Kilka rysunków dla 3D

Cze wszystkim

Wszystko jest powiedziane w pytaniu: czy można wykonać kilka rysunków w tym samym 3D z konfiguracjami.

Moja sytuacja: Wykonałem projekt z rodziną pomieszczeń, ponieważ mój obiekt ma kilka konfiguracji. Teraz przechodzę do M.E.P., ale podczas zmian konfiguracji zauważyłem, że rysunek, zwłaszcza wymiary, nie podążają tak dobrze... Pomyślałem więc o innym rozwiązaniu: w mojej rodzinie są zakresy średnic (moja część = rurka), których M.e.P. jest takie samo, z wyjątkiem średnicy, która się zmienia. Zdecydowałem się więc na wykonanie konfiguracji M.E.P., czyli dla zakresu wartości (6 pozycji) będzie ten sam plan, więc będzie to konfiguracja powiązana i za pomocą tabeli zostanie wskazana wartość średnicy.
Ale mam dość oryginalny problem. dla planów 4/5 to działa, mam konfigurację powiązaną z M.e.P, ale nie dla ostatniej. O ile konfiguracja jest dobrze powiązana, o tyle kiedy patrzę w moją rodzinę, to są to odpowiednie wartości itp., ale na M.e.P. otrzymuję "obraz" innej konfiguracji.

Mam nadzieję, że wyraziłem się jasno, dziękuję za pomoc.

1 polubienie

Czuję się trochę śmiesznie, zadając to pytanie... Myślałem, że wszystko sprawdziłem, ale musiałem tylko usunąć jednostkę geometryczną: punkt, który utrudniał aktywację konfiguracji.

Przepraszamy za niedogodności

2 polubienia

Opublikowałem już tutorial na to pytanie i wydaje mi się, że był już dla Ciebie też ;-)

Więc tak, jeśli jest to mniej więcej ten sam pokój, obraz powinien mi załatwić sprawę

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/famille-de-pieces-solidworks

Dla przypomnienia

@+ ;-)

3 polubienia

gt22 już pierwszy problem, gdy przechodzę do Wstaw > tabele, opcja Rodzina pokoi jest w moim przypadku wyszarzona... Dlaczego zawsze mam tego rodzaju problem...

Dodatkowo zauważyłem już, że w SW bardzo ważne  jest to, co wyświetla się na ekranie podczas nagrywania, na przykład: w rodzinie pokoju, jeśli skoroszyt jest zamknięty na innej stronie niż na stronie, na której znajduje się rodzina, oprogramowanie nie znajduje danych tak jakby działało tylko w miejscu przeglądanym na ekranie. Więc problem z twoim rozwiązaniem polega na tym, że musiałbym zamknąć Excela z tabelą w widoku (ponieważ nie chciałbym sarchiwizować całej tabeli mojej rodziny), którą chciałbym umieścić w moim M.e.P., ale nagle moja rodzina części nie będzie dostępna podczas zmiany konfiguracji

Mam wrażenie, że nie mówimy też w tym samym języku ;-)

Ponów pełny widok samouczka

Zobaczysz, że nie musisz mieć kompletnego stołu od rodziny w pokoju

Tak jak w przypadku VIA EXCELL

Ponieważ boczne pola mają rozwijane menu

Będziesz więc miał w zasięgu wzroku  tylko to, czego pragniesz 

a wybór z Twojej strony zostanie zidentyfikowany w tym menu rozwijanym

@+ ;-)

1 polubienie

Tak, rzeczywiście, przyznaję, że nie jestem wszystkim, co mówisz...
Ok dla rozwijanych menu, ale w moim przypadku nie jest odpowiedni. A kiedy tabela jest wstawiana, następuje "zmiana rozmiaru" okna Excela: kiedy osoba ukrywa wiersze i kolumny oraz minimalizuje okno, pokazuje to, że oprogramowanie bierze pod uwagę tylko to, co pojawia się na ekranie.

Ale przede wszystkim problem polega na tym, że nie mam dostępu do rodziny od czasu planu, ponieważ jest wyszarzony

Biorąc pod uwagę twoją odpowiedź, nie spojrzałeś całkowicie na samouczek

Poświęć trochę czasu, aby spojrzeć na to kilka razy, jeśli musisz

wszystkie twoje kursy mają indeks A.B.C.D.E.F. itp.......

Każda wskazówka jest powiązana z pudełkiem

który ma rozwijane menu, które wywodzi się z różnych stron Twojej rodziny pokojowej

Musisz je tylko połączyć i wyjaśnić, jak to zrobić

Wtedy w przypadku twojego rysunku podstawa jest taka sama dla całej rodziny

A jeśli zmienisz w tabeli wstawisz swój rysunek, możesz dowolnie wybrać swoje wymiary 

(wartość indeksów A.B.C.D.E.F itp.

@+ ;-)

Co zmieni Twój plan

GT22 : Okej, może nie przyjrzałem się wystarczająco dokładnie i to rozwiązało niektóre z moich problemów. 
Ale myślę, że nie przeczytałeś też uważnie mojej wiadomości, kiedy mówię, że nie mam dostępu do mojej rodziny elementów, aby ją wstawić , co sprawia, że metoda wideo jest bezużyteczna, dopóki nie mogę wstawić tabeli mojej rodziny.

Ale myślę, że nie przeczytałeś też uważnie mojej wiadomości, kiedy mówię, że nie mam dostępu do mojej rodziny elementów, aby ją wstawić , co sprawia, że metoda wideo jest bezużyteczna, dopóki nie mogę wstawić tabeli mojej rodziny.

Dlaczego chcesz wstawić stół swojej rodziny pokoi Excell

ponieważ tabela będzie tam, ale zmniejszy się format (rozmiar na ekranie)

z prostymi polami do wyboru za pomocą list rozwijanych w zależności od odniesienia wymiarów

Nie wiem, nic nie rozumiem ani co??????????????????

Po wybraniu każdej wartości

Obraz części na rysunku zmieni się wizualnie

@+ ;-)

Myślę, że nie wyobrażamy sobie tego samego ani tego samego rozwiązania:
Mam 35 konfiguracji, powiedzmy, że pierwsze 10 to części o małych średnicach, więc wymagają wstępnego nawiercenia, kolejne 15 to standardy, więc nic specjalnego, a ostatnie 10 ma duże średnice, więc potrzebują rzazu.

W SW MP, gdy zmienia się widok, wymiary nie idą w parze (poruszają się we wszystkich kierunkach), więc zapominamy o jednym planie na konfigurację. Chciałbym więc mieć JEDEN widok połączony z JEDNĄ konfiguracją (stworzoną specjalnie dla widoków M.e.P.) i używać tych widoków do planu dla kilku wartości. Tak więc obraz planu nie będzie dokładnie reprezentował pomieszczenia, ale ogólną ideę. I tak, aby nadal mieć wartości wybranego elementu, chciałbym wstawić linię rodziny części wskazującą wymiary części.

Chyba nie jestem wystarczająco jasny :)

Tak jak mówisz, nie jesteś zbyt jasny

Myślę, że nie wyobrażamy sobie tego samego ani tego samego rozwiązania:

Powiedzmy, że mam 35 konfiguracji

Pierwsze 10 odpowiada częściom o małych średnicach

więc wymagają wstępnego nawiercenia,

Teraz masz 10 części, więc będzie działać - Rodzina części nr 1

Kolejne 15 to standardy, więc nic specjalnego

tam masz 15 sztuk, więc działa również  rodzina pokoju nr 2

A ostatnie 10 ma duże średnice, więc wymagają krwawienia.

również część rodziny nr 3

W SW MP, gdy zmienia się widok, wymiary nie idą w parze (poruszają się we wszystkich kierunkach), więc zapominamy o jednym planie na konfigurację. Chciałbym więc mieć JEDEN widok połączony z JEDNĄ konfiguracją (stworzoną specjalnie dla widoków M.e.P.) i używać tych widoków do planu dla kilku wartości. Tak więc obraz planu nie będzie dokładnie reprezentował pomieszczenia, ale ogólną ideę. I tak, aby nadal mieć wartości wybranego elementu, chciałbym wstawić linię rodziny części wskazującą wymiary części.

Myślę, że najlepiej jest przejść przez 3 pokoje rodzinne, które mają ten sam geometryczny wygląd

z wyjątkiem tego, że kursy mu i te kursy są odniesione za pomocą indeksu, który A.B.C.D.E.F.G.H itp. które można wyświetlić poprzez wstawienie obrazu

lub bezpośrednio na części

Moneta nie ma już haczykowatej strony w Twoim zakładzie  , ponieważ jest odniesieniem 

w tabeli mikro z polem Wartości na liście rozwijanej

W każdym razie, tak będę postępował, gdy każdy zrobi to, co chce

który z + jest jak każda rodzina ma swoją specyfikę

Moim skromnym zdaniem powinien mieć inną nazwę

@+

ciężko ciężko w ten piątek ;-)

Dokładnie mam wszystko w tym samym pliku, ponieważ na pojedynczy artykuł mam już 3 rodziny części, więc jeśli podzielę odpowiednio do planów, których potrzebuję , będę miał 32 (±2 następne, jeśli oddzielę wszystkie ^^) rodziny części na 1 artykuł, podczas gdy nadal  mam 65 czekających na ^^.
Będę musiał podjąć decyzję, dziękuję.

1 polubienie

I czy uważasz, że mądrze jest mieć wszystko w tym samym pliku?

1 polubienie

Tak, ponieważ jest to ta sama część na tym samym etapie produkcji "szkic wstępny" , a dla problemów z zarządzaniem jest to prostsze, ponieważ posiadanie 32 plików 3D dla tej samej części nie jest łatwe do przyswojenia dla całej firmy.

EDIT: Ale mój instynkt jako dociekliwego studenta musi też chcieć zrozumieć, dlaczego nie jest to możliwe. Ponieważ oprogramowanie o takiej "mocy" powinno pozwalać, moim zdaniem, na tego rodzaju raczej "banalne" manipulacje. Może to nie jest mądre, ale nie wyjaśnia, dlaczego nie mogę wstawić rodziny mojego pokoju.

Ok, oprogramowanie o takiej mocy musi być w stanie to zrobić, ale w dniu, w którym twój plik zabuguje się w niewłaściwym czasie, umieszczasz wszystko w powietrzu!! Co więcej, jeśli później zrobisz montaże, powodzenia, ponieważ włożysz dwie części, a twój komputer będzie nasycony....

To jeden ze sposobów robienia rzeczy, całkowicie to rozumiem, ale z tego, co wiem, nie jest to najlepszy sposób. (to moje zdanie)

Miłego weekendu wszystkim!! :)

G.

1 polubienie

Dziękuję za radę, ale muszę też dostosować się do wymagań mojego kierownictwa...

Miłego tygodnia :)