W związku z ostatnimi wydarzeniami do końca miesiąca pracuję zdalnie z pożyczoną licencją i plikami dostępnymi w trybie offline. Na razie działa bez większych problemów, z wyjątkiem rodzin pokoi. Rzeczywiście, niezależnie od tego, czy używam istniejącej rodziny części, czy nowej części utworzonej lokalnie na moim komputerze, nie jest możliwe utworzenie rodziny części. Operacja systematycznie zawiesza się po drodze. Próbowałem też ponownie uruchomić komputer, ale bez powodzenia.
Czy ktoś jest w takiej samej sytuacji jak ja (pożyczona licencja premium SW 2019 i Office 2016), aby sprawdzić, czy problem wynika tylko z mojej sytuacji/konfiguracji?
Naprawdę mam trudności z kłopotliwą integracją Excela z SolidWorks w celu tworzenia tabel, dla których lepiej sprawdziłby się prosty plik tekstowy CSV. I to doświadczenie utwierdza mnie w tym przekonaniu. To samo dotyczy korzystania z języka VBA, z którego należy zrezygnować (https://fr.wikipedia.org/wiki/Visual_Basic_for_Applications#Obsolescence).
PS: SolidWorks 2019 SP3 i licencja premium, Excel 2016, mobilna stacja robocza Dell. Zrzut ekranu na PC.
Rzeczywiście, udało mi się wykorzystać rodzinę pokojową, tworząc nowy pokój, wstawiając pusty stół rodzinny, otwierając go w nowym oknie.
Z drugiej strony nadal nie udało mi się otworzyć pokoju, który ma już rodzinę pokoi.
Przećwiczyłem konfigurator jak na twoim zrzucie ekranu i dobrze spełnia swoje zadanie. Z drugiej strony mam 110 ocen na konfigurację, więc nie mogę się doczekać rozpoczęcia. Mam nadzieję, że wkrótce zapewnią mi dostęp do VPN...
Pozwoliło mi to również zobaczyć możliwość zapisania tabeli konfiguracyjnej. To może się przydać nawet po powrocie do biura!
Staje się to coraz bardziej mgliste. Mam wrażenie, że SolidWorks faktycznie umieszcza komunikaty na zewnątrz ekranu (tak jakby myślał, że nadal jestem z moim podwójnym ekranem pulpitu). Warto zauważyć, że zauważyłem to, gdy próbowałem stworzyć powiązane kursy. Okno dialogowe do wpisania swojego imienia i nazwiska nie jest nigdzie widoczne, ale jeśli wpiszę na ślepo i nacisnę "enter", zostanie utworzony połączony numer telefonu.
Próbowałem więc nacisnąć "esc" kilka razy z rzędu, otwierając pokój z rodziną, a potem w cudowny sposób: otwiera się! Jest to więc bardziej problem fantomowego ekranu dodatkowego niż VPN a priori. Prawdopodobnie jutro przełączę się na konfigurator, jeśli nie da mi to zbyt wiele pracy przy robieniu 660 kopii/wklejeń.
Aby rozwiązać ten problem z widmowym ekranem, możesz spróbować podłączyć telewizor do laptopa i zmienić ustawienia wyświetlania z "rozszerzonego" na "zduplikowany". Regulacja dostępna z W10 poprzez kliknięcie prawym przyciskiem myszy pulpitu/ustawień wyświetlacza/przewinięcia w dół okna, aby znaleźć blok "wiele wyświetlaczy", w przypadku W7 jest to ten sam rodzaj.