Wracam do ładowania z problemem z rozmiarem pliku. Nie chodzi o to, aby znaleźć sztuczkę, aby wysłać mniejszy plik, ale już o to, aby pracować nad mniejszym plikiem. Jestem na BARDZO podstawowym projekcie z 20 funkcjami (tylko wytłaczanie i usuwanie materiału, bez wygładzania i powierzchni), który waży aż 200 MB (patrz załączony zrzut ekranu).
I znowu, jest to ekstrakcja dość podstawowej konfiguracji pokoju, ale która miała 7 konfiguracji i która ważyła 1,2 GB !! Nie trzeba dodawać, że pomimo 12 GB pamięci, dysku twardego SSD i procesora i7 najnowszej generacji, ulega awarii przy każdej przebudowie. Jest to więc dla mnie nie do rozwiązania, zwłaszcza, że nawet usuwając funkcje (nie tylko usunięte) lub konfiguracje, rozmiar pliku zwiększa się !! Zdecydowałem się na przebudowę każdego elementu, ale jest to niedopuszczalne i niezgodne z terminami, które mam.
Stąd powrót mojego pytania: skąd wiemy, która funkcja w drzewie zużywa megabajty, a nie tylko zajmuje dużo czasu na rekonstrukcję za pomocą narzędzia statystycznego?
200 MB na 20 prostych funkcji, wydaje mi się to kompletnie szalone!!
To, co bym zrobił na twoim miejscu, to całkowite odinstalowanie SolidWorks (pełna opcja w odinstalowaniu), a następnie ponowna instalacja, a zwłaszcza aktualizacja do najnowszych SPs, obecnie 2013SP4.
Musi być problem z instalacją lub nie rozumiem, czy mógłbyś przesłać nam plik, o którym mowa?
całkowita ponowna instalacja, dlaczego nie, ale nie mam dostępu do SP4, nie jestem już w trakcie konserwacji. Dziękuję więc za radę, ale mam małą nadzieję i inne rozwiązanie byłoby mile widziane. Całkowicie przebudowałem pokój, który wysłałem do komputera, aby go zobaczył, zaczynając od pustego pokoju, a nie od już zbudowanego. Podsumowanie "statystyki funkcji":
Wyodrębniony wzór 1:
Funkcje 37, tomy 2, powierzchnie 0
Całkowity czas odbudowy w sekundy: 0.38
0 Projekt Redone 2:
Funkcje 29, tomy 2, powierzchnie 0
Całkowity czas odbudowy w sekundach: 0.28
zrzut ekranu w PJ, wynik jest dokładnie identyczny, tylko kilka funkcji mniej dla uproszczenia.
Jest już lepiej, ale najlepsze jest w eksploratorze:
Projekt 1: 195270 KB (i zwiększa się do 324 000 KB podczas zapisywania pliku przed powrotem do tej wartości)
Wzór 2: 560 KB
Jest wart wszystkich zamków błyskawicznych na świecie.
Plik mogę jeszcze wysłać, choćby po to, żeby zobaczyć, jak się zachowuje pod SW2013 SP4 (2,3 MB po kliknięciu winzipa)
Praca w lekkim zespole z 20 częściami jest śmieszna, więc musi być duży problem z konfiguracją, więc albo musisz przejrzeć wszystko od A do Z i mieć nadzieję na znalezienie problemu, albo odinstalować Revo Uninstaller, aby zrobić to poprawnie, a następnie zainstalować ponownie.
Jeśli rozmiar pliku jest nienormalnie wysoki, zdecydowanie radzę przejść do Narzędzia, Opcja, Właściwość dokumentu, Jakość obrazu i sprawdzenie, czy suwak jakości cieniowanego obrazu nie znajduje się w czerwonym obszarze... W takim przypadku, odrzucając go tuż przed obszarem, rozmiar pliku znacznie się zmniejszy.
Dostałem ten pb z rozmiarem, który stale się zwiększał bez modyfikowania pliku. Możesz spróbować kliknąć prawym przyciskiem myszy w zakładce konfiguracji i "Wyeliminuj nadmiarowość", bez pewności, ale to właśnie wyciągnęło mnie z kłopotów...
Dziękuję wszystkim za rady, niestety żadna z nich nie działa na tym etapie. Może poza odinstalowaniem, ale jeszcze nie próbowano.
- Brak możliwości korzystania z usuniętych szkiców
- Pełne statystyki pomieszczenia są w PJ, ale w ogóle nie odzwierciedlają faktycznego czasu rekonstrukcji i nagrania pomieszczenia.
- Jakość obrazu jest na bardzo niskim poziomie (suwak na 2, czerwona strefa na 18)
- Nie mam opcji "wyeliminuj redundancje" w konfiguracjach, czy to jest nowa funkcja SP >0 V2013?
- Używam już tego samego szkicu z wyborem konturu, aby wykonać różne wyciągnięcia
- Niestety, nie jestem już na utrzymaniu ze względów budżetowych, ale przede wszystkim z zasady. Nawet Microsoft nie pobiera opłat za swoje SP... Ale to nie czas i miejsce na taką debatę, nie jestem nawet pewien, czy nowszy SP rozwiązałby mój problem.
Nie próbuj odinstalowywać solidworks , zapewniam Cię, że to nic nie zmieni, będzie to dla Ciebie tylko strata czasu.
jeśli nic nie zadziałało, istnieje metoda Microsoft:
Rozmiar plików nigdy się nie zmniejsza, ponieważ w pliku systemu Windows zapisywana jest swego rodzaju "historia", w skrócie, jedyną metodą zresetowania tego wszystkiego jest wykonanie prostego zapisu pod plikiem.
Zasadniczo, wykonaj test ze swoim plikiem, otwierasz go w solidworks, tworzysz plik, zapisujesz jako, zapisujesz go na przykład na pulpicie i patrzysz na rozmiar: jest to minimalny rozmiar, który może sprawić, że plik będzie zawierał wszystkie zawarte w nim informacje.
Jeśli rozmiar jest dobry, masz swoje rozwiązanie, jeśli plik jest nadal bardzo ciężki, to dlatego, że problem wynika z danego wnętrza pliku ... Spotkałem się już z tym przypadkiem ze stanem wyświetlania, który był "verolled"
Przetestowano opcję "Zapisz jako", brak poprawy (-2 MB ze 195 MB). Poddaję się, zacznę wszystko od nowa od zera, to "tylko" trzy dni dodatkowej pracy. Znam takich, którym trudno będzie pogodzić się z powodem opóźnienia, i słusznie.
Dziękuję wszystkim za pomoc, pozostawię temat otwarty, jeśli ktoś przyniesie inne rozwiązanie, które zadziała w moim przypadku, przyda się każdemu.
Ponieważ zapisany pod rozmiarem nie zmniejszył się, w pliku pozostał tylko wewnętrzny problem, aby rozwiązać problem i przejść do przodu w swoim problemie, jedynym rozwiązaniem będzie dostarczenie nam Twojego pliku, abyśmy mogli dalej testować.
Pozostaję przekonany, że problem musi wynikać z uszkodzonego stanu wyświetlania... ewentualnie spróbuj usunąć je wszystkie (z drzewa konfiguracji)
Oto link do skompresowanego pliku, w tym zarówno uszkodzonego oryginału, jak i odbudowanego, który nie stanowi już problemu.
Publikuję go na zewnętrznym serwerze, aby móc go usunąć dziś wieczorem, mam klauzule poufności i nie chcę, aby ten plik był swobodnie dostępny przez zbyt długi czas.
po całkowitym wymazaniu kostki (funkcja i szkic) 202113 KB
CQFD.
Zdumiewa mnie to, że ten plik nagle eksplodował, przechodząc z 55 MB do 1,2 GB z jednej wersji projektu na drugą (3 dni lekkiej pracy nad plikiem), zanim "spadł" z powrotem do 200 MB. Niestety, ten plik, nie mogę go rozpowszechnić, aby zobaczyć, ten zawiera wszystko i dlatego jest poufny. Ale to właśnie z tego pliku głównego wydobywa się ten, do którego link znajduje się powyżej, jest to konfiguracja posprzątanego pomieszczenia.
Cóż, obawiam się, że konkluzja Pascala jest słuszna, po prostu muszę zacząć od nowa...