Samolot na cylindrze

Witam wszystkich i najlepsze życzenia na 2014 rok

W Solidworks chciałbym utworzyć powierzchnię odniesienia (płaszczyznę) na walcu, ale nie mogę tego zrobić, ponieważ prosi mnie o kilka odniesień, z których pierwsze musi być styczne, a potem się zacina.

Dziękuję za odpowiedzi.

Aby utworzyć płaszczyznę styczną do walca, należy wybrać ścianę cylindryczną i płaszczyznę przechodzącą przez oś walca.

Domyślnie utworzy płaszczyznę, która jest styczna do walca i prostopadła do wybranej płaszczyzny.

4 polubienia

Aby ukończyć projekt, można wybrać zaokrągloną powierzchnię, a także plan podstawowy (płaszczyzna przednia, płaszczyzna prawa itp.) i to wystarczy.

Powodzenia

Zawsze mam błąd co do referencji.

Oto zrzut ekranu mojego ekranu.

capture.jpg

Wybierz 2 jednostki wymienione w poprzednich odpowiedziach za pomocą CTRL (wybór wielokrotny)

Musisz także wybrać płaszczyznę odgórną-dolną, która przechodzi przez oś cylindrycznego elementu, jak mówimy o powyższych wiadomościach.

W porządku, utworzyłem płaszczyznę w stosunku do osi mojej części, a następnie płaszczyznę równoległą do niej.

Dziękuję za odpowiedzi.

Witam

Na poniższym obrazku można dowiedzieć się, jak utworzyć płaszczyznę styczną. Dobra kontynuacja.

plan_tangent.png

Witam

@SebastiebSxs po co tworzyć płaszczyznę na osi pomieszczenia, czy część nie została zbudowana w stosunku do już istniejących płaszczyzn, a mianowicie Face Dessus Droite?

W takim przypadku nie ma potrzeby tworzenia nowego planu, wystarczy wybrać jedną z trzech istniejących płaszczyzn domyślnie w SolidWorks (aby to zrobić, spójrz na @echaumet obraz)

@+