Witam
Zwracam się do Was z prośbą o problem, którego do tej pory nigdy nie miałem. Wykonuję plan pomieszczenia, który zawiera 2 konfiguracje. Różnice między tymi 2 konfiguracjami to zmieniająca się długość i średnica. Te różne długości znajdują się w niestandardowych właściwościach każdej konfiguracji, a w szkicach używam równań do przypisywania wartości do boków. Na przykład dla długości umieszczam "=L" w polu przyciemnionym.
W 3D wszystko idzie dobrze, jeśli odbuduję części, postępuj zgodnie z wymiarami wskazanymi w ich właściwościach, ale na rysunku, nawet jeśli wybiorę 2 różne konfiguracje, zawsze pokazuje mi ten sam rozmiar części.
Kto ma ktoś pomysł?
PS: Używamy SW2012 SP5.0 i EPDM 2012.
Dziękuję przez akce,
Witam
Czy możesz wysłać część i rysunek, żebym mógł zobaczyć. Jestem też pod 2015 rokiem w domu
Czy robisz konfiguracje za pomocą płyty exel, czy dodajesz konfigurację do swojego pokoju i modyfikujesz wymiar? Jeśli dodasz, upewnij się, że zweryfikowałeś swoją ocenę dla tej konfiguracji, a nie dla wszystkich.
Witaj Manu67,
Dziękuję za zainteresowanie moimi ubraniami... Uważaj, pracuję w 2012 roku, a nie w 2015!
Załączyłem plik 3D, abyście mogli zobaczyć, jak to się robi.
Pozdrowienia
80429776.sldprt
Część z konfiguracjami, które właśnie dostałem, jest identyczna. Sprawdź, czy masz to, aby zweryfikować kursy...
nouveau_microsoft_word_document.docx
Rzeczywiście, we wszystkich konfiguracjach będziesz miał ten wymiar, który będzie równy LTOT. Jednak wartość przypisana do LTOT jest inna w każdej konfiguracji za pośrednictwem niestandardowych właściwości tych konfiguracji.
Zobacz zrzut ekranu na komputerze.
capture_decran_2016-02-16_19.04.59.png
W domu to działa, wystarczy wybrać swoją konfigurację, kopiujesz następnie wklejasz widok i klikasz na niego, aby zmienić konfigurację tam powinno działać. :-)
nouveau_microsoft_word_document.docx
Czy udało Ci się to sprawdzić?
Witam.
Głupie małe pytanie: ale czy próbowałeś zrekonstruować swój dokument rysunkowy? Naciśnięcie CTRL+Q i powinno to zrobić.
Kolejne pytanie, jak wybrać konfigurację na rysunku? Klikasz prawym przyciskiem myszy na wybrany widok => właściwość =>"użyj nazwanej konfiguracji"=>ok? A może korzystasz z innego sposobu?
Regularnie robię rysunki w kilku konfiguracjach i nigdy nie miałem tego problemu. Tym bardziej zaskakujące jest to, że mówisz, że masz funkcjonalne 3D
sans_titre.png
Witam
W 3D faktycznie wykonuję test Q, aby odbudować każdą konfigurację, a w 3D następuje to. Z drugiej strony w planie to nie działa...
Plan i jego 3D umieściłem w archiwum w archiwum PJ. Czy możesz mi powiedzieć, czy to działa dla Ciebie?
Z góry dziękuję.
desktop.rar
Niestety mam wersję starszą od Twojej, więc nie byłbym w stanie tego sprawdzić. Ale jestem pewien, że inni będą z tego zadowoleni.
Kolejny potencjalny trop. Czy wszystkie twoje części są rozjaśnione lub rozwiązane? Bo wiem, że czasem muszę "rozwiązać" swoje montaże, żeby pewne modyfikacje zostały uwzględnione w MEP
Właśnie przetestowałem z twoim układem i rzeczywiście jego błąd.
Ale otwierałem każdą konfigurację i grałem tak, że się zmieniały, a potem następował rysunek. Patrz P J
nouveau_document_microsoft_word.docx
Dobrze w domu,
systematycznie pokazuje mi ostatnią aktywną konfigurację w 3D, nawet jeśli poproszę go o dwie różne konfiguracje. Zastanawiam się, czy nie ma błędu związanego z wersją 2012.
Z drugiej strony właśnie zobaczyłem, że jeśli dodam funkcję, która nie jest aktywna w 2 konfiguracjach, rysunek jest następujący... Idź postać.
Ach, te radości z korzystania z komputera. To szaleństwo. Ale hej, najważniejsze jest to, że to działa.
Witam wszystkich (lub dobry wieczór),
Wreszcie ciąg dalszy i koniec problemu: nie mam żadnych dodatkowych funkcji do dodania z jednej konfiguracji do drugiej, więc po prostu zmieniłem kolejność niektórych funkcji w drzewie tworzenia, umieszczając obróbkę splajnów na końcu, rozwiązuje to problem.
Dziękuję wszystkim, którzy próbowali debugować to ze mną!