Witam
Proszę o pomoc w poznaniu poniższych wymiarów do cięcia laserowego rur kwadratowych,
capture.png
Witam
Proszę o pomoc w poznaniu poniższych wymiarów do cięcia laserowego rur kwadratowych,
Witam
Chciałbym zwrócić państwa uprzejmą uwagę na fakt, że pańska prośba nie jest zbyt jasna.
Rzeczywiście, jeśli wykonałeś ten rysunek w solidworks, masz wszystkie pożądane wymiary: modulo stratę na zgięciu.
Moi koledzy z pewnością zwrócą uwagę na bardzo ściśnięty obszar na skrzyżowaniu łuku okręgu i prostych części nacięcia laserowego.
Pozdrowienia
Zozo,
Dziękuję za odpowiedź,
Pobrałem ten wzór z GRABCAD,
ale nie znam wymiarów wycięcia,
Myślę, że są proporcjonalne do rozmiaru rurki,
Witam @moubarakbsisa
Jeśli pobrałeś, musisz powiedzieć, jakiego typu plik jest to na przykład KROK:
1°) wystarczy wykonać rozpoznawanie funkcji, aby mieć swój model tak, jakbyś sam go stworzył w SW
2°) Jeśli nie, możesz znaleźć wszystkie wymiary za pomocą funkcji "zmierz ": Kliknij na Narzędzia ==> Oceń ==> miarę. (Kiedy go otworzysz, zobaczysz, jaka jest litera skrótu do tej funkcji. Mam po prostu literę M, co oznacza, że gdy tylko dotknę litery M, mam pole kombi, które otwiera się, aby podać żądane wymiary.
Pozdrowienia
Dziękuję
Doskonale znam wymiary tego modelu,
ale chcę znać równanie lub związek między tymi wymiarami a wymiarami rury i ich grubością,
Aby zastosować to równanie do dowolnego wymiaru (rury),
Czy ma Pan/Pani pojęcie o tej proporcjonalności?
Witam
Proponuję obejrzeć mój tutorial na temat przygotowania rur kwadratowych do lamp laserowych, ponieważ uważam, że spełnia on Twoje potrzeby.
Witam
REDAGOWAĆ: Po doskonałym samouczku naszego wybitnego @ac kobry trudno zrobić lepiej, ponieważ wykonuje on ramę w całości, a zwłaszcza metodą, która pozwala na wykonanie dowolnego kąta, a nie tylko 90°. Ponadto jego metoda wykorzystania blachy pozwala na kształtowanie ramy do montażu i rozkładanie do produkcji oraz programu laserowego CNC i dla MEP.
Krótki! Z pokorą odpowiadam w inny sposób.
Zwracam uwagę, że musisz wydobyć informacje z każdego postu, aby móc Ci odpowiedzieć. ;-)
Zależności są bardzo proste, ale trzeba być ostrożnym, ponieważ teoretyczne wymiary rysunku mogą zostać podważone podczas produkcji (patrz gry, które mają powstać). Podobnie jak w przypadku każdej części blaszanej, w gięciu występuje skurcz, a zwłaszcza w przypadku rur efekt sprężyny, dlatego lepiej jest zaplanować możliwość uzyskania ciaśniejszego kąta niż to konieczne, aby spawacz mógł wyregulować swoje cztery kąty za jednym razem. Konieczne jest zatem zaplanowanie dwóch rodzajów gry: w strefie A i na styku dwóch krawędzi.
Na moim załączniku znajdują się wyjaśnienia, które pomogą Ci odpowiedzieć na Twoje wstępne zapytanie. Oczywiście istnieją zależności i są one bardzo proste dla tych, którzy wiedzą, jak obliczyć długość łuku (L = π D x α kąt w środku / 360°). Po wykonaniu obliczeń dla pierwszej rury, wszystko, co musisz zrobić, to zrobić blok i przenieść go w dowolne miejsce. Wystarczy wykonać jeden blok na każdy rodzaj rury i/lub kątownik, a zaoszczędzisz czas i dokładność w powtarzalności.
1° w strefie A powinna być odległość co najmniej 0,5 między promieniem 32,5 mm a linią prostą, która w moim przykładzie wynosi 50,91 mm. W przypadku gier na zagięciach rur @ac cobra z pewnością będzie w stanie udzielić Ci dodatkowych informacji, ale po prostu weź te z blachy o tej samej grubości co rura.
Odpowiedziałem na twoją początkową prośbę, ale nie mogę wystarczająco polecić metody opisanej w samouczku (najlepszy sposób) @ac kobry ;-) ;-) ;-) przy jednoczesnym uwzględnieniu gier, które mają być wykonane, aby ułatwić pracę w warsztacie. Jednak połączenie tych dwóch rozwiązań musi być ciekawe do oglądania ;-) ;-)
Pozdrowienia
PS: wgłębienia (patrz załączony rysunek) na Twoim modelu Grabcad są bezużyteczne! Co jest bardzo łatwe do udowodnienia za pomocą eksperymentu z deformacją lub bardziej naukowe, wykonując symulację PEF w SW, ponieważ jedynym przypadkiem, w którym można by to uzasadnić, byłyby rury niespawane, a nawet wtedy!
Zozo,
W Twojej ostatniej odpowiedzi nie ma załącznika,
Dziękuję
REDAGOWAĆ
Uwaga anulowana