Powtarzające się awarie i powolny montaż i rysowanie (SW2016)

Witam, przychodzę do Was, ponieważ mamy coraz więcej problemów z awariami i powolnością na SW 2016.

Ex Crash:

-Tworzenie cięcia

-Eksport rysunku w formacie PDF

-Prosta zmiana okna między montażem a rysunkiem

-Różne inne całkowicie nieszkodliwe manipulacje!

Problem polega na tym, że te awarie nie są systematyczne (nie są związane z konkretnym działaniem lub konkretnym złożeniem lub rysunkiem), a zatem przyczyna jest nie mniej skomplikowana do zidentyfikowania.

Dzieje się tak głównie na rysunkach, nasz zwierzak irytuje się na SW!

Aby umieścić trochę kontekstu:

-Informacje o systemie:

Procesor i7-4790 3,6 GHz

16 GB pamięci RAM

Karta graficzna K2200

Działanie sieci (nie znam charakterystyki sieci!), jednak niektóre awarie można było odtworzyć lokalnie.

-SW 2016 z dodatkiem SP4

Zespoły do 5/6000 komponentów

Montaż rysunkowy (wymiarowy) mniej niż 800 komponentów

Rysowanie (do eksportu) największych zespołów

Na przykład niektórzy użytkownicy mieli więcej niż 20 awarii w ciągu dnia, dla naszego biura projektowego składającego się z około 15 rysowników zagubiony tps szybko staje się reprezentatywny!

Wydaje się, że te awarie pojawiły się od czasu słynnej wersji z 2015 roku i jej partii "niezgodnych" aktualizacji systemu Windows bez możliwości ich potwierdzenia.

Zastanawiam się nad możliwymi przyczynami.

Nasza konfiguracja komputera wydaje mi się w porządku, może karta graficzna jest trochę lite dla naszych większych konstrukcji. Myślałem o tym, aby w końcu przejść na stację roboczą (prawdziwą!), aby sprawdzić, czy nastąpił wzrost niezawodności.

Wygląda na to, że nasza sieć działa dobrze (nie mam więcej informacji technicznych na jej temat)

Może nasz sposób projektowania jest kompletnie szalony...

Obecnie pracuję nad uproszczeniem naszych modeli pod względem rozmiaru pliku, liczby brył, usunięcia powierzchni, jeśli istnieją, aby maksymalnie je odchudzić, zachowując jednocześnie wystarczający poziom szczegółowości dla naszych projektów.

Krótko mówiąc, jestem trochę zagubiony i szukam odpowiedzi, tropów, sugestii, informacji czy innych!

Dziękuję.

Myślę o konflikcie między oknami a Sw.

Wiesz, który..... A więc...

Wiem, że istnieją aktualizacje systemu Windows, które nie są kompatybilne z Sw, inni członkowie będą mogli powiedzieć, które z nich.

1 polubienie

Witam

Pokaż aktualizację do dodatku SP5 i sprawdź, czy nadal działa. Problem dotyczy wszystkich twoich postów i czy ma on tę samą wersję Solidworks i aktualizację systemu Windows???

2 polubienia

Czy kiedykolwiek próbowałeś zrobić czyszczenie za pomocą ccleaner, a następnie wyczyścić system i defragmentację, aby wszystko uporządkować???

Witam

Ze swojej strony myślę o konfiguracji nieco granicznej dla tak dużych składów. Powinieneś szukać w przypadku awarii, jeśli wykorzystanie komputera nie jest na maksimum (pamięć RAM i proc), jeśli tak, musisz tam zajrzeć. Czy w ustawieniach masz podwójną pamięć RAM w pamięci wirtualnej?

W przeciwnym razie, aby Cię poprowadzić, skontaktuj się ze sprzedawcą, który będzie w stanie pomóc Ci znaleźć problem (bardziej prawdopodobne, że to zrobi i zaoferuje rozwiązanie).

2 polubienia

Właśnie zaktualizowałem do Sp5, postaram się to wszystko odtworzyć.

Ac cobra@ nie wszyscy mamy te same konfiguracje, ale wszyscy jesteśmy na tym samym SP (jestem tym, który tym zarządza!). Stanowiska, o których mowa, są niemal identyczne z moimi.

Jeśli chodzi o konserwację komputera, staram się utrzymywać go "w czystości" (ccleaner, defragmentacja, SW RX itp.), dla moich kolegów to coś innego!

Cyril.F@ nie mam żadnych szczególnych problemów z pamięcią RAM (co najwyżej połowa użycia), jakieś szczyty w zużyciu procesora, może nasze plusy trochę lekkie... Nie jestem pewien, czy zwiększenie wirtualnej pamięci RAM rozwiązałoby te problemy, ale mogę przetestować!

Niektóre awarie występowały z prostego faktu wymiarowania lub dodawania bąbelka znacznika do ogólnego ujęcia, a nie tylko przez ładowanie, które zużywało zasoby komputera, co kończyło się "miganiem".

Skontaktowałem się wcześniej z naszym dealerem, ale szukam innych tropów!

Dziękuję za odpowiedzi

Witam

Może lead, wykonaj ctrl + alt + del i sprawdź, czy masz zadanie o nazwie "svchost", które może pochłonąć twój procesor i pamięć. Jeśli masz problemy z "svchost", oto link, który może ci pomóc:

http://forum.malekal.com/windows-bugs-svchost-exe-utilisation-cpu-memoire-anormale-lenteurs-microsoft-pourriture-t51719.html

1 polubienie

Iść w kierunku @Bart. Jeśli po zaktualizowaniu oprogramowania do SP5 problem nadal nie został rozwiązany, dobrym pomysłem może być odinstalowanie i ponowne zainstalowanie Solidworks (nie zapomnij uzyskać klucza licencyjnego, jeśli to zrobisz)

Dzieje się tak, ponieważ mogą wystąpić błędy instalacji lub konflikty między systemem a oprogramowaniem.

Pamiętaj również, aby sprawdzić stan zintegrowanych kroków. Pojawia się w nim trochę powierzchni i powolność. Trochę "błąd konstrukcyjny" i ma kłopot z obliczeniami wszystkiego. W takim przypadku postaraj się w miarę możliwości kliknąć prawym przyciskiem myszy i "zdiagnozować" go, aby naprawić część.

To powiedziawszy, w twoich mieszankach wciąż zaczyna być tłoczno. Wydaje mi się, że powolność będzie nieunikniona

1 polubienie

Gdy moje części są gotowe, obniżam listwę blokującą, aby uniknąć niepotrzebnych rekonstrukcji. Pozwala to uniknąć opóźnień w montażu i posłów do PE, które odbudowują się przy najmniejszej okazji. Spróbuj to zobaczyć...

3 polubienia

Zobacz te samouczki

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/gestion-des-gros-assemblages-solidworks-0

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/gestion-des-gros-assemblages-solidworks

w tym ten, który daje wiele informacji na temat ustawień i tego, czego nie robić

http://www.lynkoa.com/tutos/import-export-formats-neutres/gestion-de-gros-assemblage-2

@+

1 polubienie

Problemem jest nie tyle powolność na zespołach, ale raczej responsywność nawet na dużych zespołach z powierzchnią, chciwymi częściami (takimi jak sprężyna) itp. W zespołach jest to głównie niewyjaśniony problem z awarią (brak nadmiernego użycia pamięci RAM lub procesora).

Największy problem pojawia się w rysunkach dla montażu 800 elementów, na przykład około 5MB

Gdy tylko wykonam kilkanaście widoków, z których większość jest przekrojowa, nawet jeśli już gotowe są ukryte, rysunek pozostaje "niejadalny". Ponad 30 sekund na stworzenie cięcia, 5 sekund na pomniejszenie lub umieszczenie notatki, krótko mówiąc, to długi czas! Nie wspominając o awariach!

Nie mieliśmy tych problemów przed przejściem do 2016 roku, ale od tego czasu wyczyściłem wszystkie nasze modele, starałem się zoptymalizować opcje pod kątem osiągów najlepiej, jak potrafiłem. Niedawno odkryłem pasek blokujący, wydaje się interesujący, ale wydaje mi się, że dotyczy tylko części jednoczęściowych, więc można go tutaj użyć.

Nadal mam kilka testów do wykonania z SP5, ale z tego, co widzę, wydaje się, że pochodzi to bardziej z problemu z aktualizacją oprogramowania / Windows.

1 polubienie

W zależności od historii Twoich maszyn (kolejne instalacje oprogramowania), interesujące może być zbudowanie pustej maszyny (formatowanie, czysta instalacja okien i oprogramowania).

Wymaga to czasu i/lub musisz mieć dostępną maszynę.

4 polubienia

Problem polega na rysunkach, czy próbowałeś przełączyć się na jakość roboczą, jeśli nie zostało to jeszcze zrobione na twoich rysunkach, aby sprawdzić, czy to coś zmienia

1 polubienie

stefbeno @ Stare dobre formatowanie, powinno być zaplanowane w naszych harmonogramach! Oczywiście, że to nie zaszkodzi, po tym jest to bardzo czasochłonne, ale dla niezaprzeczalnego zysku muszę powiedzieć 2 słowa mojemu menedżerowi!

Vspemens @ Rysunki o jakości roboczej nie pozwalają nam na wykonywanie wydruków pdf (bardzo słaba jakość) i czasami błąd podczas eksportu DWG, te 2 formaty służące nam jako dystrybucja do naszych klientów to problem! I nie pamiętam, żeby był szybszy czy bardziej stabilny.

Kompiluję informacje o każdym z nich:

Po kilku próbach po aktualizacji do SP5 wydaje się, że pochodzi on z konfliktu SW/Windows i/lub dodatku Service Pack Solidworks.

W przypadku różnych problemów niezbędna jest aktualizacja do ostatniego SP.

Należy zastosować metodologię zarządzania dużymi zespołami w celu ich odciążenia w celu ograniczenia wymaganych zasobów i awarii.

W przypadku poważnych problemów można rozważyć ponowną instalację lub nawet sformatowanie komputera.