Ustawianie jednego otworu względem drugiego

Witam forum!

W jaki sposób można zwymiarować te otwory w szkicu rozmieszczenia otworów w stosunku do osi otworów, które zostałyby wykonane wcześniej?

Można cytować w odniesieniu do twarzy, ale ja nie mogę się odnieść do.

Dziękuję za  pomoc

Przyjąłem

picture1.jpg
1 polubienie

Witam

Po co wykonywać 2x więcej pracy??? Wykonujesz szkic z Øs, który ustawiasz tak, jak chcesz, a następnie usuwasz materiał... Zobacz PJ:

esquisse_avec_o.png
3 polubienia

Witam

Można to zrobić na różne sposoby:

Klikając bezpośrednio na model 3D, wymiar zostanie automatycznie obliczony w stosunku do niego.

Lub używając linii konstrukcyjnych, aby poszukać środka otworów.

Następnie może pojawić się objętość z Twojej strony, w takim przypadku powinieneś użyć szkicu 3D, a nawet projekcji krawędzi.

5 polubień

Witam, wszystko, co musisz zrobić, to sprawić, by Twój szkic pojawił się w miejscu, w którym wykonałeś poprzednią  dziurę. Następnie możesz go przytrzymać podczas ustawiania piercingu...

capture.jpg
5 polubień

Podobnie jak Azrod, wystarczy kliknąć krawędź utworzoną przez krawędź otworu, aby zwymiarować.

@Ac kobra: Ogólnie rzecz biorąc, jeśli jest ktoś, kto robi mi to w biurze, zmuszam go do zjedzenia ekranu! Jeśli istnieje funkcja przekłuwania, nie chodzi o to, aby wyglądać ładnie: jest ona automatycznie rozpoznawana podczas wymiarowania i wykonywania powiązanych powtórzeń.

8 polubień

Dla stefbeno:

to prawda, ale masz szkic w drzewie, a następnie funkcje wiercenia dla każdego Ø, podczas gdy tam masz funkcję dla całości.... Jest to bardziej czytelne drzewo tworzenia, gdy masz wiele funkcji, a ponadto nazywasz swoją funkcję tak, jak chcesz, aby sobie poradzić...... A poza tym każdy ma swój sposób  pracy, proponuję ale nie OCENIAJ jak pracują inni....

1 polubienie

Na tym forum brakuje buźki.

@Ac kobra, nie chcę cię urazić.
Niemniej jednak uparcie twierdzę, że aby zrobić otwory, funkcja wiercenia pozwala zrobić prawie to, co opisujesz, automatycznie, z zaletami już  wymienionymi. Dla czytelności drzewa wolę tworzyć foldery funkcyjne i współdzielone szkice.
Z pewnością i na pewno są przypadki, w których Twoja metoda byłaby bardziej odpowiednia.

2 polubienia

A na końcu, jeśli nie możesz zaczepić osi otworu po kliknięciu na jego krawędź (patrz odpowiedź azrod), możesz również sprawić, by osie tymczasowe wyglądały tak, aby były w stanie ustawić odległość od środka, jak chcesz.

3 polubienia

Nie obrażam się, ale broń mojego punktu widzenia i mojego sposobu robienia rzeczy tak, jak ty się broniłeś. ;-) ;-) ;-) 

4 polubienia

Witam i dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Rzeczywiście, wymiarując, zaczepiamy o obwód otworu, a tam wymiaruje się on bezpośrednio w stosunku do środka.

Ac kobra, czasami jestem zmuszony budować różne otwory w następujących po sobie etapach, po prostu tak jak w przypadkach, gdy stuknąłem.

Fab Camp, nie rozumiem, jak możesz sprawić, że na szkicu budowy pojawi się kolejny szkic i przylgnąć do niego. Zauważyłem, że na szkicu, gdy zaczynam wymiarować od wybrania pierwszego punktu, drzewo konstrukcyjne przewija się w dół w oknie głównym. Można kliknąć na szkic danego otworu i zostanie on wyświetlony, ale nie można zawiesić wymiaru, Wyświetlany jest następujący komunikat o błędzie: "Nie można utworzyć wymiaru z wybranych obiektów".

2 polubienia

Witam

Istnieje również rozwiązanie powtórzenia napędzane szkicem. Wszystko, czego potrzebujesz,  to szkic z kropkami i kropka = wiertło. Dlatego bardzo łatwo  jest ocenić jeden punkt nad drugim.

Niech moc będzie z tobą

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/HIDD_PATTERN_BY_SKETCH.htm

3 polubienia

Witam, osobiście najpierw wyświetlam szkic mojej funkcji, w tym poprzednie wiercenie.

Następnie wykonuję drugie wiercenie albo przez asystenta, albo po prostu usuwam materiał...

Ale tak,  musisz wyświetlić swój szkic przed wykonaniem innej funkcji.

Do kranów nie potrzebujesz otworu czołowego; Kiedy korzystasz z tej funkcji, wybierasz twarz i przykładasz stuknięcie, a następnie wymiarujesz, aby ją ustawić... Aby ustawić swój otwór w stosunku do szkicu, po prostu go pokaż, zobacz linki...

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/t_view_sketches.htm

Jestem pod sw 2015

Oto przykład kawałka.

Niech Moc będzie z wami.

Edycja: Jeśli w szkicu dodasz kropkę, automatycznie zostanie dodany otwór.

rep_trou.sldprt