Średnie ujęcie chmury punktów

Dzień dobry panom.

W przeciwieństwie do wczorajszego sprawdzenia, czy pytanie zostało już zadane... Mam nadzieję, że dobrze szukałem...

Oto mój problem:

Mam chmurę punktów, która pochodzi z kontrolki, więc z tej chmury powinienem być w stanie uzyskać średni strzał.

Czy jest to możliwe? Wiedząc, że jest to operacja, która odbywa się dość regularnie i że chmura ma 50 punktów.

Z góry dziękuję

Linia metodą najmniejszych kwadratów?

Powiedzmy, że przechodząc przez makro, o którym wiem, że jest to możliwe, pozwala na to cała masa równań.

To, co mnie interesuje, to:

-1) Rozważmy szczególną funkcję w bryle, która pozwala utworzyć płaszczyznę średnią z wielu punktów.

-2) Lub makro od razu.

Jeśli nic nie istnieje, zacznę, ale jeśli uda mi się uniknąć odtwarzania czegoś, co już istnieje. Ponieważ wydaje mi się, że jest to funkcja, która może być cholernie przydatna dla wszystkich tych, którzy kontrolują.

Na 50 punktów powodzenia w obliczaniu średniej płaszczyzny metodą najmniejszych kwadratów.

Lepiej użyć metody Mayera....

Niemniej jednak, niezależnie od wybranej metody, wątpię, aby udało się uzyskać zadowalający i dokładny wynik.

Nadal zamierzam patrzeć na to, co mogę zrobić

wydaje mi się to wykonalne z funkcjami tworzenia powierzchni scanTo3d ... Z drugiej strony, aby mieć ten dodatek, musisz mieć Solidworks Premium.

4 polubienia

Wygląda dobrze w ScanTo3D. Rzeczywiście, powinniśmy sobie z tym poradzić.

"Mój serwer licencji" nie pozwala mi zobaczyć, jak to wygląda, ale właśnie zobaczyłem film, który wygląda nienagannie jak na to, co chcę zrobić! Jak tylko uporałem się z tym problemem z licencją, przetestuję!

Dziękuję!

Witaj fpinheiro,

Właśnie przyjechałem na lynkoa.

Jestem matematykiem i zajmuję się chmurami punktów reprezentowanymi przez funkcję numeryczną podlegającą ograniczeniom różniczkowym. Dzięki temu mogę przetwarzać obrazy 2D i 3D.

Wyślij mi chmurę 2D lub 3D, a ja poszukam równania, które może to przedstawić.

(W tym przykładzie obszar przechodzi przez każdy z 8 czerwonych punktów i w pobliżu pozostałych 118 punktów w sensie najmniejszych kwadratów).

Przyjacielski.

alusipdranreb powiedział:

1 polubienie

Witaj alusipdranreb

Jak tylko znów będę miał taką chmurę punktów, odezwę się do Ciebie!

Dziękuję!