Dlaczego funkcja DEFEATURE nie zawsze jest dostępna?

Witam

Od czasu do czasu używam DEFEATURE, aby tworzyć symbole z minimalną ilością szczegółów. Z drugiej strony czasami funkcja nie jest dostępna, ale nie rozumiem dlaczego.

Nawet wyszukiwanie polecenia SW niczego nie znajduje...

Czy ktoś może mi powiedzieć, kto sprawia, że ma dostęp do tego stanowiska, a kto nie?

Dziękuję

Witam.

Nie jest to powszechnie stosowana funkcja. Trudno znaleźć odpowiedzi. Czy możesz nam powiedzieć, kiedy ta funkcja nie jest dla Ciebie dostępna? Ewentualnie opublikuj utwór lub zestaw, jeśli nie jest to poufne.

Witaj Soring, 

Ponieważ nie używam go również na co dzień, nie jest mi łatwo dostrzec nawrót związany z konkretnym działaniem.

Wczoraj utworzyłem 3 nowe zestawy i musiałem zamknąć oprogramowanie, a następnie ponownie otworzyć moje zestawy, aby funkcja była dostępna...

Jest to prawdopodobnie związane ze statusem aktualizacji części. Po ponownym otwarciu całość została zaktualizowana i otrzeźwiona funkcja.

Nie mam innego pomysłu.

2 polubienia

Witam
Jeśli zajrzysz do pomocy programowej, Defeature jest dostępny dla "części jednobryłowych, części wielobryłowych i złożeń", więc nie ma powodów do zmartwień po tej stronie.

Podobnie jak Soring, skłaniam się ku stanowi części, a w Twoim przypadku tym, które składają się na zespół. Rzeczywiście, oprogramowanie ładuje komponenty w "odciążonym". Tak więc w drzewie projektu musisz kliknąć swój zespół i wybrać "Ustaw lekkie części do rozwiązania".

3 polubienia

Witam

Może to historia z licencją SW lub narzędzie jest dostępne w wersji SW Pro, ale nie w SW Standard

Dziękuję za odpowiedzi. Pewnie masz rację, to musi pochodzić z historii państwowej. Sprawdzę następnym razem i umieszczę odpowiedź tutaj

2 polubienia

Po kilku użyciach tej funkcji, pomimo rekonstrukcji, muszę systematycznie zamykać, a następnie ponownie otwierać solidworks, a wszystkie moje części zostały rozwiązane... więc nie bardziej zaawansowany