Dla profesjonalistów zajmujących się symulacją

Witam

Dzisiaj interesują mnie moduły symulacyjne Solidworks.

Mam otynkowaną rurkę, która schodzi do objętości wody i do której wdmuchuję powietrze. 

Chciałbym wiedzieć i mieć wzrok, gdzie powietrze trafia najpierw i czy dociera aż do dna mojej rurki.

Czy jest to wykonalne z FlowSimulation Xpress? (Nie sądzę)

A jeśli nie z pełną wersją? A może coś innego?

Dziękuję Wam wszystkim!

1 polubienie

Twoje pytanie nie jest zbyt jasne, sitodruk byłby mile widziany

masz rurkę wyposażoną w sitko, które jest w wodzie

więc

masz wodę w rurze i w praktyce na tym samym poziomie co wysokość wody na zewnątrz

następnie wstrzykujesz powietrze do tej rurki w kierunku przeciwnym do kierunku wody

czyli lekko zwiększasz ciśnienie w tej rurce (wyciek wody i powietrza przez sitko)

powietrze jest lżejsze od wody

Teoretycznie w pewnym momencie powinieneś nie mieć już wody lub przynajmniej mieć jej bardzo mało w tej rurce

Jaki jest cel twojego manipe?

Proszę o wyjaśnienia

@+ ;-)

1 polubienie

Weź butagaz, ale z wodą na 70% wysokości, przepuść rurkę o średnicy 60,3 do środka od góry. Wykonaj 4-rzędowe i prawie na całej długości otwory (część w wodzie) na tej "rurce zanurzeniowej". 

Jak zasymulować powietrze, które dostaje się do wody tej cysterny?

1 polubienie

Witam

Przepływ powietrza będzie większy w otworach znajdujących się najbliżej powierzchni. Wynika to z ciśnienia wody (a tym samym oporu wody), które wzrasta wraz z głębokością.

4 polubienia

Symulacja jest fajna, doświadczenie też!

Nie możesz wykonać testu w przezroczystym pojemniku? Jestem fanem symulacji i eksperymentów

Pozdrowienia

4 polubienia

Witam

Niestety nie mogę robić żadnych eksperymentów.

Moim celem byłoby przeprowadzenie symulacji za pomocą Solidworks, która pokaże mi, jak wysoko powietrze "pcha" się w rurze, a także natężenia przepływu w każdym przejściu.

Dziękuję za odpowiedzi.

1 polubienie

jak mówi @Raimanu

Powietrze wydostanie się z górnych otworów

Jeśli otwory mają tę samą średnicę ze względu na wpływ ciśnienia wody i fakt, że powietrze jest lżejsze od wody i w zależności od ciśnienia wtrysku będzie bulgotać po prawej stronie otworów

który z + ma średnicę 60,3 przepływ powietrza na pewno musi być ważny

Jaki jest cel twojego manipe ?

zbiornik gazu wypełniony w 70% wodą, jaka jest objętość twojego zbiornika, długość / średnica

Twoja długość rury z otworami, średnica otworów, odstęp między otworami, ile otworów na poziom

przepływ powietrza, ciśnienie powietrza

Twój zbiornik musi  mieć otwarty odpowietrznik, w przeciwnym razie BOOM

Zrób diagram, opublikuj zrzuty ekranu itp............

@+ ;-)

Powietrze jest leniwe, wyjdzie przez twoje pierwsze otwory w + przez twoją sekcję rurki

(witaj przepływ ;-( )

Twoja rurka nigdy nie będzie pusta z wody i pełna powietrza, nawet po prawej stronie pierwszych otworów

@+ ;-)

już testuje twoją wodę/symuluje wodę za pomocą temperatur #

Będziesz już w stanie wizualizować to, co się dzieje za pomocą różnych gęstości

wprowadzasz wodę o temperaturze 80 ° do wody o temperaturze 20 °

Będziesz miał wizualizację, która już da Ci kolory poprzez kierunek przepływów :-)

@+ ;-)

Witam

Niestety, FlowSimulation nie poradzi sobie z tego rodzaju badaniami, ponieważ występuje mieszanina dwóch płynów (powietrza i wody). Flow obsługuje tylko badania z oddzielnymi płynami w oddzielnych domenach płynów.

@+

3 polubienia

Witam

Odpowiadając na pytanie: nie, nawet z pełną wersją mam wątpliwości

Musisz zwrócić się do oprogramowania takiego jak Fluent, Comsol lub OpenFOAM. Najprostszym sposobem jest zrobienie prawdziwego testu.

2 polubienia