Linia do rozdzielania form

Cześć, cześć,

To, co lubię w wyzwaniach, to odkrywanie nowych funkcji. .a potem całkowicie wysuszam. Więc potrzebowałbym trochę pomocy (uważaj, prawa autorskie są zarejestrowane ;) )

Stworzyłem swój kształt, cały zaokrąglony. Zmusza mnie to do wykonania dolnej i górnej formy ze złączkami do umieszczania i kominem do przepływu tynku. W przeciwieństwie do batoników czekoladowych, gdzie wystarczyła zwykła "skorupka" na świeżym powietrzu. Utworzyłem swoją linię połączenia, wstawiłem szkice do części.

W samej formie udaje mi się włożyć rdzeń, odtworzyć linię połączenia... Ale z drugiej strony linia podziału ogromnie mi przeszkadza: nie jest kompletna (jak widać na załączonym obrazku).

Jakieś pomysły, dlaczego i jak to obejść?

sans_titre.png

Przepraszam @ moneta 37

Nic nie rozumiem i nic nie widzę na Twoim obrazie? ;-(

Co to znaczy, że nie widzisz obrazu? Jeśli na niego klikniesz, nie pojawi się?

Bo właśnie próbowałem, po swojej stronie i działa całkiem nieźle

1 polubienie

jeśli dobrze widzę obraz, ale nic nie rozumiem

Gdzie jest twój plan pożegnania

Oto, co widzę

wyjaśnić ;-)

1 polubienie

Jeśli chodzi o mnie, nie rozumiałem tego, czego ty nie rozumiałeś (w powietrzu wisi początek!)

Moja linia podziału to rodzaj niepełnego koła/ziemniaka... który powinien być kompletny! Odbywa się to automatycznie, podążając za linią stawu (która na razie jest dobrze ukończona). I nie mogę zrozumieć, dlaczego plan się nie zamyka.

Dołączam swój kawałek, jeśli pomaga to lepiej widzieć. Jest w Sldw2011, więc myślę, że każdy powinien być w stanie go otworzyć!

moule_baobab2.sldprt
1 polubienie

Spójrz na te samouczki w języku angielskim

ale bardzo łatwe do zrozumienia nawet dla Papuasa ;-)

https://www.youtube.com/watch?v=rn86kptKgj0

https://youtu.be/rFqz63bLtaw

https://www.youtube.com/watch?v=YHHuIvnrUt0

Prawdopodobnie masz bardzo ostre kąty

Sam w sobie angielski mi nie przeszkadza. Oprócz... Nie mam karty dźwiękowej! Został on oczywiście uznany przez moją grupę za bezużyteczny i dlatego nie mam do niego prawa!

Ścieżka do kopania pod kątem ostrym

1 polubienie

Przetnij kawałek na 2 części po prawej stronie linii podziału

Bez względu na to, jak bardzo cię to nie obchodzi, ponieważ jest to symetria

Dzięki temu twoja forma będzie miała jedną stronę płaską, a drugą odcisk twojej części

Unika wszystkich prostopadłych powierzchni do usuwania formy lub części

Nigdy nie należy być pionowo do formy

Przeglądaj swoje szczątki za pomocą narzędzia do analizy projektu

https://youtu.be/FQisNogW45w

1 polubienie

Witam

Moim zdaniem 2 części twojej owocowej łapy zostaną sklejone na końcu. Z pamięci 2-częściowe nogi owocowe są wykonane w ten sposób, więc nie ma potrzeby stosowania skomplikowanej formy, ale 2 proste foremki.

Musielibyśmy jednak poprosić o potwierdzenie @Clémentine

1 polubienie

Witam

Nie wahaj się wykonać linii podziału ręcznie, dodać dodatkową powierzchnię, a następnie szew na istniejącej linii podziału. Tak często bywa, automatyzm nie jest w stanie zrobić wszystkiego, inaczej by nas tu nie było...

@+

1 polubienie

Szczerze mówiąc, początkujący w tej rzeczy ... Głupio myślałam, że nie mamy wyboru i że to jest obowiązkowe!

Czyli mógłbym stworzyć płaszczyznę powierzchni, która bardziej mi się podoba, zdecydować, że jest to moja płaszczyzna podziału i kontynuować w ten sposób bez przechodzenia przez funkcję Sldw? Fajnie to

cóż, oto jestem z powrotem zmuszony do opuszczenia komputera  (w nagłych wypadkach)

Spójrz na ten zrzut ekranu

Linia podziału jest kompletna, ale skręca się w pewnej odległości

Mówi mi, że masz minimalną krzywiznę promienia 0,000313574mm

Oznacza to, że dal dokonuje zatem modyfikacji twojej części

Wyślij mi swój kawałek, jeśli chcesz

@+

1 polubienie

W końcu naprawdę nie mogę być w tym dobry. Nie mogę stworzyć tej cholernej linii pożegnalnej. Zrobiłam więc pół pasty owocowej... który i tak będzie łatwiejszy do umieszczenia na wyświetlaczu!