Plan rozmieszczenia maszyn

Witam wszystkich!

Pozwólcie, że wyjaśnię wam tę sytuację; Pracuję w firmie produkującej maszyny rolnicze i używamy Solidworks do projektowania naszych maszyn, a także do tworzenia planów układu.

Jednak w biurze projektowym jest nas dwóch i nie mamy tej samej wersji oprogramowania, co oznacza, że tylko jeden z nas może zająć się wykonaniem planów układu. Denerwuje to również naszych sprzedawców, którzy chcieliby mieć dostęp do tych plików, gdyby musieli wprowadzić zmiany bez przeszkadzania nam.

Czy znasz łatwe w użyciu oprogramowanie, które pozwoliłoby nam to zrobić? Wiedząc, że mamy już bloki schematyczne podążające za maszynami z ich konfiguracjami zapisanymi w SW, aby wykonać te plany, więc potrzebowalibyśmy oprogramowania, które pozwoli nam je odzyskać, a przynajmniej móc przerobić "bloki" i je zapisać.

Z góry dziękujemy!

witam, jeśli zamierzasz wziąć inne oprogramowanie, równie dobrze możesz wziąć aktualizację 2. stacji roboczej pod oprogramowaniem, prawda? (wszystko zależy od wersji)

W przeciwnym razie musisz pracować w dxf/dwg, a jeśli masz dołączone płyty CD z oprogramowaniem sprzed 2009 roku, możesz zainstalować edytor DWG. Pozostaje wolny co najmniej ;) Ale oczywiście nie może otworzyć się powyżej 2009 roku, to oczywiste.

Pozdrowienia

6 polubień

Zgadzam się z @Fuz3D: po co zawracać sobie głowę 2 różnymi wersjami w tej samej firmie ze wszystkimi problemami, które się z tym wiążą?
Nie rozwiązuje to jednak problemu sprzedawców, którzy będą potrzebować licencji na korzystanie z plików SW.
Czy potrzebują 3D, czy wystarczy implementacja 2D?

Zobacz FreeCAD lub jego odpowiednik, który będzie w stanie używać dxf (dla 2D) lub step/sat (dla 3D).

3 polubienia

To jest to, co zaproponowaliśmy w pierwszej kolejności, ale na razie nasz szef "nie widzi sensu", ale postaram się z nim porozmawiać, żeby i tak to zrobił, bo czasami praca z kolegą jest naprawdę irytująca.

@FUZ3D: niestety brak płyty sprzed 2009 roku

@stefbeno: Dla sprzedawców 2D jest więcej niż wystarczające. Po tym co oglądałem z .dxf to nie mam wrażenia, że można zapisać różne konfiguracje w SW (mogę się mylić)

W każdym razie dziękuję!

1 polubienie

Nie zapominaj, że do każdej licencji masz dostępny EDrawing , może to wystarczy dla sprzedawców. (chyba, że się mylę). lub dowolna inna bezpłatna przeglądarka.

2 polubienia

Myślałem o tym, ale nic w tej sprawie nie da się zmienić. Ponieważ pragnieniem sprzedawców jest to, aby w razie potrzeby móc samodzielnie wprowadzać zmiany

W tym celu może być konieczna trzecia (zmienna) licencja, jeśli cena jest uzasadniona dla Twoich potrzeb.

Ale ja idę w kierunku innych, musisz mieć 2 licencje z tego samego roku obowiązkowe, ryzyko przeniesienia plików do wyższej wersji jest zbyt duże. I ewentualnie 3. licencja pływająca dla handlowców, z drugiej strony będzie musiała być opłacalna.

2 polubienia

Zobacz ten link dla przedstawicieli handlowych

https://www.realfusio.com/fr/3d-juump-ace/

ale jak mówią moi koledzy pracuj z tą samą wersją SW u świętego swojego BE

w przeciwnym razie jest gwarantowana puska

@+ ;-)

1 polubienie

Zapytałem mojego szefa, to ze względu na koszt aktualizacji oprogramowania.

@sbadenis: Co masz na myśli mówiąc o "licencji pływającej"?

@gt22: Dziękujemy, ale to nie jest dokładnie to, czego szukamy, przedstawiciele handlowi chcą po prostu wprowadzać zmiany w planach 2D w razie potrzeby

Cze wszystkim!

Po rozmowie z moim szefem zaktualizuje nasze dwie licencje w tym samym czasie, abyśmy mieli tę samą wersję! 

To już jest dobry krok naprzód! A jeśli chodzi o plany, na razie pozostaniemy przy dwóch licencjach w BE, a sprzedaż będzie zależała od nas.

Mimo wszystko dziękuję!