Pozycja Z na stole wiertniczym

Witam
Na stole wiertniczym mamy pozycje X i Y, ale czy możliwe jest posiadanie pozycji Z, gdy otwory nie znajdują się na tej samej powierzchni.
Ponieważ podczas tworzenia tabeli klikasz na różne twarze i działa to dobrze, ale potem tracisz informacje o różnicy wysokości między twarzami.
Dziękuję za odpowiedzi
Fred

1 polubienie

Witaj Fred,
Co masz na myśli w pozycji " Z "?.
Oto, co mogę zrobić z tabelą SW2022SP4.=>

Powodzenia, @+.
AR.

Witaj A_R,
jak widać na poniższym przykładzie, tabela pokazuje mi pozycje w X i Y, ale nie w Z. Dla mnie Z to pozycja w głąb, na przykład poniżej otworów B1 i B2. W rzeczywistości chodzi o to, aby mieć informację, że A1 i A2 nie są na tej samej stronie co B1 i B2.

Tak naprawdę nie widzę, że mam dwie powierzchnie:
powierzchnia, na której znajdują się pogłębiacze stożkowe
powierzchnia, na której znajdują się otwory Ø6,6

Podsumowując, chciałbym wiedzieć, że moje nie są po tej samej stronie.

Fred

1 polubienie

Przepraszam @fred ale tabela wierteł zawiera tylko 2D (X i Y), nie ma opcji osi Z.
I nie sądzę, żeby były jakieś prośby o zmiany ze strony Solidworks w tym kierunku...
https://help.solidworks.com/2020/french/SolidWorks/sldworks/t_create_hole_table.htm?id=7d9c75cb1f9845c3a8ac5352d17c4cde#Pg0

1 polubienie

Witaj @Maclane ,
Szkoda, że nie ma sposobu, aby poinformować, że nie znajdują się na tej samej powierzchni!

2 polubienia

Zawsze można zidentyfikować ściany ze znakami i dodać je do nowej kolumny w tabeli wierceń... ale to półręczne => Strata czasu i problemy z aktualizacjami...

2 polubienia

Tak Fred,
Rzeczywiście, tam rozumiem lepiej.
Na razie nie mam rozwiązania, chyba że przez przejście przez cięcie offsetowe lub inne. Aby zagłębić się w ...
Cóż, jak mówi Maclane, "nie jest to możliwe".
@+.
AR.

1 polubienie

Witam

Dlaczego nie dodać widoków?
Widok z przodu + widok z boku + widok izometryczny

1 polubienie

Musisz wykonać 1 stół wiertniczy na powierzchnię. Będzie to bardziej przejrzyste dla operatorów maszyn, zwłaszcza w przypadku informacji o głębokości wiercenia i gwintowania, ponieważ mają one powierzchnię prowadzącą jako odniesienie.
Będzie to również bardziej zrozumiałe dla osoby odpowiedzialnej za wycenę pliku.

1 polubienie

Witaj @Le_Bidule ,
Całkowicie się z tobą zgadzam, ale musisz przerobić drugą tabelę, aby zmodyfikować oznaczenia " start od: " i wskazać przesunięcie ścian. Ale twoja propozycja jest rozwiązaniem.
Fred

2 polubienia

Plan jest narzędziem komunikacji. W naszej branży są to informacje techniczne, muszą być jasne i adresowane do całego łańcucha zainteresowanych stron.
W takim przypadku konieczne będzie oczywiście użycie widoków wymiarowych w celu zdefiniowania geometrii części.
Stół wiertniczy ma 2 funkcje. Rozjaśnij widoki w liczbie wymiarów. Uzupełnij współrzędne osi wiertła do operatora podczas programowania NC.

3 polubienia