Radziłbym zacząć od funkcji blachy, a nie od konwersji wyciągania. Po drugie, jestem za prawdziwym modelowaniem " diamentu " (jak sugeruje @arthur.fonmarty). Polecam też unikać przechowywania zewnętrznych źródeł (tak bardzo, jak to możliwe): (w zależności od ustawień Solidworks, może to powodować problemy z aktualizacjami komponentów).
Nie rozumiem, dlaczego mówisz, że w najnowszej wersji nie potrzebujemy narzędzia? w Solidworks 2026 SP1 (licencja standardowa) funkcja diamentowego końcówki powoduje tylko linie i nie powoduje zniekształceń 3D
Począwszy od SW2024, można używać narzędzia Stamp do tworzenia parametrycznych narzędzi kształtów szkicow, które można stosować do części blachowych. W poprzednich wersjach szkice i funkcje musiały być zapisywane jako część " narzędzia kształtu " (. SLDFTP), zanim można go zastosować na blachie.
Nie jestem pewien, co naprawdę sensuje odkształcenie blachy, dla mnie reprezentacja jest wystarczająca w większości przypadków. Reprezentacja na modelu 3D i MEP wystarcza, by wykonać tę funkcję za pomocą maszyny do gięcia i dla wizualizacji 3D, a także dokładnie wywołać blachę (bardzo niewielkie odkształcenie ze względu na bardzo niski kąt) i moim zdaniem to jest cały sens tego przedsięwzięcia.