Składa się na wewnętrznych krawędziach ramy z blachy

Witam

Na SW 2019 mam trudności z tworzeniem bliskich zagięć na wewnętrznych krawędziach ramy z blachy.

Zaczynam od płaskiej powierzchni ramy, wyciętej w wewnętrznych rogach, którą chciałbym złożyć. Z tym, że poniżej 3,8 mm szerokości cięcia blokuje się, a fałdy jeszcze się nie stykają.

Próbowałem ze szkicowaną fałdą, blokuje się od pierwszej fałdy.

Próbując wygiętych arkuszy na krawędziach, przechodzi na 3 z 4 krawędzi, nawet jeśli fałdy zachodzą na siebie w rogach (a zatem końcowy wygenerowany płaski obszar również się zachodzi). Blokuje się za pomocą tej funkcji, jeśli wybiorę czwartą krawędź.

Załączam zdjęcia początkowej płaskiej powierzchni i pożądanego rodzaju fałd.

FYI: Ep = 2 mm / Ri = 2,67

Czy masz jakieś rozwiązanie lub pomysły?
Jestem początkujący w pracy z blachą i uczę się w pracy, jeśli nie jest to najlepsza metoda, nie wahaj się ;)

Z góry dziękuję

plis_int_cadre.zip

Witam

Chodzi o to, że złożone powroty stykają się ze sobą w rogach? Jeśli tak, to niemożliwe!

A może nie zrozumiałem sensu pytania!

Nie, rzeczywiście, fizycznie jest to niemożliwe (chociaż z funkcją "gięta blacha na krawędzi" na 3 z 4 krawędzi, nie stanowi to problemu na 3D, dziwne...).

Ale poza tym w idei jest trochę tak, aby zbliżyć je do siebie w rogach do granicy tego, co jest możliwe fizycznie do narysowania na początkowej płaskiej powierzchni, za pomocą tylko laserowego "nacięcia" w rogach przed złożeniem.

Na moich zdjęciach moje "nacięcie" ma szerokość 3,8 mm, co jest duże jak na laser! :D

Jeśli zmniejszę szerokość cięcia, zagniecenia blokują się i nie tworzą.

Dziękuję, dobry wieczór

Chodzi o to, aby zacząć od ramy i wykonać zagięcie, edytując szkic zagięcia, aby przesunąć go do środka i przełamać rogi. Następnie, za pomocą utworzonej wcześniej osi, należy wykonać powtórzenie kołowe.

Powiedz mi, czy wszystko z tobą w porządku. 

tole_1.sldprt
1 polubienie

Witam

Dziękuję za odpowiedź, zrobiłem test, jak mówisz, ale rozłożony wynik jest nadal dość ażurowy.

Ale sprawiłeś, że pomyślałem o wyretuszowaniu szkicu zagięcia, a ja dołączam to, co daje najbliższy wynik, do prostej linii cięcia na rozłożonym.

Z drugiej strony, majstrowanie przy szkicu zagięcia, tak jak to zrobiłem, aby mieć rozłożony, który pasuje, nie jest świetny, sprawia, że spędzasz dużo czasu na szukaniu wymiarów, które dobrze pasują... Dlatego w tego typu przypadku zaczynam od płaskiej powierzchni, którą następnie składam szkicowanymi fałdami.

Teraz to nie działa, nie wiem dlaczego.

esquisse_pli_avec_angle.zip

Witam @LG61

Myślę, że wynika to z twojego promienia gięcia (zbyt dużego, chyba że jest to pożądane), który w twoim przypadku musi być ponad dwukrotnie grubszy, jeśli dobrze widzę. 

Skoro mówimy o laserze, często lepiej jest  zrobić mały otwór jako wycięcie na dnie szczeliny 0,5 mm.

Używam "naszkicowanych fałd", dzięki czemu lepiej radzę sobie z cięciem i nacinaniem narożników, ponieważ to, co oferuje SW, ma te ograniczenia.

Pozdrowienia

Pozdrowienia

2020-04-06_16_16_48-solidworks_premium_2019_sp5.0_-_tole_1.sldprt.jpg

Witaj @LG61

Oto ze szkicowanym zagięciem, ale z wąskim laserowo wyciętym otworem na końcu. Otwór można zastąpić elipsą, która ułatwia gięcie i zmniejsza otwór po wygięciu.

Pozdrowienia

Witaj Zozo_mp ,

Tak, ja też wolę rysować płaską powierzchnię + naszkicowane fałdy, gdy chcę opanować rozłożone.

Ok dzięki za radę małego nacięcia, robisz elipsę z dużą osią na osi szczeliny czy prostopadłą?

Byłoby to zaskakujące dla promienia gięcia, wynosi on 2,67 mm dla grubości 2 mm (wykresy warsztatowe).

Dołączam część, której użyłem do przetestowania 2 metod: "naszkicowane zagięcie" i "zagięta blacha na krawędzi".

Zrobię kilka testów zgodnie z twoją radą, dziękuję.

Pozdrowienia

demo_plis_bord_int.sldprt

Dobry wieczór LG61

Na naszkicowanych fałdach wydaje się, że masz standardowy promień, a nie 2,67

Oto wynik w PJ, zobaczysz, że z elipsą daje bardziej skończoną rzecz zgodnie z potrzebami Twojej firmy.

Pozdrowienia

2020-04-06_20_06_42-tole_1_avec_grugeage_en_elipse_et_le_bon_rayon_.sldprt.zip

Witam

Po wypróbowaniu, za Twoją radą Zozo_mp, dołączam część, która najlepiej spełnia to, czego szukałem, z rzazem o szerokości 0,5 mm i elipsą 4x6 mm. Mimo wszystko pozostawia po sobie niezłą dziurę.

Jeśli chodzi o promień gięcia, to wynosi on 2,67mm (dla blachy o grubości 2mm) przy pomiarze raz zgiętym, ponieważ definiuję parametry blachy w każdej części, zgodnie z użytą blachą. Tak więc domyślne ustawienia w tym pokoju to te, które wprowadziłem.

To tyle, jeśli chodzi o 3D i czekam na informacje zwrotne dotyczące wykonalności, ponieważ rzeczywista część jest nieco bardziej złożona. W rozmowie z podwykonawcą, o którym mowa, powiedział mi, że z pewnością możemy to rozpracować bez nacięć na dole linii laserowej i upewnić się, że zagięcia są razem.

Jeśli będę zainteresowany i będę mógł, zamieszczę zdjęcia z testów na prawdziwych częściach.

W każdym razie dziękuję za pomoc.

Pozdrowienia

demo_plis_bord_int_2.sldprt
1 polubienie

Hello@LG61

Dziękuję za Twoją opinię. ;-)

Ciekaw jestem, co zrobi z tobą twój podwykonawca, ponieważ zawsze uczysz się sztuczek, ponieważ istnieją świetne sztuczki, które nie zawsze pojawiają się w odniesieniu do gotowej części.

Jeśli możesz dołączyć zdjęcie płaskiego elementu tuż przed złożeniem, byłoby świetnie.  ;-)

Do pluche

do testów

Spraw, aby Twój kawałek był w objętości

i przekształć go w blachę 

oczywiście tworząc linie cięcia (opcja rozdarcia)

, aby go rozłożyć 

@+;-)

Witam

Ja też jestem ciekaw zdjęć, ponieważ zajmuję się krojeniem/składaniem; jedynym sposobem, w jaki mogę zobaczyć bez wycięć pod kątem 45 ° w rogach, jest wykonanie ramy w 4 częściach i posiadanie 4 rogów w spapach, patrz PJ. Pod względem jest prawie identycznie, ale pod względem zysku materiałowego to właśnie tam wygrywamy...

cadre_ac_cobra_427_.sldprt