Inny punkt kotwiczenia

Witam

Podczas tworzenia map bazowych punkt kontrolny został utworzony na poziomie bloku warstwy.

Mój problem polega na tym, że po uruchomieniu Smartdrawing na pierwszym arkuszu lista spawanych części jest poprawnie przyciągana do wybranego punktu kontrolnego na mapie bazowej, ale na innych wygenerowanych arkuszach punkt kontrolny znajduje się w lewym górnym rogu arkusza.

(punkt kontrolny jest inny niż w poprzednim arkuszu)

Czy istnieje rozwiązanie, które pozwala utrzymać punkt kontrolny w lokalizacji ustawionej na mapie bazowej?

Pozdrowienia

Musisz zmodyfikować szablony dokumentów w opcjach narzędzi Lokalizacja pliku (.drwdot):
image
Ale także mapy bazowe (.slddrt)

Jeśli zmienisz tylko jedną z 2 stron zaraz po dodaniu strony, znajdźmy problem, który masz.

2 polubienia

Dziękuję @sbadenis za odpowiedź. Mapy bazowe w lokalizacji pliku są już właściwe, źródło mojego problemu nie jest takie.

@Melian_Valentin Których wersji Solidworks i Mycadtool używasz?

1 polubienie

@Maclane, Solidworks i Mycadtools są wersjami Connected Standard 2025

Nie znam specyfiki tej wersji.
Na twoim miejscu narysowałbym czerwony krzyżyk w tle, aby sprawdzić, kiedy wstawisz nowy arkusz, czy będzie szukał właściwej mapy bazowej.
Jeśli tak, to może beug, który nie rejestruje pozycji punktu kotwiczenia (ale to byłoby bardzo zaskakujące... :rofl:)
Jeśli nie ma odpowiedniego tła, wykop, dlaczego bierze kolejny.

Czy nowy arkusz rysunku bez przechodzenia przez " SmartDrawing " ma ten sam problem z punktem kontrolnym?
Jeśli tak, zapoznaj się z odpowiedziami @sbadenis.
Jeśli nie, przyjrzyj się bliżej opcjom SmartDrawing... Pomocne byłyby zrzuty ekranu opcji.

2 polubienia

Nie widziałem odniesienia do SmartDrawing!
Rzeczywiście, bardzo dobra uwaga na ten moment!

W Smartdrawing są widocznie 2 lokalizacje:
Zakładka Tworzenie planów:

A także odmiany liści:

Aby sprawdzić, czy dobrze jest użyć tej samej metody, aby sprawdzić, czy wczytana jest właściwa mapa bazowa.

Przykro mi, że nie mogę już ilustrować, ponieważ jako nowy użytkownik mogę udostępnić tylko jedno media.

MEP SmartDrawing:

Czy zajrzałeś do Smartdrawing, deklinacja liści, czy ścieżka jest dobra?

Tak, ścieżka wskazuje właściwy plik.

Gdy zmieniam format pliku MEP, zmienia się również punkt kontrolny.

Zmieniasz drwdot, ale zmieniasz również plik .slddrt wskazany w zakładce odmiany liści.
Pierwszy arkusz MEP jest oparty na szablonie rysunku (.drwdot), a kolejne na mapie bazowej (.sldprt), nie są to te same pliki i bardzo przypomina to Twój problem, bez chęci nalegania. :wink:

2 polubienia

Zgadza się!

Dziękuję bardzo

Wydawało mi się to dobre, stąd tak ważne jest uważne czytanie odpowiedzi (i dla mnie, aby było tak jasne, jak to tylko możliwe!) :rofl:

1 polubienie