Pozycjonowanie jednego układu współrzędnych względem drugiego - kąty Eulera/ Gimbala

Witam

Chciałbym ustawić jeden układ współrzędnych względem drugiego za pomocą kątów Cardana (obrót wokół osi x, następnie obrót wokół nowo utworzonej osi y, a następnie wokół nowo utworzonej osi z).

CATIA oferuje pozycjonowanie jednego układu współrzędnych względem drugiego za pomocą kątów Eulera.

Czy możemy wybrać sekwencję obrotów, którą chcemy dla parametryzacji kątowej jednego układu współrzędnych względem drugiego? A jeśli tak, to w jaki sposób?

Na przykład kąty kardana :x,y,z. 

lub inna możliwość w obrotach :z,y,x

Dziękuję za pomoc.

Nadal interesują mnie Twoje pomysły na ten post.

Jednak pomysł, który przychodzi mi do głowy, a który wydaje mi się całkiem dobry, to: stworzenie ciągu części (pustych) z samymi punktami orientacyjnymi, aby uzyskać pożądane przeze mnie położenie kątowe.

Witam:

Najprostszym sposobem (w CATPart) jest wyizolowanie nowego układu współrzędnych i ustawienie go za pomocą kompasu.

Zobacz wideo:

W CATProduct twoje rozwiązanie do tworzenia pustych części i ograniczania ich jest poprawne, nadal radzę umieścić trochę geometrii, narysować linie lub łuk koła, aby zlokalizować zmiany, ponieważ w Catia nie możesz wiele zrobić z kosmetykami znaków, więc przy 3 znakach o tym samym pochodzeniu szybko trudno jest je znaleźć.

orientation_repere.mp4
2 polubienia

Wielki Franck.

Twoja odpowiedź mi odpowiada. 

Używanie punktów orientacyjnych 3D, jak wyjaśniłeś mi w poprzednim poście, powinno być dobrze.

Dziękuję również za film przedstawiający ustawienie kątowe między 2 znacznikami.