Położenie wymiarów na creo

Witam

Zwracam uwagę na problem dotyczący rozmieszczenia wymiarów na rysunku części w Creo. Na widoku szczegółowym wymiary z 3D są wyświetlane po stronie osi obrotu, która mi nie odpowiada.

Zobacz załączony plik, wymiary narożnika 5° pojawiają się "na dole" na moim widoku, podczas gdy chcę je po stronie "powyżej"

Jak przenieść je na górną stronę, która moim zdaniem jest bardziej czytelna?

Pozdrowienia

position_cote.jpg

Witam

Tak więc w tym przypadku usuwam wymiary i sam umieszczam je we właściwym miejscu za pomocą narzędzia do ręcznego wstawiania wymiaru.

Thomas

1 polubienie

Witam

Nie znam tego oprogramowania, ale nie da się ich tak przenieść, aby ustawić je w dowolnym miejscu, jak w większości programów?

Witam

Myślę, że Tomalam ma rację. Chyba, że możesz użyć opcji "edytuj załączniki", aby wybrać interesujące Cię krawędzie, ale nie jestem pewien, czy to polecenie jest dostępne dla wymiarów importowanych z 3D.

1 polubienie

Witam

W tym przypadku utworzyłeś na 3D wymiary 5° po drugiej stronie osi i nie znam żadnego sposobu, aby przesunąć wymiar na rysunku.

Do wyboru są następujące opcje:

1. Usuń wymiary na rysunku i wykonaj je ponownie (w wymiarze 2d)

2. Wyświetl dolną część pokoju w szczegółach zamiast górnej części pokoju

3. Odwróć swój pionek na rysunku tak, aby spód znajdował się na górze

4. Wróć do szkicu 3d, aby odbudować wymiary we właściwym miejscu

Mam nadzieję, że udało mi się Ci pomóc.

ps: byłoby miło wiedzieć, jak to się robi w tym przypadku na Solidworks, tylko po to, aby porównać drobne szczegóły oprogramowania...

S.B

1 polubienie