Kierowanie usunięciem względem długości

Obecnie konfiguruję CAD stołu do cięcia plazmowego. Kiedy osiągnę pewną długość (na przykład, gdy przechodzę z 4 m do 2 m), chcę, aby niektóre wystąpienia powtórzenia zostały usunięte. Może to być również usunięcie ciała, które zaczyna działać, lub liczba powtórzeń, które się zmieniają, oraz odległość między nimi, która ulega zmianie. Obecnie używam rodzin części w Excelu i musi istnieć sposób na umieszczenie na nich funkcji, na przykład: =if(b8<6; "pominąć"; "unsuppress"), ale nie wiem, jak to zrobić, ponieważ jeśli faktycznie zobaczymy pominięcie i cofnij wyłączenie, połączenie z Excelem wydaje się zrywać. 

Mercdi dla tych, którzy będą w stanie rozwiązać zagadkę!!

Witam

Jeśli są one przeznaczone dla solidworks, w rodzinie części należy wyświetlić stan w kolumnie i zmierzyć NS=Not delete lub S=delete.

Są one dobre do usunięcia funkcji, z drugiej strony myślę, że będzie grać lepiej, jeśli te jego

=if zamiast if ;)

Dzień dobry

Steve

Tak, zdaję sobie sprawę z tej funkcji, ale jest ona ręczna i chcę, aby była wykonywana automatycznie

Witam

Oto prosty przykład, w którym liczba gwintowników wzrasta z 3 do 4, jeśli długość obrabianego przedmiotu przekracza 80 mm.

= IIF ("D1@Esquisse1" > 80, 4, 3)

Do dostosowania do Twoich potrzeb.

Do zobaczenia.

capture.png

Uh

po prostu tak => =SI(B8<6; "S"; "NS")

I normalnie powinno działać, przynajmniej w naszym kraju używamy go dość często i działa :)

Oto część do przetestowania.

exemple_equation_repetition_lineaire.sldprt

@remrem

Rzeczywiście, ta sztuczka działa, jednak jest stosowana w równaniach solidworks, a nie w rodzinach części... Zamierzam wykonać test później, aby sprawdzić, czy można go zastosować w programie Excel.

@centor

To nie działa, połączenie z solidworks zostaje przerwane. Owszem, widać S lub NS, ale nie ma to żadnego wpływu... Wyślę ci link do youtube, abyś mógł wkrótce zobaczyć.

Witaj, nowa funkcja w 2014 roku umożliwia używanie równań bezpośrednio w rodzinie części. Zobacz ten link:

http://help.solidworks.com/2014/french/WhatsNew/c_configurable_equations.htm

Aby zapoznać się z przykładem, zobacz ten film:

https://www.youtube.com/watch?v=TmIbUxC2jxo

1 polubienie

Witam

W przypadku formuły programu Excel w tabeli operacja jest identyczna.

Zobacz załączony plik.

Tym razem formuła to  =JEŻELI( "D1@Esquisse1" > 80; 4; 3 )

Do zobaczenia

exemple_equation_repetition_lineaire__2.sldprt

Witam

Aby dokonać tego typu konfiguracji, wolałbym przyjrzeć się DriveWorks X'Press.

@+

1 polubienie

Dlaczego nie użyć długości (4 lub x m), aby sterować liczbą powtórzeń (ciała lub funkcji) w równaniu takim jak Nrep = Ent[(L-2xDbord)/E]

coś w tym stylu (aby sprawdzić z historią +/-1 powtórzenia).

Pozwala to na zastosowanie innych długości.

1 polubienie