Z diamentowym grotem czy nie?

Witam wszystkich,

Denerwuje mnie funkcja blachy.

Chciałbym zrobić odrobinę wyżu, żeby wzmocnić moją blachę. Jednak nie wiem, czy to właściwa droga, żeby tam dotrzeć.

Celem jest wykonanie skrzyżowanych fałdów z przodu, aby wzmocnić ich ujęcie.

Przedstawię mój problem na zrzucie ekranu. Dziękuję.

Powinieneś zobaczyć kontekst, inne elementy, mocowania itd

Cześć,

Funkcja diamentowego grotu jest czysto graficzna, jak wskazuje jej opis.
image

Osobiście modeluję piramidę i przerabiam ją na blachę, do rysunku to praktyczne. Ale zawsze będzie krawędź piramidy, która nie jest połączona.

Cześć;

Radziłbym zacząć od funkcji blachy, a nie od konwersji wyciągania.
image
Po drugie, jestem za prawdziwym modelowaniem " diamentu " (jak sugeruje @arthur.fonmarty).
Polecam też unikać przechowywania zewnętrznych źródeł (tak bardzo, jak to możliwe):
image
(w zależności od ustawień Solidworks, może to powodować problemy z aktualizacjami komponentów).

1 polubienie

Cześć

Tworząc narzędzie do tłoczenia, jest to dość łatwe.

Narzędzie

NARZĘDZIE Z DIAMENTOWYM GROTEM. SLDPRT (119,0 KB)
BLACHA Z DIAMENTOWYM GROTEM. SLDPRT (31,4 KB)

5 polubień

Dodatkowo, w najnowszych wersjach SW nawet nie musisz tworzyć narzędzia!

2 polubienia

Pozycja 1.SLDPRT (95,3 KB)
Innym sposobem na stworzenie tego kształtu jest przekształcenie go w narzędzie.

Nie rozumiem, dlaczego mówisz, że w najnowszej wersji nie potrzebujemy narzędzia? w Solidworks 2026 SP1 (licencja standardowa) funkcja diamentowego końcówki powoduje tylko linie i nie powoduje zniekształceń 3D

Począwszy od SW2024, można używać narzędzia Stamp do tworzenia parametrycznych narzędzi kształtów szkicow, które można stosować do części blachowych. W poprzednich wersjach szkice i funkcje musiały być zapisywane jako część " narzędzia kształtu " (. SLDFTP), zanim można go zastosować na blachie.

Nie jestem pewien, co naprawdę sensuje odkształcenie blachy, dla mnie reprezentacja jest wystarczająca w większości przypadków.
Reprezentacja na modelu 3D i MEP wystarcza, by wykonać tę funkcję za pomocą maszyny do gięcia i dla wizualizacji 3D, a także dokładnie wywołać blachę (bardzo niewielkie odkształcenie ze względu na bardzo niski kąt) i moim zdaniem to jest cały sens tego przedsięwzięcia.

1 polubienie