Próbuję zamodelować usuwanie materii po trajektorii spiralnej. Ta część została wykonana na pro/E i nie znajduję tej samej geometrii po nałożeniu na siebie 2 modeli. Co więcej, na SW nie wiem, jak ustawić początek siprale według punktu szkicu, a nie pod kątem.
Dla Twojej informacji, spirala, a raczej rampa, ponieważ jest to naprawdę pożądana funkcja, jest podawana na płaskim skoku 20° z podziałką 90 mm na średnicy 74,2 mm
Kiedy wykonuję skan lub inną funkcję, mam powierzchnię tła, która jest podzielona na 3 powierzchnie, podczas gdy w modelu eksportowym pro/E mam tylko jedną powierzchnię (zielona powierzchnia w PJ). Dlatego też moje modelowanie wydaje mi się niepoprawne.
Do tego pytania dołączyłem swoje początki modelarstwa i eksport pro/E. Od kilku dni łamię sobie głowę modelowaniem tej rampy za pomocą różnych funkcji i jest to porażka. Jednak na papierze wydaje się to proste...
1- Korzystając z funkcji nawijania / wytłaczania, uzyskujesz pojedynczą powierzchnię na dole.
2- Korzystając z rzutowania krzywej / szkicu / szkicu, powinieneś być w stanie uzyskać kontur 3D, a następnie usunąć materiał / przesunąć z powierzchni.
3- A na twoim modelu, dodając kongera do zeskanowanego szkicu, nie powinieneś już mieć przerwy na powierzchni.
Rq: szkic planu (tutaj twarz) nie jest rozsądny. Plan 45° byłby lepszy. Musimy tylko ponownie obliczyć kąty względem tej płaszczyzny. Wstaw je do równań (w radianach), aby ponownie obliczyć rozwinięte długości.
Może zrobić mi sitodruk twojego szkicu pod funkcją nawijania, ponieważ nie mogę tego zrobić. W każdym razie wynik wydaje się działać, biorąc pod uwagę opóźnienie, które otrzymujesz