Plan - Oś czasu

Witam

Mam dość skomplikowany ASM i PB to muszę zrobić instrukcję montażu.
Teraz, jeśli zrobię MEP, jak mogę sprawić, by podzbiór był traktowany jako obiekt, który mogę zidentyfikować w nomenklaturze?

Na zrzucie ekranu część, która jest zaznaczona na żółto, to sub-asm, który łączy się z dużą liczbą innych asm S/S, a nawet pojedynczymi częściami, które nie są częścią asm S/S (zazwyczaj osie).

Do tej pory to mój podwykonawca zarządzał tym z ASM, ale już nie ma

Pozdrowienia

Nie jestem pewien, czy rozumiem...

Czy jest to podzbiór, który ma być uwzględniany w zestawieniu komponentów bez jego składników?
→ kliknąć prawym przyciskiem myszy konfigurację, właściwość konfiguracji i w polu Wyświetl komponenty podrzędne, gdy są używane jako podzespół, wybierz opcję Ukryj.

4 polubienia

Witam
Domyślam się, że Twoja instrukcja montażu będzie wykonana w Wordzie lub Excelu.
To, co chciałbyś zrobić, to pokazać wszystkie etapy montażu z powiązaną nomenklaturą i zrobić zrzuty ekranu, aby zintegrować je ze swoimi stronami Word. + lista niezbędnych narzędzi + środki do podnoszenia itp.
W rzeczywistości jest to metodyczna praca.
Ja bym przechodził podzespół po podzespole, a montaż końcowy będzie montażem wszystkich twoich podzespołów + osie i, czy coś w tym stylu.
W tym celu masz do dyspozycji w SW:

• Konfiguracji
  • Stany wyświetlania
  • Widoki rozstrzelone

Powodzenia

3 polubienia

Witam

Zestawienie komponentów instalacji
Podniesiony do pierwszego poziomu
W @Silver_Surfer ustawię konfigurację zestawu w trybie pamięci podręcznej. Lub promuj, jeśli chcesz ponownie złożyć części zespołu. Te dwa ustawienia mają różny wpływ na każdą konfigurację
A ja stworzę kilka konfiguracji lub będę sterować różnymi krokami
Konfiguracja
Krok 01
Krok 02
Itd...
Masz również możliwość kontrolowania konfiguracji w nomenklaturze, aby ułożyć się samodzielnie według swoich potrzeb
Łączenie lub rozłączanie konfiguracji i wiele więcej...

Dość mechanicznie spawany :pray:układ, ciekaw jestem co on reprezentuje

Powodzenia

@FRED78

Jest to zespół przegubowy, który przesuwa o masie 35 kg w 0,75 sekundy na wysokość 885 mm i to 2 razy na minutę.
Na razie nie mogę powiedzieć więcej, jestem w fazie POC, a certyfikat osiągnął dopiero poziom 2 z 8.

Z drugiej strony nigdy nie tworzyłem konfiguracji, propozycja @Le_Bidule na razie bardziej mnie inspiruje.

Do pluche

1 polubienie

Witam @Le_Bidule

Rzeczywiście, dokument zostanie sporządzony w programie Word.
Więc jeśli dobrze rozumiem, wolałbym zrobić zrzuty ekranu podzespołów (jak na załączonym obrazku, gdzie zestaw SS jest zaznaczony na żółto.

Z drugiej strony, w SW lepiej byłoby, gdybym na przykład miał żółty podzbiór, artykułowałbym go tylko z jednym innym podzbiorem (cała reszta jest ukryta).
Jeśli chodzi o podzespoły nieco bardziej treściwe, nie mogłem podać szczegółów jak w przypadku tego prostego ASM s/s.

W przypadku podzespołów nie będzie to zbyt skomplikowane, ale z drugiej strony w przypadku kołków i, które trzymają podzespoły razem, nie będzie to bawełna.
Mam wrażenie, że wszystko w wordzie ze zrzutami ekranu na temat szczegółów montażu będzie prostsze.

Trochę jak ten dokument stworzony do konserwacji, ale bardziej precyzyjny, ponieważ byłaby to instrukcja montażu.

Pozdrowienia

@Silver_Surfer

Na pierwszym zdjęciu ten żółty element jest połączony z 8 innymi podzespołami.

Jest więc prawdopodobne, że za każdym razem łatwiej będzie wykonać dokument składający się tylko z 2 części. Pytanie, które sobie zadaję, brzmi, czy pracuję w SW, czy ze zrzutami ekranu, kolorując lub czyniąc przezroczystymi te wokół nich.

Na Twoje pytanie

Cytat [Czy jest to podzespół, który chcesz uwzględnić w swojej nomenklaturze bez jego komponentów], odpowiedź brzmi: tak, modulo i kołki, które są używane do montażu sub-ASM między nimi.

Jest to więc problem strukturalny.
Żółty komponent, jeśli jest to zestaw, to ukryj komponenty we właściwościach jego konfiguracji, jak wyjaśniłem w mojej pierwszej odpowiedzi.
Następnie utwórz z nim nowy zespół oraz elementy mocujące (, kołek itp.), które umożliwiają połączenie go z innymi komponentami na górnym poziomie.

@Zozo_mp wynalazł drut do krojenia masła w blokach o długości 1 m :rofl:

2 polubienia

Oczywiście nie zastępuje to rysunków, które pozostaną dokumentami referencyjnymi. W szczególności w odniesieniu do nomenklatur, które bez wątpienia będą ewoluować po fazie prototypu i przyszłych wersjach lub opcjach, a zatem są indeksowane.

2 polubienia

Witam @Silver_Surfer

Wiem, że będziesz rozczarowany, ale nigdy nie interesowały mnie konfiguracje.
Szczerze mówiąc, nic nie rozumiem. Zamierzam obejrzeć jeden lub dwa tutoriale na Youtube, aby być mniej głupim.
Podczas powtórki wiem, dlaczego nigdy nie interesują mnie konfiguracje, to dlatego, że tworzę tylko unikalne elementy, więc nie twórz klocków lego lub konfiguracji są bardzo przydatne, zrozumiałem, co sugerujesz :slight_smile:

Dla wszystkich jest on izolowany w określonym folderze w Sub-ASM i jeśli tymczasowo go usunę, wszystkie znikają. (magiczne nie).

Dziękuję za pomoc :wink:

Witam
Osobiście często korzystam z funkcji komponentu obwiedni.
Pomaga to wykluczyć je z BOM i uczynić je przezroczystymi, dzięki czemu elementy, które mają być pokazane w planie, wyróżniają się.

1 polubienie

Witaj zozo

Konfiguracje mają zastosowanie nie tylko w pomieszczeniu, ale także na poziomie montażu.
Możesz dokonywać konfiguracji, również poprzez ukrywanie lub pokazywanie wyświetlaczy zgodnie z jednym lub drugim wyświetlaczem. Lub poprzez konfigurację, zmieniając stan usuniętej lub nieusuniętej części.
Stan ukryty: są one widoczne w zestawieniu komponentów (chyba że zostanie ono dobrowolnie wykluczone za pomocą właściwości części w zespole)
Stan usunięty: Artykuł nie pojawia się w konfiguracji.
To ciekawe, kiedy dobrze sobie radzisz.
Zapoznaj się z zasadą, gdy jest to właściwe, należy jej używać, ale uważaj, ponieważ sprawia, że zespoły i rekonstrukcje modeli są cięższe

1 polubienie

@tous

Jak zwykle, gdy pomaga mi kilku ekspertów, natychmiast denerwuje mnie, aby wskazać właściwą odpowiedź. Wybieram @Silver_Surfer
I bardzo dziękuję za pomoc @FRED78 @ronathan @Le_Bidule

Pozdrowienia

4 polubienia