Próbuję stworzyć drzwi takie jak połączenie schodkowe w solidworks, ale nie mogę uzyskać wyniku, który by mnie satysfakcjonował, nie będąc hackiem .
Drzwi te stworzyłem pod innym oprogramowaniem (specyficznym dla naszych maszyn), ale chciałbym, aby było to wykonane bezpośrednio na solidworks.
Próbowałem z modułem z blachy, działa do drugiej warstwy, co sprawia mi problem z cięciem ich pod kątem 45°.
Próbowałem zacząć od bloku, a następnie zrobić skorupę, przeciąć cztery rogi i przekonwertować na blachę, ale znowu nie mogę przyciąć drugich fałd pod kątem 45°.
Czy masz rozwiązanie, czy muszę majstrować ?
Mam też inne pytanie, na moim innym oprogramowaniu mogę z 3d wybrać zmianę składania na ćwiartkę arkusza lub odwrotnie odtworzyć składanie z ćwiartki arkusza, czy można zrobić to samo pod solidworks?
Zobacz załącznik, jeśli dobrze zrozumiałem Twój problem! Klikając "edytuj profil giętego arkusza", wybierasz krawędź i możesz ją przekształcić. Żebra, kątowniki itp.
Całkowicie zgadzam się z @stefbeno (którego powrót po tym nieco burzliwym okresie witam)
Jednak jako alternatywę sugeruję również większy promień, ponieważ w obecnej postaci jest on zbyt mały, aby zamortyzować odkształcenia spowodowane zginaniem. Rzeczywiście, Solidworks w mniejszym lub większym stopniu bierze pod uwagę deformację materiału poprzez spęczanie krawędzi, a jeśli to odkształcenie jest zbyt duże, SW mówi, że nie może wykonać zagięcia. Zwłaszcza, że fałdy pod kątem 90° dość mocno odpychają się w rogach. Możesz również wykonać nacięcie na fałdy ukośne, co wyeliminuje przepływ wsteczny.
Dziękujemy za odpowiedzi, w kwestii promienia gięcia stosujemy 12 ve, czyli promień wewnętrzny 2mm zgodnie ze specyfikacją naszych maszyn.
Mój główny problem tak naprawdę nie wynika z denerwowania składania, ale bardziej z faktu, że zwroty nie wszystkie mają te same kąty.
Pierwszą trudnością jest dopasowanie długości zagięcia pod kątem 45° do zagięć pod kątem 90°, aby wszystkie drugie zagięcia wykonać na tej samej płaszczyźnie.
Druga trudność polega na tym, że jeśli wykonuję gięcia osobno (45° i 90° ), solidworks nie zarządza cięciami ukośnymi automatycznie.