Zwiększanie wartości grawerunku

Witam 

Chciałbym mieć możliwość kontrolowania wartości grawerunku (szkic tekstu + wyciągnięcie).

Możliwe jest powiązanie wartości graweru z nieruchomością, to działa.

Sprawa komplikuje się w tym, że chciałbym powiązać wartość nieruchomości z równaniem. W tym przypadku grawerunek nie wyświetla obliczonej wartości, ale wyrażenie równania.

(Patrz załącznik)

Czy ktoś ma pomysł?

Gauthik powiedział:

gravureliee.pdf

Hello@Gautik67

według ciebie, jaka jest różnica między grawerowaniem testu wartości / wyrażenia?

i

10500 / Test1@testgravure

Czy ukośnik nie działa przypadkiem jak separator ;-)

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

Czy próbowałeś przejść od "Tekstu" do "Liczba"?

Chociaż właśnie zrobiłem test, ale biorąc wymiar  i "tekst" i działa, mam wartość liczbową.

Czy możliwe jest dołączenie do nas pliku testowego i aby osoby takie jak ja powiedziały Ci, jak połączyć plik zewnętrzny (nie używam tej funkcji ;) )

Z góry dziękuję

EDIT: nie zapomnij powiedzieć, pod którą wersją jesteś.

Być może musisz przejść przez zmienną pośrednią, zmienną, którą skojarzysz ze swoją nieruchomością, a nawet można ją bezpośrednio wykorzystać w grawerowaniu.

Dziękuję za odpowiedzi.

@Zozo_mp, nie do końca zrozumiałem, co masz na myśli: "Czy ukośnik nie działa przypadkiem jak separator ;-)". Mój problem polega na tym, że wyświetla wyrażenie zamiast wartości.

@FUZ3D, nie działa przechodzenie do "liczby" w odniesieniu do równania. Pracuję na solidworks 2018. Załączam wyjaśnienie, jak połączyć zmienne równań z plikiem txt.

@stefbeno Kiedy mówisz "Zmienna pośrednia", maszna myśli zmienną równania czy właściwość?

guideequationslieefichier.pdf

dziękuję, obejrzę go tak szybko, jak to możliwe

Cóż, przede wszystkim nie wynika to z plików zewnętrznych , ale z faktu, że przechodzimy przez równania.

Bo bez mnie mam ten sam problem co Ty

Szukam dalej

Witam

Sprawdź, czy to jest to, czego chcesz? Grawer zmienia się w zależności od wymiarów tuby

tu_avec_degaufrage_lie.sldprt

Witam 

@ac kobra 427 , W zasadzie tak, tego bym chciał. Z tym, że odnosi się do kwotowania na monecie.

I jak @FUZ3D wskazał: "Chociaż właśnie zrobiłem test, ale biorąc wymiar  i »tekst« i to działa, mam wartość liczbową". 

Więc w przypadku Twojego przykładu to działa, z tą różnicą, że to, co bym chciał, to aby zamiast używać istniejącego wymiaru, chciałbym po prostu pobrać wartość zmiennej w "równaniach".

Witam ponownie, 

Odpowiedź @ac kobry 427 skłoniła mnie do zastanowienia się nad pewną techniką.

Ostrzegam, to jest majsterkowanie na wysokim poziomie.

Niemniej jednak uważam, że jest to schrzanione dla mojego projektu, przynajmniej z solidworks. Rzeczywiście, moja technika działa tylko w przypadku wartości liczbowych, podczas gdy potencjalnie miałbym również tekst. Myślę, że zrobię szablon z plikiem dxf i zmodyfikuję bezpośrednio w samych danych dxf, wartości tekstów. Za pomocą skryptu Pythona należy to zrobić.

Dziękuję za odpowiedzi

bricolage_pour_lier_une_gravure_a_une_valeur.pdf
1 polubienie

Dla tych, którzy są zainteresowani, wyjaśnię, w jaki sposób zamierzam modyfikować moje pliki dxf.

modification_valeur_dans_dxf.pdf
1 polubienie

Mówiłem o zmiennej równania, ale rzeczywiście, jeśli jest tekst, nie ma już zastosowania.

Z drugiej strony możesz użyć makra w vb, aby wykonać przetwarzanie ciągu i przypisać go do właściwości.

Z której wersji korzystasz i czy możesz udostępnić plik, abyśmy mogli przeprowadzić testy?