Myślę, że łatwiej byłoby zacząć od prawdziwych wartości, aby uzyskać poprawną odpowiedź.
Właśnie zrobiłem kilka testów i niekoniecznie jest to zbyt skomplikowane, problem polega tylko na tym, aby mieć wartości referencyjne, aby mieć pewność.
Jeśli dobrze zrozumiałem, chcesz znać odstępy między swoimi polami, wiedząc, że te wartości są liczbami całkowitymi, między maksimum a mini, i że możesz mieć maksymalnie dwa różne interwały.
Problem polega na tym, że możesz mieć kilka rozwiązań.
W rzeczywistości najlepiej byłoby mieć listę propozycji, które użytkownik mógłby później wybrać (mógłby wybrać = w moim arkuszu Excel, który wygeneruje mój montaż).
Lubię co:
Dla długości całkowitej 1000mm
Z pudełkami 6 x 80 mm
6*80 = 480
1000-480 = 520 odstępów
Jest 5 odstępów (6 pól -1).
Minimalny odstęp: 100
Maksymalny odstęp: 150
Równe odstępy po obu stronach = 104mm
--
Porcja dla 4 i 1 osoby
Dla 3 i 2 osób
Dla 2 i 3 (odwrotność, czyli to samo)
Dla 1 i 4 (odwrotność, czyli to samo)
---
Dla 4 i 1 =
Rozstaw 1: /
Rozstaw 2: /
Dla 3 i 2 =
Rozstaw 1: /
Rozstaw 2: /
---
Zauważ, że istnieje lista możliwości, takich jak na przykład dla 12 odstępów:
Rozwiązanie zaproponowane przez Franck51 wydaje się działać, ze swojej strony wolę korzystać z solvera Excela. Problem polega na tym, że przy identycznej liczbie pól i spacji znajdujemy różne wartości przestrzeni
Franck51 powiedział:
7 pudełek o szerokości 80
2 pola szerokość 115
4 pola szerokość 116
Mnie
2 pola szerokość 131
4 pola szerokość 108
Używam następujących ograniczeń solvera: (Nie wiem, czy są one zapisane w arkuszu Excela)
W rzeczywistości, aby znaleźć spacje, dzielę całkowitą przestrzeń przez wartość (= liczba pól - 1) i używam tej wartości jako odniesienia, aby znaleźć drugie.
Dzięki temu możesz mieć podobne wartości, jak widziałeś.
Rozwiązanie nr 1
2 pola szerokość 115
4 pola szerokość 116
Lub
Rozwiązanie nr 2
4 pola szerokość 115
4 pola szerokość 117
Lub
Rozwiązanie nr 3
5 pól szerokość 115
1 spacje szerokość 119
Albo Twoje rozwiązanie
W zależności od pożądanego rezultatu, z pewnością istnieje tyle samo systemów obliczeniowych.
Właśnie zmodyfikowałem mój plik Excel, aby zawierał pewną liczbę automatycznych skrzyń biegów obliczoną w odniesieniu do długości oraz maksymalnej i minimalnej przestrzeni.