Możliwość odbycia stażu w ramach programu studenckiego?

Witam 

Tutaj mam małe pytanie, mieliśmy prośbę o staż od młodej osoby z tytułem licencjata w celu dołączenia do naszego biura projektowego i jesteśmy zainteresowani. Ale dzisiaj mamy dwie stacje robocze wyposażone w standardowe oprogramowanie, ale te stacje robocze są już zajęte przez mnie i mojego kolegę. Uczeń został przygotowany do tych studiów edukacyjnych w zakresie oprogramowania komputerowego, więc moje pytanie brzmi: jeśli odbędzie staż na własnej stacji roboczej i swoim oprogramowaniu, a my następnie odzyskamy jego pracę w celach komercyjnych, czy możemy być narażeni na oskarżenie przez DASSAULT? 

Mam nadzieję, że znajdę u ciebie pomoc.

Pozdrowienia 

Witaj @raphael.tubatol 

w dzienniku oprogramowania studenta

1 polubienie

Witaj @raphael.tubatol 

w dzienniku oprogramowania studenta 

W drzewie tworzenia zawsze znajduje się symbol ucznia, tak samo jak na rysunkach

Teoretycznie więc dziennik ten jest specjalnie zarezerwowany do studiowania 

a nie w celach komercyjnych EADS

Istnieje również możliwość wypożyczenia kłody na określony czas, aby móc zarabiać na modelach 

lub masz też, myślę, że niższe wersje, nad którymi twój stażysta mógłby pracować 

Ale jak określa prawo stażysta (jest, jak sugeruje jego nazwa) na stażu, aby się uczyć 

Innym rozwiązaniem jest zapisanie tych modeli w parasolid 

i odzyskujesz zwłoki bez znaku dziennika studenckiego 

@+;-)

8 polubień

Potwierdzam, że symbol ucznia może być bardzo trudny.

Jeśli chodzi tylko o to, aby dać mu projekt bez konieczności odzyskania czegokolwiek, może to zrobić inaczej, jak mówi @gt22, wszystkie części i zespoły są oznaczone logo studenta, niemożliwe do usunięcia i to logo pojawia się w zasadzie na MEP tych części lub zespołów.

Najbardziej irytujące jest to, że pojedyncza część licencji studenckiej użyta tylko raz w dużym zgromadzeniu sprawi, że pojawi się komunikat w MEP tego zgromadzenia.

4 polubienia

Witam

może to by ci pomóc

https://www.cadmes.com/fr/licence-temporaire-solidworks

Nie do końca znam zasadę działania licencji tymczasowej, ale na pierwszy rzut oka pozwala ona uniknąć zakupu pełnej licencji

Miłego dnia

4 polubienia

Okej, rozumiem lepiej, a twoje odpowiedzi są zgodne z moimi myślami. 

@gt22 nasze dwie stacje robocze są wyposażone i zaktualizowane do najnowszej wersji, więc nie ma starych wersji, z których mógłby korzystać.

Oczywiście, uczeń jest po to, aby się uczyć, ale hej, dawanie kości do gryzienia nie jest tak naprawdę w naszym stanie umysłu, nie jest to zbyt kształtujące. 

Zajmę się kwestią tymczasowego zezwolenia. 

Dziękuję za odpowiedzi 

3 polubienia

"Prostym" rozwiązaniem może być czasowe wypożyczenie licencji od sąsiedniej firmy, z którą łączą Cię dobre relacje lub od klienta/podwykonawcy.

Ponieważ przeniesienie licencji jest obecnie bardzo łatwe, nie powinno stanowić większego problemu (zwłaszcza w tak krótkim czasie).

Innym rozwiązaniem jest zainstalowanie oprogramowania na stacji roboczej, która nigdy go nie widziała: miesiąc użytkowania przed koniecznością wprowadzenia ważnego klucza licencyjnego.... (cóż, tak było w tamtym czasie, myślę, że nadal tak jest, ale nie mogę tego przysiąc)