Od czasu przejścia na Solidworks 2021 czasy i rozmiary planów się wydłużyły i nie mogę zrozumieć, dlaczego i jak odciążyć.
Na przykład mój kolega miał plan wykonany w solidworks 2020 o wadze 70MB; otworzył go wczoraj w Solidworks 2021, właśnie przeniósł notatkę, aby móc zapisać ''resztę'', a teraz plan ma 184 MB.
Jeden z moich planów to 102 MB i zapisanie zajmuje 22 minuty, a otwarcie nawet o tym nie mówię i nie możesz zobaczyć, czy Solidworks jest zawieszony, czy działa i jego postęp, musisz zajrzeć do menedżera zadań, aby zobaczyć, że procesor działa.
Nie wiem, co zrobić, aby wrócić do "prędkości" sprzed lat, czy możecie mi pomóc? (żadnych "sztuczek" takich jak tworzenie części zespołów i wymiana, wcześniej działało to bardzo dobrze i wykonujemy projekt 3D z niezbędną aktualizacją złożenia)
Umieszczając zespoły (od Ciebie zależy, czy wybierzesz najmniej restrykcyjne, te, które będą się mniej poruszać w projekcie) na "Ustaw rozwiązane części do odciążenia", otwieranie i zapisywanie planów jest szybsze, z drugiej strony rozmiar w MB nie przesuwa się zbytnio, myślę, że nadal jest dość ciężki.
Aby to zrobić, otwierasz swój zespół, klikasz go prawym przyciskiem myszy i wybierasz "Ustaw rozwiązane części na rozjaśnione".
Witam, Jak pisze @theo.cuadradow tym temacie, musisz odznaczyć linię w Opcjach > Rysowanie / Wydajność i odznaczyć "Uwzględnij dane trybu skóry podczas zapisywania", (pojawiła się w 2020 SP4.0).
Wygląda na to, że bez niego działa znacznie lepiej. Jeszcze nie testowany dla mnie, ale jeden z moich kolegów potwierdził, że jest szybszy.
Do przetestowania w celu uzyskania potwierdzenia z Twojej strony.
Na razie dużą oszczędnością czasu jest moja manipulacja "Dostosuj rozwiązane części do lżejszych". Otwórz 3D, zmień złożenia, które chcesz rozjaśnić, i otwórz swój plan.
Przeszedłem z 22 minut otwarcia do 5 minut dla mojego planu, a nagrania są również szybsze. Rozmiar planu pozostaje, ponieważ są to tylko wizualizacje graficzne, których Solidworks nie ładuje, więc wszystko nadal tam jest, ale nie w pamięci.