Kontrolowanie symetrii zespołu?

Witam Państwa! 

Skończyłem konfigurację, która skłoniła mnie do zwrócenia się o pomoc około dziesięciu dni temu. Wracam teraz do ciebie, ponieważ teraz, gdy to się skończyło, powinienem być w stanie zrobić to samo z otworem po drugiej stronie! Ten, który zrobiłem, był lewym otworem, teraz muszę dodać opcję wyboru prawego lub lewego otworu za pomocą DriveWorks.

Więc albo zaczynam nowy projekt z tym samym systemem i otworem w prawo, ale biorąc pod uwagę możliwości solidworks i możliwości, które wydaje się oferować driveworks, mówię sobie, że musi istnieć sposób na uchwycenie symetrii całego mojego złożenia? :) Pracuję nad tym od południa, ale nie mogę znaleźć sposobu, który działa.... Albo DriveWorks nie wychwytuje mojej symetrii i dlatego nie mogę wprowadzać na nim  reguł, albo moje ograniczenia się gubią....

Właściwie szukam możliwości zastosowania reguły do nazwy pliku, która pozwoliłaby mi usunąć symetrię, gdy mam lewy otwór, a następnie dodać regułę do szablonu, od którego rozpoczęła się symetria dla usunięcia, gdy wybiorę prawe otwarcie.

Czy znasz sposób? A jeśli nie, czy masz jakieś pomysły na ścieżki do zbadania? 

Bo mam świetne wrażenie, że przegapiłbym potencjał oprogramowania, gdybym zaczął kolejny projekt na prawe otwarcie (oprócz marnowania mnóstwa czasu na przerabianie wszystkiego...) 

Z góry dziękuję tym, którzy mi pomogą!  :)

Witam

Nie jestem pewien, czy w pełni rozumiesz problem, ale rodziny części mogą być rozwiązaniem!

https://www.youtube.com/watch?v=aGZTv99R4hE

1 polubienie

Studnia 

Mój problem polega na tym, że zrobiłem montaż. Jest więc w jednym kierunku (z drzwiami po lewej stronie i wszystkimi arkuszami zorientowanymi zgodnie z tym). Ten działa poprzez driveworks, uzyskuję oczekiwany wynik, mogę nim zarządzać według pożądanych kryteriów. 

Teraz musiałbym być w stanie dodać opcję drzwi po prawej stronie w moim konfiguratorze, a zatem działają również zorientowane arkusze. Tak się składa, że jest to symetria modelu, który mam teraz. 

Jedynie moje próby rozmaitej symetrii na razie nie przyniosły rezultatów. 

To, co mogę zrobić, to uruchomić cały konfigurator od nowa, ale aby kontrolować symetrię tego, co już mam, czuję, że czegoś mi brakuje!  :p

Dziękuję za tę próbę pomocy, zajrzę do filmu, aby zobaczyć! 

Zobacz tutaj:

https://grabcad.com/questions/how-to-mirror-assemblies-in-solidworks

1 polubienie

Witam

Czy możesz przesłać nam zrzut ekranu swojego zespołu, aby łatwiej zrozumieć?

2 polubienia

Witam!

Nazywam się Thomas Guillard i pracuję od nieco ponad roku w DriveWorks w Anglii, więc może uda mi się udzielić Ci jakichś informacji.

Myślę, że nie jestem jedyną osobą, która chce zobaczyć, o czym dokładnie mówisz, więc zrzut ekranu pokazujący Twój zespół, a także to, co chcesz zdublować i napędzać za pomocą DriveWorks, byłby interesujący.

Jeśli to możliwe, być może będę w stanie dać ci rozwiązanie.

Jednak Twój model może być poufny, w takim przypadku radziłbym skontaktować się ze sprzedawcą SOLIDWORKS, który powinien być w stanie pomóc Ci w projekcie DriveWorks. Pamiętaj, że jeśli Twój sprzedawca nie będzie w stanie odpowiedzieć na Twoje pytanie, w naszych usługach zostanie otwarte zgłoszenie do pomocy technicznej, a my na pewno udzielimy Ci odpowiedzi.

PS:

Nie musisz tworzyć nowego projektu, może być konieczne przechwycenie modelu głównego po jego odbiciu lustrzanym i dodanie go jako dodatkowego komponentu.

Będzie to wymagało bardzo mało dodatkowej pracy, ponieważ można użyć funkcji Kopiuj i wklej na całej strukturze zespołu, aby skopiować reguły z niezrównoważonego zespołu do zespołu symetrycznego w jednej operacji.

Mam nadzieję, że dałem jakieś wskazówki.

Szczerze

Thomas

2 polubienia

Próbowałem już tej metody .PL otrzymuję zestaw taki, jaki chcę, ale nie mogę go następnie przechwycić za pomocą zakładki DriveWorks, aby umieścić na nim reguły. :/ 

Zrobiłem więc dla was mały ekran, metodą .PL 

Po lewej stronie widać mój model bazowy (na zielono), a po prawej jego symetrię (szary). Zaznaczyłem położenie drzwi, abyś mógł je lepiej usytuować. Dlatego chcę mieć możliwość uchwycenia części w kolorze szarym w jakiś sposób, aby móc ją następnie kontrolować za pomocą driveworks! 

Ach dziękuję za odpowiedź thomas guillard, jeśli nie znajdę tutaj żadnych odpowiedzi, pójdę do pomocy technicznej, a jeśli odpowiedź zostanie mi przekazana, przekażę ją tutaj, może się to przydać innym ;) 

W rzeczywistości problem polega na tym, że nie mogę uchwycić mistrza, gdy jest symetryczny! 

Zrobiłeś montaż po prawej stronie OK ten montaż ma ref daj prawo

Z tego montażu tworzy się naprzemiennie równoległą pionową linię konstrukcyjną, która nie ma kontaktu  z żadnymi częściami

Tworzy się symetrię,  zapisuje się tę symetrię z lewym odniesieniem i usuwa się prawy zespół w tym nowym zespole

Będziesz miał 2 zestawy

1 prosty

1 w lewo

zobacz ten samouczek https://youtu.be/PkORV7xn2mY

@+ ;-)

1 polubienie

Czy kliknąłeś strzałkę w lewym górnym rogu (zakreśloną na niebiesko na moim zrzucie ekranu), a następnie kliknąłeś przycisk "Utwórz wersję symetryczną"?

1 polubienie

OK

DriveWorks umożliwia również sterowanie ograniczeniami SolidWorks.

Dlaczego więc nie użyć DriveWorks do sterowania pozycją trzech podzbiorów, które widzę:

• siatka
  • Górna belka pozioma
  • drzwi
1 polubienie

Tak, zrobiłem to Aurélien Fives, który daje mi wynik na ekranie, który ci opublikowałem 

Dziękuję, sprawdzę twój film gt22 i zobaczę, czy działa ;)

Myślę, że to twoja metoda, której używam, która odpowiada trochę temu, o czym mówił PL powyżej, z wyjątkiem tego, że kiedy usuwam mój zespół, cóż, symetria też znika! ^^* 

Thomas: Ponieważ nie mogę uchwycić mojego symetrii, nie mogę nią latać :/ 

A ja potrzebuję symetrycznych, bo np. belka ma fałdy itp., co oznacza, że potrzebuję tych symetrycznych 

Zobacz te zdjęcia

Ten obraz pochodzi z poprzedniego linku

@+ 

1 polubienie

Jednak to jest to, czego użyłem, czy robisz to w nowym złożeniu, w którym wstawiłeś zespół, którego symetrię chcesz uzyskać? 

Gdy zdejmę podstawowy zespół, ten symetryczny też :/ 

Ograniczyłem moje zgromadzenie do planu, postaram się nie krępować go, aby zobaczyć ;)

ACH, nie rozumiałem, że musieliśmy usunąć zespół, który był używany do manipulacji! Usuwałem podstawowy montaż w montażu, w którym robiłem symetrię, więc usuwał on również mój symetryczny dźwięk... :p teraz mam kilka egzemplarzy symetrii! ^^* 

Super! 

Z drugiej strony, jest wiele moich ograniczeń, które znikają w symetryczności? ...  :/ Czy może to być spowodowane tym, że mój montaż nie jest wystarczająco czysty? Nie jest to jednak nadmiernie ograniczone! 

1 polubienie

tak, po zakończeniu montażu na przykład w prawo i zapisz jako takie

otwierasz nowy

Importujesz swój zespół po prawej stronie, tworzysz płaszczyznę bez kontaktu z żadną częścią 

Tworzysz swoją symetrię, zapisujesz tę lewą  symetrię (czyli prawą i lewą razem)

Po zapisaniu usuń zespół po prawej stronie

masz 2 pliki w lewo, jeden prawy i 1 w lewo ;-)

1 polubienie

Wielkie dzięki! 

W przeciwnym razie, czy to normalne w przypadku tej metody, że moje ograniczenia nie wszystkie pozostały? Może źle zaprojektowałem "podstawowy"  montaż?  (A jednak w moim oknie jest to wyraźnie określone, całkowicie ograniczone, a nie nadmiernie/niedostatecznie ograniczone!) 

Normalnie musisz zachować wszystkie referencje z ograniczeniami, które patrzą na opcje  symetrii 

1 polubienie

Patrząc na listę ograniczeń, które nie przeszły, prawie wszystkie z nich dotyczyły płaszczyzn początku układu współrzędnych (co może wydawać się logiczne przy tej metodzie symetrii, ponieważ jeśli podstawa jest zbieżna z początkiem, jej symetria nie będzie! 

Świetnie, bardzo dziękuję wam wszystkim! 

1 polubienie

tak, problem ograniczeń ma być rozwiązany na etapie projektowania 

Oczywiście, jeśli wymusisz to za pomocą planu, który znika, już się nie trzyma

Dlatego upewnij się, że związałeś same części

i ograniczyć  ich między sobą  w zgromadzeniu

na przykład do ościeżnicy i ościeżnicy

Musisz stworzyć swoje drzwi z tymi bokami i tworzysz ościeżnicę na tych drzwiach w zespole 

Kiedy zmieniasz bok (lub je) drzwi, ościeżnica zmienia się w samochód

Jest to prosty i użyteczny sposób projektowania

@+ ;-)

1 polubienie

Dzięki za info o gt22 ;) 

1 polubienie