Awaria Solidworks podczas tworzenia tabeli rodziny

Za każdym razem, gdy zaczynam tworzyć lub edytować rodzinę elementów. Pojawia się otwarcie programu Excel, które utknęło i powoduje awarię Solidworks. Czy ktoś kiedykolwiek to rozwiązał?
Z góry dziękuję za uwagi. Poniżej znajduje się moja konfiguracja.

SOLIDWORKS Premium 2022 SP5.0
Windows 10 (wersja 64-bitowa)
Pakiet Office 2013

Witam, czy masz okno dialogowe, które otwiera się i, czy chcesz wyłączyć opcję przed otwarciem pliku Excela?
image

Witam;
Czy Twoja wersja pakietu Office też jest 64-bitowa?

Co się stanie, jeśli najpierw utworzysz plik Excel rodziny części, a dopiero potem skojarzysz go z obrazem 3D? Czy też się zawiesza?

Czy wszystkie procesy Excela są zamknięte, zanim Solid spróbuje je otworzyć?

Pozdrowienia.

2 polubienia

Witaj @olivier.normand,

wygląda na to, że SOLIDWORKS 2022 nie jest już kompatybilny z wersją pakietu OFFICE, którą posiadasz...
Możesz dowiedzieć się więcej, klikając ten link:
https://www.solidworks.com/fr/support/system-requirements

Czy to działało wcześniej? jeśli tak, to pod jaką wersją SW i OFFICE?

1 polubienie

Witam, nie.
Najpierw mam ekran " tabela konfiguracji Excela ", który zaprasza mnie do wyboru źródła

Niezależnie od tego, którą opcję wybiorę, jeśli zatwierdzę, u góry ekranu linia i wszystko jest zablokowane.

Dobry wieczór
Ta sama odpowiedź co @twathle .
SW 2022, Office 2016 minimum. Wersja 2013 nie jest kompatybilna i moim zdaniem, biorąc pod uwagę koniec życia ogłoszony przez SW, wersja 2013 powinna działać co najwyżej do SW2019/2020.

1 polubienie

Witam

"Automatyczne tworzenie" nie działa? (Być może wystąpił problem z modelem podstawowym...)

Bjr,
Tak, miałem już ten problem, który został definitywnie rozwiązany po zmianie komputera.
Myślę, że ten problem wynika z dużej luki w wersji między Excelem a oprogramowaniem.
może umieścić nowszą wersję Excela??
W przeciwnym razie zauważyłem, że problem był mniej obecny, jeśli nie miałem otwartego Excela podczas tworzenia rodziny części.
Niech Moc będzie z wami.

1 polubienie

Kontynuując ten temat, dziękuję tym, którzy przyczynili się do powstania tego gmachu. Jestem w wersji 64 bitowej (solidworks i office). Solidworks 2022 i Office 2016.
Problem nadal występuje... Ale choć może się to wydawać niewiarygodne, problem pojawia się tylko wtedy, gdy solidworks jest otwarty na ekranie, który nie jest ekranem laptopa!! Tak!
W rezultacie, możemy obejść ten problem, edytując tabelę rodziny z solidworks otwartym na ekranie laptopa. Nie jest to praktyczne, ale pomaga. Jeśli umieszczę solidworks na innym ekranie, jest to gwarantowany błąd.