Pozycja krzywej przejściowej

Witam 

Próbuję zamodelować usuwanie materii po trajektorii spiralnej. Ta część została wykonana na pro/E i nie znajduję tej samej geometrii po nałożeniu na siebie 2 modeli. Co więcej, na SW nie wiem, jak ustawić początek siprale według punktu szkicu, a nie pod kątem. 

Dla Twojej informacji, spirala, a raczej rampa, ponieważ jest to naprawdę pożądana funkcja, jest podawana na płaskim skoku 20° z podziałką 90 mm na średnicy 74,2 mm

Kiedy wykonuję skan lub inną funkcję, mam powierzchnię tła, która jest podzielona na 3 powierzchnie, podczas gdy w modelu eksportowym pro/E mam tylko jedną powierzchnię (zielona powierzchnia w PJ). Dlatego też moje modelowanie wydaje mi się niepoprawne. 

Do tego pytania dołączyłem swoje początki modelarstwa i eksport pro/E. Od kilku dni łamię sobie głowę modelowaniem tej rampy za pomocą różnych funkcji i jest to porażka. Jednak na papierze wydaje się to proste...  

rampa.sldprt

Witam

Czy masz plik Pro/E (nie eksport), żebym mógł zobaczyć, jak został zbudowany?

S.B

Przepraszam, nie mam tego. Mam tylko plik z martwym ciałem. 

1- Korzystając z funkcji nawijania / wytłaczania, uzyskujesz pojedynczą powierzchnię na dole.

2- Korzystając z rzutowania krzywej / szkicu / szkicu, powinieneś być w stanie uzyskać kontur 3D, a następnie usunąć materiał / przesunąć z powierzchni.

3- A na twoim modelu, dodając kongera do zeskanowanego szkicu, nie powinieneś już mieć przerwy na powierzchni.

1 polubienie

Wypróbowałem tę funkcję, ale wydaje się, że nie działa. Patrz PJ.

rampa.sldprt

Oto funkcja nawijania.

Rq: szkic planu (tutaj twarz) nie jest rozsądny. Plan 45° byłby lepszy. Musimy tylko ponownie obliczyć kąty względem tej płaszczyzny. Wstaw je do równań (w radianach), aby ponownie obliczyć rozwinięte długości.

Rq2: w której wersji jesteś? Ex jest w 2015 roku.

2015-07-27__test_rampe.sldprt
1 polubienie

Oto zapowiedź spektaklu.

A także z rampą 2 (ukryty element Boss-Extru.1).

2015-07-27__test_rampe.zip
1 polubienie

Jestem pod rokiem 2014. :-((( Jestem zielony, nie mogę otworzyć twojego pliku

Może zrobić mi sitodruk twojego szkicu pod funkcją nawijania, ponieważ nie mogę tego zrobić. W każdym razie wynik wydaje się działać, biorąc pod uwagę opóźnienie, które otrzymujesz 

Oto przykład ponownie w SW2013.

(Nie mam zainstalowanego SW14... przepraszam). Musisz też sprawdzić inne strony, ponieważ nie miałem otwartego twojego modelu (od sw14).

2015-07-27__test_rampe_-3__sw13.sldprt
1 polubienie

Genialne ustawienia dzięki funkcji nawijania.

Mam jeszcze jeden szczegół, kiedy mierzę normalną odległość między 2 rampami, znajduję 6,39, a nie 6,5. 

mesure_1.png

Właśnie spojrzałem na twój model: między tymi powierzchniami jest 6,1 mm.

Co chcesz osiągnąć w następnej kolejności?

A może będziesz musiał skorzystać z innej metody...

2015-07-27__rampe_distance.jpg

Muszę zamknąć

Opcja, o której nie wspomniano: skanowanie woluminów.