Cześć, chcę uruchomić już istniejące zadanie na kilku plikach .sldprt lub .sldasm w naszym skarbcu, bez konieczności wykonywania tego ręcznie. Dotkniętych jest około 50000 plików. Mam licencję SW2022 Premium z PDM Pro 2022. Zadanie generuje plik JPEG w sejfie oraz inny plik JPEG, aby zintegrować go z naszym ERP. Czy istnieje sposób, aby użyć narzędzia PDMTools do wykonania takiego manewrowania?
Czy możliwe jest filtrowanie plików 3D na podstawie wartości atrybutów obecnych w tych plikach 3D?
Dla części " Czy możliwe jest filtrowanie plików 3D według wartości atrybutów obecnych w tych plikach 3D?" Jeśli atrybuty są powiązane z mapą danych, zwykle nie ma problemu za pomocą narzędzia " full search" w PDM
Na podstawowe pytanie zawsze możesz spróbować przeszukać . W skarbcu wybierz wszystkie pliki i wykonaj zadanie: bardzo, bardzo, bardzo długo na każdym kroku, ale może działać (choć mało prawdopodobne). Najlepiej robić to katalog po katalogu (ale to żmudne).
W Solidworks jest też harmonogram zadań. z zadaniami ' Wykonaj niestandardowe zadanie' oraz ' Eksportuj pliki '. Jeśli Twoim zadaniem EPDM jest po prostu wygenerowanie obrazu bez zbędnych dodatków, to powinno wystarczyć.
Próbowałem już wybrać kilka plików, a potem uruchomić zadanie za pomocą polecenia menu z eksploratora. Zadanie działa poprawnie, 4 wybrane pliki .sldprt/sldasm są przetwarzane na dedykowanej stacji roboczej, ale tylko jeden z przetworzonych plików generuje XML, który pozwala na przesłanie aktualnego pliku JPG do ERP.
W przeciwnym razie innym rozwiązaniem byłoby rozpoczęcie od pliku JPG (ponieważ nie wszystkie pliki 3D muszą mieć przypisany plik jpg) i zmiana stanu z tego pliku JPG. Problem polega na tym, jak upewnić się, że z nazwy pliku JPG PDM uruchamia zadanie, które otwiera powiązany plik 3D (identyczna nazwa bez rozszerzenia)?
Froussel mówisz też: " Jeśli twoje zadanie EPDM polega tylko na wygenerowaniu obrazu bez zbędnych dodatków, to powinno wystarczyć."
Z mojej strony generowanie jpg odbywa się za pomocą zadania, w którym jest skrypt. Ustawiliśmy to między innymi tak, by móc dodać nasze logo w przezroczystości przed obrazem 3D komponentu. Więc nie jestem pewien, czy może działać z harmonogramem zadań, jak go opisujesz.
Za moich czasów mieliśmy makro do wydruków w PDM powiązane z workflow dla indeksów, ale nie pamiętam, czy mogłem drukować przez harmonogram. Z drugiej strony, drukując za pomocą planera, musisz mieć aktualne wszystkie wersje części i planów
@FRED78 i @Maclane harmonogram zadań SW nie może sterować PDM. Musisz wcześniej zdobyć pliki, które chcesz przetworzyć, w przeciwnym razie tak, z makrom, które pobiera pliki, powinno być możliwe, ale musisz to wszystko zakodować. Nie sprawdzałem, ale poza tym może makro z API PDM, które pozwoliłoby uruchomić zadanie z Excela.
Byłoby ciekawie dołączyć PDM do Workflow, z zarządzaniem indeksami. To blokuje plan po wydrukowaniu (z możliwością powrotu, jeśli zajdzie taka potrzeba). Albo kontynuuj pracę do kolejnej wskazówki po przeglądzie. Ale myślę, że jest w wersji pro. Ciekawe narzędzie, gdy nie ograniczasz się do sejfu, to Windchill. Jeśli chodzi o makro, są tu eksperci, myślę, że go znajdziesz. Makro drukujące z tampomatem nie powinno być dla eksperta żadną nauką.
Witam Więc w Solidworks PDM nie jest to najłatwiejsze (trzeba bawić się historią plików i zwykle jest ona zarezerwowana dla administratorów lub przynajmniej "ekspertów"), a ponieważ SW wprowadził zmianę, nie można nawet cofnąć się do anulowania wersji (bez usunięcia wersji), gdy plik jest używany w rozpakowanym asemblerze.
Dziękuję za Twoją opinię Jeśli chodzi o historię poprawek, wszystko zależy od tego, jak sobie z tym radzisz. Wtedy i powiedz mi, czy już tak nie jest. Zablokowaliśmy ujęcie po wydruku, to był " stan ", ale nie blokowało to powrotu. Nie przeszedł na wyższy indeks, tylko na potwierdzenie trwającej poprawki. A jeśli zaczynasz nową poprawkę, to było blokowanie, niemożliwe cofnięcie się do zasady poprawki. Poza administratorem. Jednym z rozwiązań rzeczywiście było stworzenie kopii planu, a tym samym restart licznika. W końcu wszystko było powiązane z Workflow, który przechodził przez dwie osoby po tobie, słynne 3 sygnatury twojego kartridża, z możliwością systematycznego cofania się w procesie od fragmentu do kolejnej poprawki.
Aby cofnąć się, trzeba wezwać administratora, ale jeśli to się zmieniło, to bardzo zaskakujące. Implementację wykonali giganci oprogramowania (chyba Avenao)
Cześć @FRED78, Mogłem źle zrozumieć, mówiłem o cofnięciu poprawki, na przykład (usunięcie jej z historii plików). Zasadniczo możemy iść tylko do przodu
Ciekawa jest ta historia blokowania rollbackiem, jeśli plik jest używany przez rozpakowany plik. Mam ten problem z plikami używanymi przez komponenty wirtualne, które pozostają rozpakowane w bazie danych (ponieważ nie są już używane w asemblerze, który jest dobrze zarchiwizowany). Zgłosiłem problem z Rollbackiem do Visiativ, ale nie wyjaśnili mi tego konkretnego punktu.
Czy wiesz, na której wersji PDM pojawiło się to ograniczenie Rollback?
Z pamięci od 2022 roku. Edycja: Ale cofanie na wersję pliku zawsze było blokowane, jeśli ten plik jest używany w rozpakowanym asemblacie lub klipie (normalne zachowanie). Jedyną zmianą jest to, że proste " usunięcie " zmiany stanu bez usunięcia jakiejkolwiek wersji pliku zostało zablokowane na tym samym poziomie co usunięcie wersji.
Musiałbym więc móc oczyścić bazę danych SQL ze wszystkich wpisów plików wirtualnych uznanych za rozpakowane, podczas gdy ich nadrzędny asembl jest archiwizowany. Omówię to z Visiativ.
Usuń historię nie, nie możesz z definicji (to historia pliku pozwala ci wrócić do tego stanu, więc normalne jest, że ją zachowasz). Nawet jeśli zostanie odwołana!
Z drugiej strony, ważne jest, aby móc zejść lub wznieść indeks. Na wierzchu jest normalne. Przesuwaj się w dół na wypadek błędu, bez względu na powody.
Jest to wykonalne przy prawie administratora i stabilne, o ile przypadki użycia są archiwizowane (stąd blokowanie przez PDM). Mówię o anulowaniu przejścia lub powrocie do etapu worklow, co prowadzi do anulowania poprawki, na przykład. W tym przypadku nie usuwa się żadnej wersji pliku, nie ma wpływu na zastosowania, ponieważ nie dotykamy wersji pliku, a jedynie informacje o statusie, które moim zdaniem nie powinny być blokowane (nie było to przed 2022), ponieważ to to samo, co zmiana stanu " forward " workflow (SW PDM wyświetla w interfejsie użytkownika w nowym stanie, w którym plik jest i nie blokuje dodawania wersji). Rozumiem obowiązkowe blokowanie nie usuwania wersji użytej w rozpakowanym przypadku, ale cofanie się przez historię do poprzedniego stanu na podstawie tego samego numeru wersji pliku (czyli anulowanie kroków w workflow) nie jest moim zdaniem do końca zrozumiałe (nie powoduje problemów ze stabilnością).
@Cyril_f Wygląda na to, że blokuje prawa fanów, a jednak zmienia się z jednej wersji na drugą Ale wygląda też na to, że funkcje workflow skonfigurowane są w PDM
Witam jeśli masz pakiet myPDMTools, możesz potrzebować zagłębić się w stronę TaskAction za pomocą narzędzia ' Dodaj dokumenty do listy ' (spoiler: nie testowałem tego).