwości zastąpienia tych wartości zmiennymi (z tego co mogłem zobaczyć na własne oczy). Czy istnieje rozwiązanie, aby zrobić to samo, ale w inny sposób?

Dziękuję bardzo!

propmanagpoint.png

Po pierwsze, SW nie obsługuje wartości ujemnych, więc nie ma mowy o robieniu +/- w wartościach bezwzględnych.

Aby ustawić parametry, wykonałbym szkic konstrukcyjny (jedna linia na oś) z wymiarem dla każdego elementu:

Oczywiście, jeśli masz dużo punktów do zarządzania, konfiguracja zajmie trochę czasu.

3 polubienia

Witam
Propozycja syntezy dwóch ostatnich wkładów: zbudowanie 3 płaszczyzn definiujących pomocniczy układ współrzędnych wydedukowany z podstawowego układu współrzędnych (płaszczyzny Face, Top, Right) za pomocą 3 "translacyjnych" przesunięć decX, decY i decZ, zdefiniowanych jako zmienne globalne.
Wszystko, co musisz zrobić, to zwymiarować punkt względem płaszczyzn pomocniczego układu współrzędnych, nadając jego współrzędne wartości X+decX, Y+decY i Z+decZ. Wybierając odpowiednie wartości dla odsunięć decX, decY i decZ, te zmodyfikowane współrzędne będą zawsze dodatnie.
Korzyść:
- tryb wymiarowania systematycznego, np. współrzędne kartezjańskie;
- Jeśli współrzędne początkowe pochodzą z równań, po prostu dodaj przesunięcia do równania.
Wada:
To rozwiązanie nie nadaje się do żadnej innej metody rejestracji (cylindrycznej, sferycznej itp.). Chociaż...
MB

5 polubień

Cze wszystkim 

Specjalne podziękowania dla @m.blt @Rpicard za ich odpowiedzi. W końcu wykonałem swój szkic 3D, wprowadzając przesunięcia, aby móc wjechać +/-.

Miłego dnia wszystkim!

MS