Gięcie pod różnymi kątami

Witam

Próbuję stworzyć drzwi takie jak połączenie schodkowe w solidworks, ale nie mogę uzyskać wyniku, który by mnie satysfakcjonował, nie będąc hackiem .

Drzwi te stworzyłem pod innym oprogramowaniem (specyficznym dla naszych maszyn), ale chciałbym, aby było to wykonane bezpośrednio na solidworks.

Próbowałem z modułem z blachy, działa do drugiej warstwy, co sprawia mi problem z cięciem ich pod kątem 45°.

Próbowałem zacząć od bloku, a następnie zrobić skorupę, przeciąć cztery rogi i przekonwertować na blachę, ale znowu nie mogę przyciąć drugich fałd pod kątem 45°.

Czy masz rozwiązanie, czy muszę majstrować ?

Mam też inne pytanie, na moim innym oprogramowaniu mogę z 3d wybrać zmianę składania na ćwiartkę arkusza lub odwrotnie odtworzyć składanie z ćwiartki arkusza, czy można zrobić to samo pod solidworks?

Dziękuję za odpowiedzi.

bis-holder.sldprt

Witam

Zobacz załącznik, jeśli dobrze zrozumiałem Twój problem! Klikając "edytuj profil giętego arkusza", wybierasz krawędź i możesz ją przekształcić. Żebra, kątowniki itp.

Pozdrowienia

tolerie.jpg
1 polubienie

Witam

Niestety, Twój plik jest w 2020 roku, a duża liczba użytkowników jest nadal w niższej wersji.

Czy jest możliwe, abyś zrobił nam zrzut ekranu tego, co chcesz (pod innym oprogramowaniem) i co masz pod oprogramowaniem?

W ten sposób większa liczba osób będzie mogła przyjrzeć się Twojemu problemowi (jeśli powyższe rozwiązanie Ci nie pomogło)

Pozdrowienia

2 polubienia

Witam

Załączam plik kroku i zdjęcie, aby wyjaśnić, gdzie utknął, edytuję mój post po jedzeniu, aby wyjaśnić bardziej szczegółowo.

https://prnt.sc/t66gwd

Uchwyt Bis.Step

Myślę, że musimy zmodyfikować (poprzez zmniejszenie ich długości) 2 "pionowych" fałd, aby nie było ingerencji materiału w górną fałdę.

2 polubienia

Witam

Całkowicie zgadzam się z @stefbeno  (którego powrót po tym nieco burzliwym okresie witam)

Jednak jako alternatywę sugeruję również większy promień, ponieważ w obecnej postaci jest on zbyt mały, aby zamortyzować odkształcenia spowodowane zginaniem.
Rzeczywiście, Solidworks w mniejszym lub większym stopniu bierze pod uwagę deformację materiału poprzez spęczanie krawędzi, a jeśli to odkształcenie jest zbyt duże, SW mówi, że nie może wykonać zagięcia. Zwłaszcza, że fałdy pod kątem 90° dość mocno odpychają się w rogach. Możesz również wykonać nacięcie na fałdy ukośne, co wyeliminuje przepływ wsteczny.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

Dziękujemy za odpowiedzi, w kwestii promienia gięcia stosujemy 12 ve, czyli promień wewnętrzny 2mm zgodnie ze specyfikacją naszych maszyn.

Mój główny problem tak naprawdę nie wynika z denerwowania składania, ale bardziej z faktu, że zwroty nie wszystkie mają te same kąty.

Pierwszą trudnością jest dopasowanie długości zagięcia pod kątem 45° do zagięć pod kątem 90°, aby wszystkie drugie zagięcia wykonać na tej samej płaszczyźnie.

Druga trudność polega na tym, że jeśli wykonuję gięcia osobno (45° i 90° ), solidworks nie zarządza cięciami ukośnymi automatycznie.