Wskaźników

Mała wskazówka:

Aby Twoje punkty były widoczne, musisz narysować ramkę w linii konstrukcyjnej, która zawiera wszystkie Twoje punkty, a następnie zapisać jako i wybrać dxf.

Zaznacz pole "Widok adnotacji" i potwierdź.

Zobacz obrazek obok.

point.png

Cześć @ Alexandre

Wykonaj eksport IGES

i pobierz współrzędne punktów w pliku

(lGES to plik TXT, który może być używany w Excell)

@+ ;-)

3 polubienia

Aby nawiązać do propozycji @gt22, spójrz na następujące pytanie: http://www.lynkoa.com/forum/3d/recuperer-coordonnees-points-dans-mise-en-plan

1 polubienie

Witam

SolidWorks posiada funkcję, która działa dla linii, ale prawdopodobnie także dla punktów:

http://help.solidworks.com/2013/french/SolidWorks/sldworks/c_Conversion_of_Sketch_Lines_to_Construction_Geometry.htm

Lub jeśli jest wzdłuż linii:

http://help.solidworks.com/2013/french/SolidWorks/sldworks/t_Creating_Multiple_Reference_Points_Along_Curves.htm?id=3fdd1775ab294a539e2eeaef65af854b#Pg0

Osobiście, chłopaki, uważam, że moje rozwiązanie jest znacznie prostsze...

Jeśli, oczywiście, Nastran weźmie dxf....

@Bart, jakie opcje wybierasz ze wszystkich dostępnych opcji? Czy zbierasz punkty w 3D?

Przechodząc przez metodę @gt22 (przynajmniej na początku, niekoniecznie konieczną do przejścia do Excela) wystarczy zaznaczyć opcję "Eksportuj elementy szkicu" w opcjach eksportu (patrz obrazek)

screenshot339.jpg
2 polubienia

Zaleta plików Excell

zaletą pliku EXCELL jest to, że masz swoje kolumny: X, Y, Z

i ogólnie rzecz biorąc, można go wykorzystać w prawie wszystkich dziennikach i wszędzie i można go przechowywać w dowolnym miejscu

który z + jest, jeśli masz wiele punktów, strona excell jest bardzo duża ;-)

@+ ;-)

Aby nieco wyjaśnić kontekst:

Musimy zwymiarować pływającą barkę. (Zobacz zdjęcie)

Tworzę więc model do obliczeń metodą elementów skończonych. 

Kropki reprezentują położenie środka ciężkości pływaków.

Z tą różnicą, że gdy zapisujemy punkty w kroku lub parabryle i bardziej ogólnie, nie wszystkie elementy szkicu są importowane.

Z drugiej strony, jeśli stworzę punkt odniesienia na każdym z punktów, to będzie on widoczny na oprogramowaniu kolegi.

Rozumiem twoje rozwiązania, ale nie sądzę, aby były odpowiednie dla mojego przypadku, ponieważ jeśli zmodyfikuję model, wszystko musi zacząć się od nowa... model będę go modyfikował wiele razy...

A potem, gdy mam już współrzędne punktów, nie jestem już dalej z przodu... Jak utworzyć moje słynne punkty odniesienia na podstawie współrzędnych? 

Rozwiązaniem niestety jest zdobywanie 40 punktów jeden po drugim, ale nie mogłem przestać myśleć, że to, co jest możliwe za 1 punkt, musi być możliwe za tysiące... i automatycznie... Myliłem się.

To jest mniej więcej to, co myślałem, makro do tego rodzaju manipulacji jest niezbędne...

barge_flottante.png

I słusznie @alexandre.thellier!

Spróbuj zapisać w IGES, zaznaczając opcję wskazaną powyżej w opcjach eksportu: otrzymasz wszystkie swoje elementy szkicu (a tym samym punkty) w innym oprogramowaniu!

screenshot339.jpg
1 polubienie

Nie rozumiem lub to ci nie odpowiada

czy nic nie zrozumiałem? Moja głowa płata mi figle czy co? ;-)

W taki czy inny sposób, jeśli zmodyfikujesz swoje elementy

W ten sposób zmodyfikujesz swoje środki ciężkości swoich punktów orientacyjnych, prawda?

więc twoje łożyska nie będą już dobre

Jeśli chodzi o rekonstrukcję, nie ma nic lepszego niż lista punktów za pośrednictwem IGES

z punktami odnoszącymi się w X, Y i Z

@+ ;-)

2 polubienia

Oczywiście mówię o szkicu 2D, a nie 3D!!

Aby uzyskać naprawdę 3D, przejdź przez IGES i jak mówi Benoît, zaznacz pole eksportu, jak pokazał... =)

2 polubienia

@ Benoit

Dziękuję za tę wskazówkę, o której nie wiedziałem. W IGES, na solidworks, dobrze uzyskuję moje elementy szkicu.

Problem polega na tym, że NAstran nie rozpoznaje żadnych elementów szkicu podczas importu. Właśnie zrobiłem test z moim kolegą. Moja sztuczka z przechodzeniem przez punkt odniesienia też nie działa...

Najwyraźniej importuje tylko powierzchnie lub objętości.

To, co zamierzamy zrobić, to utworzyć małą kwadratową powierzchnię, której środek jest jednym z punktów szkicu, a następnie powtórzyć tę powierzchnię z funkcją powtarzania sterowaną przez szkic. W związku z tym będziemy mieli wszystkie lokalizacje pływaków.

@gt22

W rzeczywistości początkowe pytanie dotyczyło tego, jak szybko utworzyć punkty odniesienia z punktów szkicu, aby punkty te były widoczne podczas importowania do innego oprogramowania, w tym przypadku Nastran.

Odpowiedź mi nie odpowiada, ponieważ proponujesz wyodrębnić współrzędne XYZ z punktów, a następnie wprowadzić je do Nastran za pomocą pliku xls.

To mi nie odpowiada, ponieważ modyfikując model solidworks x razy, modyfikujesz współrzędne swoich punktów x razy. Plik xls nie ma żadnych powiązań z modelem Solidworks, więc wszystko jest wpisywane ponownie przy najmniejszej modyfikacji.

Ta metoda jest jednak bardzo interesująca, aby odzyskać XYZ punktów, ale nie nadaje się w moim dzisiejszym przypadku...

W każdym razie dziękuję wszystkim za reakcję.

1 polubienie

A szkoda! Nie ma opcji importu w twoim oprogramowaniu NAstran?

Tak, jest wiele opcji, ale próbowaliśmy wszystkiego. Nic nie działa, musisz przechodzić przez powierzchnie lub bryły.

Jest to wada lub wybór redaktorów, aby uniknąć radzenia sobie z ogromną masą elementów szkicu.

1 polubienie

@ Aleksandra

Excel i solidworks mają możliwość tworzenia linków bez żadnych obaw ;-)

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=g28wLMpSik8

http://www.lynkoa.com/forum/solidworks/lien-fichier-excell-et-piece-sw

można zaimportować format IGES do programu Nastran, dzięki czemu można zaimportować model z solidWorks za pośrednictwem IGES

Zobacz ten link

http://www.scc.kit.edu/scc/sw/msc/Nas120/appendix_a_final.pdf

@+ ;-)

Zobacz ten link

http://forum.altairhyperworks.com/index.php?/topic/1669-created-tabled-in-hm-from-excel-data/ (w języku angielskim)

@+ ;-)

@gt 22

Nie czytasz poprzednich odpowiedzi.

Możemy zaimportować IGES do Nastrana, ale bez elementów szkicu lub nie wymyśliliśmy, jak... A podlinkowany plik PDF nic nam nie mówi, zwłaszcza, że ten plik PDF dotyczy oprogramowania, które nie ma nic wspólnego z naszym. 

Oczywiście można połączyć Excela i Solidworks za pomocą rodziny części, ale tutaj nie widzę związku.

Oczywiście można połączyć Excela i SolidWorks poprzez wygenerowanie krzywej przez chmurę punktów, ale nadal nie widzę tutaj związku.

Krótko mówiąc, nie widzę sensu tego ostatniego postu, przepraszam.

1 polubienie

A jeśli @ Alexandre przeczytałem poprzednie odpowiedzi i postaram się jak najlepiej spełnić oczekiwania poprzez prośby

Pytanie u podstaw brzmiało, czy się nie mylę, odnośniki punktowe

Myślę, że na to odpowiedziałem 

To prawda, że nie znam Nastran, a podczas rozmowy szukałem i znalazłem mnóstwo linków

z których uczyniłem cię przez niektórych

z drugiej strony, że też to czytałem

Ostatnie zdanie dość mocno mnie zaskoczyło, pod Nastran nie można zaczynać od zera

...............................................................................................

Import
Możliwość importu pozwala użytkownikowi na pobranie modelu aerodynamicznego z bazy danych MSC. Patran opisany w pliku MSC. Dane wejściowe Nastran, plik interfejsu Aero Mesh lub plik A502.
Dane modelu, w tym podnośnik powierzchniowy, obiekt, urządzenie sterujące i splajny, można zaimportować, odczytując plik wejściowy MSC. Nastran ( . Bdf lub . Dat ) . Dane modelu 3D można importować na dwa różne sposoby. Użytkownik może wczytać w pliku interfejsu Aero Mesh (plik. Ami ) , patrz Dodatek F, aby dowiedzieć się, czy użytkownik może odczytać plik A502 (plik inp . ) . Pokazany tutaj formularz importu daje użytkownikom dostęp do wszystkich trzech metod importu.

Uwaga:
Jeden. Podczas odczytu pliku wejściowego MSC. Nastran , odpowiednie jednostki są tworzone w bazie danych tak, jakby użytkownik wykonał kompilację za pośrednictwem interfejsu użytkownika. Tworzone są odpowiednie polecenia pliku sesji naśladujące tę konstrukcję.
2 . Aerodynamiczny układ współrzędnych z pliku danych zbiorczych oraz układy współrzędnych linii zawiasów są kopiowane do bazy danych MSC. Patran . Jeśli jednak w bazie danych istnieje już układ współrzędnych o tym samym identyfikatorze, zakłada się, że ten układ współrzędnych jest używany, a układ współrzędnych z pliku danych nie został zaimportowany zbiorczo.
3 . Aby można było zaimportować informacje o splajnach, węzły konstrukcyjne muszą już istnieć w bazie danych. Jeśli do bazy danych importowane są zarówno modele konstrukcyjne, jak i aerodynamiczne, należy zaimportować pierwszą konstrukcję (przy użyciu pliku opcji/importu preferencji MSC). Structural Patran) przed użyciem opcji MSC. FlightLoads import, aby uzyskać model aerodynamiczny. Jeśli węzły konstrukcyjne nie są obecne, importowany jest model aerodynamiczny, ale nie model aeroelastyczny.
4 . Zaimportowanie danych modelu 3D powoduje utworzenie odpowiednich encji w bazie danych. Obecnie nie ma interfejsu użytkownika, który umożliwiałby użytkownikom tworzenie modeli 3D od podstaw, jeśli w pliku sesji nie są zapisywane żadne polecenia.

oto jest @+ ;-)

@gt22, ryzykując dolewanie oliwy do ognia...

@Alexandre.thellier rozmawiał z nami od początku o punktach odniesienia w punktach szkicu, a więc o geometriach odniesienia, aby w końcu mieć tyle punktów odniesienia w Menedżerze elementów, ile jest punktów w szkicu.

Jest to więc rzeczywiście punkt odniesienia, a nie punkt odniesienia (współrzędnych)!

Być może jest to rozwikłane (przynajmniej mam nadzieję, co? ;-) ) Przyznaję Ci, że mylące jest precyzyjne pytanie, używając właściwych terminów, podczas gdy inne nie mają ani głowy, ani ogona i są pełne błędów ortograficznych!

2 polubienia

@ Benoit  ;-)

@+ ;-)