Plan boczny w 3DVIA COMPOSER

Witam, chciałem wiedzieć, czy możliwe jest tworzenie zwymiarowanych widoków rysunków w 3DVIA COMPOSER.

Dodawanie wymiarów powoduje dodanie linii, które psują jakość widoku

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

Dla mnie w ogóle nie jest to celem Composera, który jest narzędziem komunikacji technicznej, a nie narzędziem do projektowania. W Composerze nie ma narzędzi do wymiarowania, tylko narzędzia pomiarowe.

Myślę, że dobry rysunek może być wykonany tylko przez oprogramowanie CAD!

Czekam na inne opinie ;)

@+

2 polubienia
Ja jestem w przypadku komunikacji, ponieważ chcę zrobić ilustrację do katalogu, ale muszę podać wymiary mojego produktu. Może zadając pytanie inaczej: jaki jest najlepszy sposób na zrobienie wysokiej jakości obrazu z solid lub 3dvia?

Witam

Ok, to co innego, myślę, że bawiąc się właściwościami pomiarów możemy uzyskać bardzo zadowalający wynik.

Czy masz jakiś przykład, który pozwoli Ci zrozumieć, co jest z tobą nie tak?

@+

composer_avec_mesures.jpg

Dziękuję Coyote

Oto przykład. Małe pionowe linie pojawiły się wraz z cytatem.

Próbuję też wprowadzić wartość, którą chcę, ale to nie działa (chciałbym usunąć ułamek dziesiętny i zaokrąglić do podanej wartości).

exemple_cotation.jpg

Witam

Ułamki dziesiętne można dostosować we właściwościach dokumentu w obszarze Jednostki.

Nie rozumiem problemu pionowych pociągnięć?

@+

Oto ten sam obraz bez cytatu. Na pierwszym obrazie widzimy przerywane linie, które wynikają z oceny

exemple_cotation_2.jpg

O tak, dziwne,

Jakich ustawień używasz do generowania obrazu?

Czy te kropkowane linie są widoczne w Composerze, czy tylko podczas generowania obrazu?

@+

Ok, odtworzyłem, patrzę, czy znajdę rozwiązanie!

composer_trait_pointille.jpg

Witam

Nie mogę znaleźć żadnego rozwiązania po mojej stronie, jeśli ktoś je ma, jesteśmy chętni!

@+

Czekając na konkretną odpowiedź, czy nie można użyć ilustracji na GIMP-ie lub ich odpowiednika do "usunięcia" tych funkcji?

Wiem, że nie jest to rozwiązanie na dłuższą metę, ale w międzyczasie może pomóc...

Powodzenia

Ten sam problem w domu i na razie nie znaleziono żadnego rozwiązania... :-(

Tak, oczywiście możesz usunąć przerywane linie w Gimpie lub Photoshopie, ale hej.....

Yves

Potwierdzam, że również przyglądałem się temu problemowi przez długi czas i obecnie nie ma rozwiązania, aby usunąć przerywane linie z elementów konstrukcyjnych pod 3dvia

Ok, dziękuję wszystkim za odpowiedzi.