Witam
Od jakiegoś czasu szukałem funkcji, która pozwoliłaby mi tworzyć pozy kształtowe (do druku 3D) o mniej lub bardziej skomplikowanym rozmiarze objętości jako danych bazowych.
Funkcje Stamping lub Impression pozwalają na stworzenie " pustego " w pozie (patrz obrazy), ale problem polega na tym, że objętość podstawowa jest uwięziona w objętości Pose. Możemy więc sobie wyobrazić, że niemożliwe jest umieszczenie elementu na górze w instalacji.
Jako przykład podaje się przymiarkę koszulki, która ma stosunkowo prosty kształt, ale moje pytanie dotyczy również znacznie bardziej skomplikowanych kształtów.
Funkcja Material Removal by Volume Body Scan byłaby optymalna, ale nie obsługuje ciał o skomplikowanych kształtach...

Zwracam się więc do społeczności, czy znacie jakieś rozwiązanie?
Jeśli nie wyraziłem się wystarczająco jasno, proszę poprosić mnie o wyjaśnienie.
Patrick
1 polubienie
Witam, próbujesz zrobić wartość logiczną? Z funkcją kombajnu powinien spełnić swoje zadanie.
2 polubienia
Witam
W obliczu tego problemu znalazłem rozwiązanie z funkcją funkcji.
Jeszcze łatwiej w 2024 roku, ponieważ w tej wersji możliwe jest posiadanie wersji uproszczonej jako konfiguracji pochodnej.
→ pomysł polega na stworzeniu wersji złącza bez otworów (tylko kształt zewnętrzny) i użyciu jej z funkcją łączenia/odejmowania lub odcisku palca:
Alternatywnie, przesunięcie powierzchni do 0, wypełnienie, a następnie użycie jako narzędzia tnącego z funkcją usuwania powierzchni.
4 polubienia
Jeśli dobrze rozumiem, szukasz sylwetki ciała (trochę jak jego cień).
Niestety nie mam rozwiązania, ale będę szczęśliwy, jeśli ono istnieje.
1 polubienie
Tak, w zasadzie jest to bolean w odejmowaniu materii.
Funkcja " Usuwanie materiału-Skanowanie z korpusem materiału " działa, ale akceptuje tylko pojedyncze objętości dla narzędzia do usuwania materiału. Przykład tutaj jest prosty, ale jeśli chcę zrobić bardziej złożoną aplikację ciała, funkcja " Usuwanie materiału-skanowanie objętości ciała " nie działa...
Obraz oczekiwanego wyniku (możliwy tutaj, ponieważ jest to prosta bryła):
Teraz, jeśli muszę zrobić pozę dla bardziej złożonego pokoju, takiego jak na poniższym obrazku, staje się to o wiele bardziej skomplikowane...
Jeśli masz rozwiązanie...
Dziękuję
2 polubienia
Witam
Możesz już przeciąć swój kawałek na 2 i obrócić się na górze (powinno to pomóc SW w wykonaniu obliczeń).
To w ogóle nie działa z twoimi skomplikowanymi kształtami?
Jeśli nie potrzebujesz szczegółów śmigieł zębnika, najprostszym sposobem jest dodanie obrotu na części podstawy, aby usunąć ząbki i zęby).
Ta zębatka to tylko przykład, nie mogę opublikować 3D produktów moich klientów...
Ale dziękuję, to dobry pomysł, aby maksymalnie uprościć ciało.
Nie znaleziono niczego, co mogłoby złożyć twoją prośbę.
Skanowanie karoserii poprzez usuwanie materiału jest skutecznie ograniczone do korpusów obrotowych, więc nie jest możliwe w przypadku bardziej złożonych części.
Skanowanie ciała nie jest dozwolone, w przeciwnym razie wystarczyłoby wykonać przemiatanie tego ciała (dodawanie materii), a następnie odejmować je za pomocą operacji logicznej.
Moim zdaniem są to jedyne 2 niezawodne sposoby na uzyskanie dokładnego wyniku.
Próbowałem odjąć 1/2 kawałka, ale wynik nie jest wiarygodny, ponieważ część może utknąć w bloku.
W zasadzie nie lepiej.
2 polubienia
SGDG: Czy za pomocą Motion możemy odzyskać obwiednię wynikającą z ruchu części?
1 polubienie
Jak już wspomniano: upraszczając za pomocą Defeature, ma narzędzie Silhouette Entity
( Menedżer właściwości PropertyManager Elementy sylwetki - 2022 - Pomoc SOLIDWORKS), który może pomóc w uzyskaniu pożądanego śladu, zarówno poprzez odcisk, usuwanie materiału, jak i funkcję odejmowania logicznego.
3 polubienia
Jest to nowa funkcja na rok 2020.
Warto wiedzieć, że ta funkcja istnieje (w końcu)
2 polubienia
Witam
Próbowałem już tego wszystkiego, niestety bez dobrych rezultatów.
Wraz z usunięciem materiału z sylwetką uzyskuje się płaskie dno. Nie możesz wybrać " do ciała lub do powierzchni ", to nie działa, jeśli są powierzchnie na " zboczach "...
Nie jest to łatwe ćwiczenie!
Witam
Są ludzie, których praca polega na robieniu opakowań i innych zasadach ochrony. Być może istnieje profesjonalna aplikacja, która rozwiąże Twój problem.
Poza tym szybko w sieci znalazłem firmę AMCINDUSTRIE, która działa w wielu dziedzinach przemysłu i wykonuje wszelkiego rodzaju zabezpieczenia i prawdopodobnie również opracowanie.
1 polubienie
Dobry wieczór
W końcu nie sądzę, że możesz mieć coś automatycznego, jeśli skanowanie głośności nie działa poprawnie.
Najprostszym sposobem jest prawdopodobnie umieszczenie części bazowej w innej części (za pomocą menu Wstaw/Część), wykonanie analizy pochylenia tej części, dodanie materiału w miejscu, w którym masz podcięcie, pozostawienie swojego znaku za pomocą tej zmodyfikowanej części.
2 polubienia
Oznacza to po prostu, że musisz połączyć 2 operacje:
- sylwetka dla części " pionowej "
- Operacja odejmowania logicznego między częścią a podporą dla reszty.
1 polubienie
Mówisz o odzyskaniu koperty powstałej w wyniku podróży? Czy jest to wykonalne?
Cóż, skoro możemy uzyskać szkic sylwetki (patrz odpowiedź @Silver_Surfer powyżej), możesz wykonać jej wytłoczenie lub przeciągnięcie.
Następnie możesz scalić ten wolumin ze swoim kawałkiem, aby usunąć wszystko z instalacji.
2 polubienia
Nie, rezultatem jest płaskie dno, nie to jest celem. Potrzebowałby podstawy, która podąża za kształtem produktu, trochę jak forma.
Witam
O ile się nie mylę, za pomocą narzędzi do formowania i powierzchni powinniśmy być w stanie się z niej wydobyć (są funkcje, które automatycznie " zatykają " w powierzchniach, które można sprawdzić na bardziej skomplikowanych kształtach).
Jeśli na forum są osoby, które zajmują się termoformowaniem, to myślę, że będą w stanie odpowiedzieć na problem (natknąłem się też na praktyczną pracę BTS CPI, która robiła to na SW2006-2007, ale brak szczegółów jak zrobić wrażenie). Mam mgliste wspomnienie, że robiłem to podczas moich studiów, ale sięga to trochę dawno wstecz i wersja SW znacznie dalej w przeszłość (musiało to być na 98 lub 99, funkcje były wtedy mniej rozwinięte).
3 polubienia